nebunul se priveşte în oglindă

imaginea utilizatorului Virgil
...

nebunul se priveşte în oglindă
şi zice
doamne uite un nebun
scapă-mă de el alungă-l în adîncuri
să nu mă mai privească în ochi
atunci oglinda se cască
îl soarbe ca o ventuză translucidă
se aude blip şi blop
dincolo de pojghiţa ei
nebunul priveşte înapoi
şi zice
doamne uite un nebun
iar dumnezeu rîde
întoarce clepsidra se uită pe fundul ei
şi silabiseşte
made in china

Comentarii

varianta ta îmi place.

varianta ta îmi place. sfârşitul e puţin afumat, în sensul că vorbeşti de oglindă, iar apoi te muţi la clepsidră. sper, sper, sper că nu facem aluzie unul la altul!

da, și totuși dacă

da, ai dreptate
și totuși dacă ar fi să ne imaginăm că pentru nebun realitatea este o oglindă în care se vede numai pe el. în loc să vadă dincolo de ea.

Poemul are tot ce îi trebuie,

Poemul are tot ce îi trebuie, mirare și ironie, ideea și mesajul sunt clare, exprimarea simplă, fără echivoc, finalul întors din condei m-a făcut să zâmbesc. E greu să mai scrii ceva nou despre simboluri abuzate în poezie precum clepsidra. Cred că merită peniță, de aur.

Întrebare offtopic: scrie pe

Întrebare offtopic: scrie pe button "Acordă o peniță de aur" Să înțeleg că Hermeneia are și alt fel de penițe, de bronz, de argint? Am nevoie de un nivel special ca să pot da penițe de platină?

cam bobadilic finalul

cam bobadilic finalul textului, iar confuzia clepsidra-oglinda ramane, chiar daca, intre noi, poetii, permutarea lor e facila.
si-mi displace ideea asta de lume kitsch unde dumnezeu rade ca de o gluma proasta.

O împletire de trisţete si

O împletire de trisţete si ironie, de simplitate şi genialitate. Tonaj mare de emotii intr-o excelentă si micuţă forma numită fabulă poetica . Eu am dreptul de a darui o peniţa macar de aur?

Sunt o biata novice si inca

Sunt o biata novice si inca din Basarabia si mă uit curioasă la ce se întâmplă aici. Interesant, ca novice am dreptul la doar cateva sute de grame de emotii pozitive la citirea unei lucrari, care imi place foarte mult? Tonajul e pentru versaţi? O sa ţin cont, ca poezia nu e viaţa si că trebuie neaparat să găsesc si ceva negru în ea , fapt care , cu regret, l-am vazut pe alocuri .

Basarabia nu cred că este ceva

Basarabia nu cred că este ceva de care să îți fie rușine. Și în general ne străduim să nu amestecăm originea oamenilor cu calitatea textelor pe care le postează. În orice caz și jumătate din străbunii mei sînt tot de prin Basarabia și nu simt nici rușine și nici mîndrie pentru asta. Este un fapt. Iar dacă nu îmi place unde m-am născut sau unde trăiesc nimeni nu mă împiedică să plec de acolo.
Novice ești pe Hermeneia (și nu „biată”) datorită calității textelor postate și în general activității pe Hermeneia. Nimeni, absolut nimeni, nu este „condamnat” aprioric să fie sau să rămînă novice. Scrie bine și cu siguranță că asta va avea repercursiuni în această privință. Acest lucru este valabil pentru fiecare dintre noi.
Da, am restricționat dreptul acordării penițelor în ce privește novicii, nou veniții și membrii corespondenți. Există motive obiective și, zic eu valide, pentru aceasta. Nimeni nu privește pe nimeni cu dispreț sau cu prejudecată aici dar am vrut să îi „ajut” pe novici să nu fie ispitiți să acorde penițe din motive să le zicem mai puțin artisitce. Acest lucru poate fi privit ca un fel de a considera pe cineva vinovat înainte de a i se dovedi inocența dar am avut și experiențe nu neaparat bune pe aici. În orice caz, acest lucru poate funcționa și ca un fel de motivație pentru cei ce sînt novice ca să posteze texte tot mai bune.
Deci, în ciuda faptului că nu poți acorda penița, deocamdată, nimeni nu te împiedică să îți manifești „tonele de emoții”, mai mult sau mai puțin basarabene, în comentarii. Cred că Hermeneia este un spațiu destul de generos și democratic. Dacă ai întrebări sau nemulțumiri poți oricînd folosi adresa de office a site-ului pentru clarificări.

P.S. - mulțumesc pentru aprecierea în ce privește textul, deși nu cred că se poate vorbi de genialitate. Dar fiecare este îndrituit la părerea lui. Mulțumesc.

Am zis eu că mi-i ruşine cu

Am zis eu că mi-i ruşine cu Basarabia mea? O iubesc enorm de mult. Da, economic poate ca e săracă, dar are ea o bogaţie enormă-oameni cu suflet cald, care mai ştiu ce e Neamul , Dorul , Daruirea etc, etc La acest subiect aş vorbi ore , dar nu e momentul potrivit . Nu am nimic împotriva Regulamentului . Ba mai mult- e chiar binegândit Peniţa am vrut s-o darui pentru merite si nici intr-un cazi pentru alte motive mai puţin artistice. Un lucru ,totusi, nu-mi place :principiul comentează dacă comentezi. Daca toţi tac vis-a- vis de poeziile mele ( indrăznesc să le numesc poezii) inseamnă asta ca sa-mi iau valiza si să plec?...şi tacerile vorbesc ...

visatoareo,

visatoareo, cum să îți spun, nu pot vorbi în numele altora. cred că te-ai descurajat mult prea repede. eu zic să perseverezi. în același timp sînt nevoit să îți spun că deocamdată poeziile pe care le-am citit scrise de tine sînt destul de slabe. adică destul de submediocre. în ce mă privește pe mine eu nu am probleme să spun asta cum nu am probleme să spun în general ceea ce gîndesc. alții nu sînt tocmai la fel. și nici nu ar trebui să fim toți la fel, nu? alții, tocmai pentru că basarabenii sînt „oameni cu suflet cald, care mai ştiu ce e Neamul , Dorul , Daruirea” evită să ți-o spună pe șleau pentru ca să nu te superi. alții te ignoră pentru că consideră că scrii așa de slab încît nu se merită (din punctul lor de vedere) să citească sau să comenteze. alții nu au timp iar alții sînt prea egoiști îngrămădiți în sfera lumii lor proprii și personale. motivele pot fi multiple.
eu însă te încurajez să perseverezi. principalul motiv este faptul că în general basarabenii, poate și sub influența spiritului slav, au o aplecare spre lirism, romantism și estetic mult superioară restului românilor. (spun asta pentru că, indiferent ce crezi tu, eu consider că voi tot români sînteți). sînt însă cîteva lucruri la care trebuie neaparat să lucrezi și să te îmbunătățești. în primul rînd limba română. dacă vrei să scrii în limba română trebuie să știi să scrii în ea, inclusiv vocabular, gramatică, etc. încă faci destul de multe greșeli. poate nu ar fi rău să rogi pe cineva care știe bine lb. română să îți verifice textele înainte de a le face publice. nimic nu este mai dăunător pentru imaginea unui scriitor ca necunoașterea gramaticii sau lexicului. apoi, probabil că nu ar fi rău să devii mult mai exigentă cu tine și cu scriitura ta. cu siguranță ceilalți vor fi. nu este suficient să îți placă ție. trebuie să tai la sînge orice element, porțiune care ți se pare aiurea sau slabă sau nefolositoare întregului. apoi, evident, este foarte important să citești poezie. pe aici pe Hermeneia poți găsi autori care scriu bine și îți recomand să le citești și să le analizezi textele. cred că poți să ai curajul să le pui chiar întrebări sub textele lor dacă vezi ceva ce nu înțelegi. esențial este să „intri” în lumea textului liric și să o simți. asta nu înseamnă să începi să o imiți sau să o copii. dar există un fel de „ureche poetică” așa cum există ureche muzicală. și, deși te naști cu ea, totuși este nevoie să o cultivi. acestea sînt cîteva din sfaturile mele, care pot fi nu neaparat corecte.

Multumesc pentru adevar .

Multumesc pentru adevar . Nu, nu mă supar. O să tin cont de toate obiecţiile şi, deocamdată ,las in pace valiza.
Da, sunt român şi poate chiar mai român ca alţii , desi fac greseli de limba românească .Am o mare rugaminte . Uite acum voi posta o poezie şi te-as ruga să mi-o faci ,,praf" ca să vad adevarul si practic. Altfel cum ai vrea să ,,cresc"?
Apropo , în limba română propoziţia nu mai incepe cu majuscula?

subscriu visatoarei,

subscriu visatoarei, s-ar putea sa am ceva "ureche poetica", dar am invatat ca este nevoie de mult exercitiu, sa citim mult(scriitori deja consacrati), sa analizam textele lor...
pentru visatoarea: cateva din "regulile"cum am inteles eu:
"1. MAJUSCULA LA FIECARE VERS SI SEMNE DE PUNCTUATIE

EXP:
Câmpia, câmpia in mine
Prin laptele albului gazdă,
Cu gustul de fragede-azime
Răscoapte pe reavănă brazdă.

2. MAJUSCULA LA INCEPUT DE FRAZA, LITERA MIVCA LA INCEPUT DE VERS DACA ESTE IN CADRUL FRAZEI. SEMNE DE PUNCTUATIE

EXP:
CRIPTONIM

Îmi aşez fantasmele
în pǎmântul
pierdut de sub picioare.
Le zâmbesc
cu ironia sorţii în palme.

3. FARA MAJUSCULE SI FARA SEMNE DE PUNCTUATIE.

EXP:

tac
până unde frica
poate să tremure în ploi
tac
până la marginea umbrei
fără arbori"

sper sa-ti fie de folos..

Dragă Maria !Multumesc mult

Dragă Maria !Multumesc mult pentru ,,reguli" , voi tine cont de ele , cu toate ca intrebarea mea Profetului avea o nuantă de aluzie. In fine , spune-mi ,te rog , cum se inchide contul , caci conştientizez, că nu merit să fiu printre voi

ce aluzie visătoareo?

ce aluzie visătoareo? ți se pare neromânește sau incorect că în versuri nu încep rîndurile cu majuscule? ce ți-ai mai dori de la versurile mele? să aibă rimă și să stoarcă lacrimi? hai sa fim serioși. maria ți-a scris cîteva lucruri dar se pare că nu le-ai înțeles. în esență a fi consecvent într-o anumită formă a textului, chiar dacă se abate deliberat de la anumite reguli ale limbii scrise, este total diferit de a face greșeli din ignoranță sau neglijență. este vorba despre o cutumă vis a vis de o infracțiune. tu, care ești jurist, ar trebui să poți sesiza diferența între aceste două nuanțe.

pentru visatoarea imi pare rau

pentru visatoarea
imi pare rau ca nu am sesizat aluzia...este vina mea...daca e vb de cineva care sa nu merite, eu sunt aceea...nu e vb de asta, eu tot timpul am un sentiment de inferioritate, temeri...dar nu ma las...si stii de ce?...imi place ce fac...o sete de a stii...este singurul lucru bun ce mi se intampla...

Domnului Profet.

Domnului Profet. Nu m-am referit la majuscula din poezii . Versurile tale sunt bune şi chiar foarte bune Aluzia era la majusculele din mesajele ,pe care le scrii .Sesizez , domnule , sesizez. Imi pare rău ,că ţi-am aprins nişte emoţii. Mii de scuze

Dragă Maria ,

Dragă Maria , multumesc incă odata de ajutor. Am nevoie de el . Imi pare rău , că am fost inţeleasă greşit şi am jignit un om

dragă visătoareo,

dragă visătoareo, mesajele din comentarii sînt, așa cum le-ai și numit, mesaje. adică se află probabil undeva la intersecția dintre email și text messaging. în universul digital, care se carcterizează printre altele prin viteză și simplificare, nu există, cel puțin deocamdată, o impunere a unei exigențe în ce privește începerea propozițiilor. evident nu este cel mai îngrijit mod de scriere. am fost conștient însă că dacă vom începe să facem și poliția acestui aspect în comentarii riscăm pe de o parte să ne irosim în bătălii sterile iar pe de altă parte să descurajăm comentariile. de aceea, cu multă vreme în urmă, cîndva pe la apariția hermeneii, am acceptat tolerarea acestui lucru. preferăm ca în comentarii elementele nepermise să fie minime. după cu știi probabil, o lege cu cît este mai stufoasă cu atît este mai greu de implementat. și atunci nu mai folosește la nimic.
P.S. - nu cred că gust neaparat ironia expresiei „Domnule Profet”.

O să ştiu şi asta .

O să ştiu şi asta . Îmi cer scuze , dar nu am pus nici o picătură de ironie in simpla atentionare -cui îi este adresat mesajul şi nu era o adresare . De ce vedeti in mine atata rău la capitolul Omenie_Rau scriu poezii , dar oamenii îi respect

subscriu visatoarei ca o

subscriu visatoarei
ca o adaugire la comentul de mai sus, tin sa precizez cu scuzele de rigoare, regulile ce le-am scris mai sus sunt reguli(sfaturi) date de d-na Cristina Stefan pe site-ul lira21...pentru membri site-ului, fara nici o alta intentie am vrut sa ajut...

Buna mea Marie ,

Buna mea Marie , multumesc din suflet incă odată de aceste sfaturi. Mai zic mersi si pentru adresa site-ului Lira 21.Oare chiar atât de neândemnatic mă exprim, dacă inţelegeti , că mă supar?