mă dor tâmplele

imaginea utilizatorului citadinul

mașini în serie case în serie păsări în serie
în marile ferme avicole porci
oameni pe străzi în uniforme sau în alba
bluză de vară în berării savurând
aceeași bere apoasă
unu doi trei patru contoarele numără
gaz metan kilometri apă petrol kilowați litri de sânge
mă dor tâmplele
prin fereastră se aud uralele marelui stadion
frânele scrâșnesc pe asfalt
se aud sirene îndepărtate de trenuri
case identice mașini identice șuruburi identice
matrițele scuipă milioane de forme la fel
cerul privit de pupile identice până la lacrimi
multiplicate cuvintele cad ca rumegușul
pe rampa sordidă ca alicele
în corpul animalului mort.

Comentarii

vânați de propria conceptualizare o viziune socială plasată undeva între absurdul ironic al lui Sorescu și perspectiva etică fatalistă a lui MacIntyre ("După morală"); privit dintr-un exterior macrocosmic, zoon politikon-ul secolului xxi trăiește drama unei stereotipii comportamentale și "suportamentale" (dacă îmi este permis termenul) vizavi de care singura certitudine a viului este suferința (cu bivalența ei: înălțătoare sau degradantă). abac alicelor, Vasile Munteanu

Vasile Munteanu, Comentariul dumneavoastră, foarte doct, merge direct la esențe. Aproape că nu mai am nimic de adăugat. Îmi place totuși să cred că aceste poem nu filozofează excesiv și că, prin urmare, păstrează un anume fior liric. Crăciun fericit și mulțumiri pentru "vizită".

ultimul vers a fost ales special sa fie asa? sau e o intimplare? functie de asta, voi reveni.

Adevarul este pe undeva pe la mijloc, intre Sorescu si MacIntre este George Orwell. Era usor de observat, mai ales din debutul textului. Bineinteles, presupun ca comentatorii ca si autorul stiu la ce ma refer.

Ionuț, presupune și tu "că comentatorii" (de fapt, antecomentatorii, deoarece, altminteri, te incluzi și pe tine...) nu au auzit de Ferma Animalelor și tu ești "cel mai genial" postcomentator și, în general, tot ceea ce se poate prefixa cu post, inclusiv Postul Crăciunului din care, se pare că, în afară de Sărbători fericite, tu ai înțeles doar că este cu cruce roșie în calendar; dacă tot e roșie (privirea), eu prefer albstrul (de la spirt), e o culoare... mai pravoslavnic-ortodoxă.

Vasile, brava! Ai gasit Ferma pe Google!. Mie mi-ar fi placut sa vezi legatura din prima. Ce imi place este ca ai un comentariu ingrijit, toate virgulele sunt la locul lor, toate diacriticele...vad ca mi-ai examinat si poza de la Craciunul trecut. Imi pare rau, nu stric vinul cu apa... Revenind la poezia lui Florin, remarc pasaje cu influenta din poezia lui Bogza, asta pe langa Ferma care tocmai ai gasit-o pe Google. Sa vedem si acuma daca tu si comentatorii cu antecedente stiti la ce anume pasaje si despre ce poezie este vorba. Ai dreptul sa folosesti si Google, daca gasesti iti dau un sprit, tu pui jumatate de pahar cu vin si eu torn apa. pentru autor multiplicate cuvintele cad ca rumegușul termenul multiplicare este neavenit parerea mea este ca trebuie sa cauti un termen care sa "silabiseasca" cuvintele alea

Marina Nicolaev, Finalul nu este, firește, întâmplător, ci într-o continuitate evidentă cu restul poemului. Întregul text sugerează repulsia față de accentuata depersonalizare a vieții, prin infinita autoreproducere a formelor, prin coexistența a milioane de clone, prin golirea de sens a limbajului însuși, uzat, tocit, stors de vitalitate, de expresivitate. Dacă ar fi să mă refer strict la final, pentru că la el faceți referire, versurile trebuie citite astfel: "cuvintele cad ca rumegușul / pe rampa sordidă ca alicele / în corpul animalului (deja - n.a.) mort".

Ionuț Caragea, Fiți sigur că autorul, dar și ceilalți comentatori, știu la ce vă referiți. Mă feresc să vă dau un răspuns mai amplu, pentru că, nu-i așa, încercarea de a "explica" ("demonta") o poezie îi răpește ceva din misterul ei intrinsec. Crăciun frumos, cu lumină și pace.

Vasile Munteanu, Minuscula polemică consumată (între dumneavoastră și Ionuț Caragea) în "subsolul" poemului meu vă aparține în exclusivitate. Schimbul de replici e interesant și mă bucură faptul că textul meu v-a incitat. Vă doresc un Crăciun minunat și un An Nou cu speranțe împlinite.

cred ca am inteles ceea ce ai dorit sa exprimi in poem. ceea ce ma deranja este "trupul animalului", practic ligamentul licentios pe care il consider inutil.