Despre pom

imaginea utilizatorului Călin Sămărghiţan
(2/3) ciclul "Turnul de fluturi"

Rădăcinile din cer
ascund în pământ
arhaice vorbe uitate.
Creștea necontenit oarecând,
din punctul cel din mijloc al ființei
           în toate părțile,
până când
umbrei i s-a părut
          că e lumină,
de-a trebuit adevărul, atunci,
          să se arate,
trecându-și cuie prin mâini
spre viața dinlăuntru-i,
          nemurind, spânzurat între ape...
ne spune Cuvântul
          din dreapta Celui Ce Este.

Comentarii

Acest text are o idee de remarcat, dar care se încâlcește în reprezentarea sa poetică. Mai trebuie lucrat la "povești de verdeață", "Creștea necontenit oarecând", "din punctul cel din". Ce rost au liniile?

Cred că poate fi prelucrat fiindcă e păcat de ideea poetică. Sunt câteva expresii ce fisurează ansamblul. "de verdeață, oarecând, până când, spânzurat între" etc. La versul final cred că trebui "Celui Ce Este", nu "e Este". Ascult ce ne spune Cuvântul din stânga, pe acea poartă primesc luminile. :)

Rectific "Ce"-ul, da. În loc de "verdeață" trebuie neapărat altceva. Restul rămâne așa. Nu pot schimba "spânzurat între ape", este vorba de un dat esențial, ontologic al omenirii.

Am înțeles sensul. Mă gândeam la varianta: suspendat, precum podul, curcubeul, puntea etc. :) Dar poți păstra cum simți tu, desigur. :)

Da, a fost o zi când apele de sus s-au despărțit de apele de jos, ... noi atârnăm, spânzurați, între ele. Deasemenea vezi și sensul "spânzurat pe lemn". Se cântă în Joia Mare: e o întreagă poezie acolo: "astăzi s-a spânzurat pe lemn / Cel ce a spânzurat pământul pe ape". Deci vine de departe. Mulțumesc.

A, alma, scuze, intrebai de linii. Nu am gasit alta modalitate ca textul să înceapă mai din interiorul rândului, nu de la capăt. E o chestie de imprimare a unui ritm în citire (după mine).

Da, sensul acesta este, de atunci incepind; fiindca stiu concret ce este o spinzurare in Joia Mare am rezonat atit de intens si alegeam suspendare. E o poezie pe sufletul meu, ma voi impaca si eu cu "nemurind" desi se moare. Frumos ai scris in ultimul timp. :)

așa cum bine știți (probabil) HTML nu "știe" pea bine cum să "mînuiască" așa numitele "spații albe" (în cazul acesta spațiul generat de tasta TAB) (vezi pentru aceasta și http://webdesign.about.com/od/intermediatetutorials/qt/tiphtmltab.htm) De aceea sugerez folosirea "non-breaking space" care în HCODE este generat de tagul SPACE încadrat de paranteze pătrate (bineînțeles repetat de cîte ori este nevoie)

Cailean, poți utiliza SPACE între paranteze pătrate, scris la începutul versului respectiv și de mai multe ori, până rezultă ceea ce dorești de reprezentat.