femeia și ploaia

imaginea utilizatorului Virgil
...

femeia aceea se plictisea
trăind
își așeza fața în palme
își devora singură
visele ca pe niște cireșe coapte
puțin amărui pătîndu-i violet degetele albe
nu avea vîrstă
trupul îi devenise un fluviu de zile
se tolănea peste orașul ei
odată cu seara
prelungindu-se în pisicile aproape nevertebrate ale nopții
citea
îndrăgostindu-se nebună de bărbatul fiecărei cărți
ca și cum ar fi fost singurul supraviețuitor
al unei lumi irecuperabile
tîrziu privea fugar
prin dantela îngălbenită a ferestrei
și aducea ploaia
dar nu plîngea niciodată

Comentarii

un poem despre o femeie necunoscuta ("își așeza fața în palme/își devora singură/visele ca pe niște cireșe coapte") si orasul ei cu ferestre de nori, unde pisicile noptii se adincesc in moliciunea trecutului ei, inventind un alt supravietuitor, ca si ea, de la capatul dezastrului. un poem simplu, ce se lichefiaza treptat, ca ploaia ce asteapta semnul discret al unei anume femei, un exercitiu tandru de inima intr-o alta gama, tonalitate, ce iti (ne) ofera unul din celelalte multe chipuri neasteptate, pe care le porti cu tine, prin buzunarele sufletului.

Femeia aceea ar putea fi oricare dintre noi. Singuratatea este un dat, pe care trebuie sa ni-l ducem pana la capat, cu scurte intervale in care sa privim dantelaria ferestrei, clipe nevertebrate de a fi indragostiti sau franturi de vise colorate in ciresele tineretii. Frumos poem, prin nostalgia catre un altul, al trairii.

Anul acesta a fost ploios, lumea arată de parcă apele nici nu s-ar fi retras de pe fața pămîntului, după potop. A început deja să scadă ziua și aproape uitasem gustul cireșelor coapte. Oare se poate folosi terminologia blue poem? Dacă da, acesta este cel mai frumos blue poem pe care l-am citit de mult timp încoace.

Portet în linii fluide, trăsăturile au fir de simțire, cadrul nu se schimbă decât de la o fereastră la o pagină de carte, nici vârsta, nici chipul nu contează, nu au însemnătate decât îndrăgostirile, "pisicile aproape nevertebrate ale nopții" și neplânsul ei. Femeia "se plictisea trăind", în solitudine. Tot ea însă cheamă ploaia, purificând trecătorii, din "lumea irecuperabilă", până când și trupul îi devine "fluviu de zile". Într-un iunie violet-încireșat. Frumos tablou poetic. Și bine realizată compoziția.