În picioare, când Michiduță surâde sub crucea de piatră din cimitir,
iar fluturele nopții și-a tras de sub el o aripă
mâinile mamei bat încetișor sita plină ochi de covată.
Lemnul crăpat a mișcat, iar eu mi-am strâns picioarele sub smoala geamului, sub sclipiciul țintelor rotitoare.
Nu mi-e somn. Sus, becul sfârâie ca o căniță de ceai pusă pe plită. De liniște, capul îmi sună. Aud zgârietura norilor de salcâmul ciuntit din poartă și hârșâitul lanțului lăsat în fântână, ca mângâierea unei mâini pe obrazul arat al pământului.
Cu sufletul întors către sufletul obosit al mamei îmi trec degetul prin albul moale, curat ca o pelincă de bumbac. Îmi ia mâna și bate din nou sita de margine.
Sub picioarele crăpate, Michiduță s-a sucit cu fața în jos,
iar fluturele nopții și-a tras din nou de sub el o aripă.
Îmi vine să deschid gura și să întreb dacă mă lasă sâmbătă la discotecă.
Buzele mi se desfac vinovat și din gura mea iese un porumbel. Își scutură penele
de făină și se așază pe marginea albiei. Sita se zbate în continuare în mâinile mamei. Deschid gura tremurat și un alt porumbel își zburătăcește aripile, înspicat. Se strânge lângă celălalt și, aplecat deasupra mâinii ce brăzdează făina, deschide gura:
- Am văzut stelele și luna, pământurile și apele, cum se topeau înăuntrul genunchilor lui, și le-am întrebat: “Pe voi, cine v-a iubit și v-a cerut îndărăt? ” Iar ele dansau și cântau: “Mergi înainte, inimă! Ridică-te și umblă! Mergi înaintea ta și te fericește de ea! ”
- Eu am văzut trei ceruri și trei sori în inima lui. Și se cerea o tristețe mare, întinsă și albă, să cearnă peste jariștea aceea. Atunci, niște mâini albe și reci au început să frământe marginea lor, fără oprire.
Atunci, a surâs mama, a deschis ușa și-a asvârlit în aerul smolit firimiturile din sită.
-Pentru Michiduță, a spus mama iubire, mișcându-și aripile
Comentarii
niculescu -
l-as fi trecut la experiment daca nu ma insel, forma (si nu continutul) scrisului tau (ma refer strict la poezia de aici) precum si cateva elemente preluate, tradeaza un "blagism"... cu respect Ion Nimerencu
emiemi -
Ceea ce apreciez cel mai mult e tehnica si ineditul detaliilor care construiesc textul. Dau numai un exemplu care, din punctul meu de vedere, e o lectie despre cum se poate obtine un efect maxim. Negare: nu mi-e somn. Sinestezie: becul sfirie ca o canita incinsa pe plita(auditiv transformat in vizual) Inversiune: de liniste, capul imi suna. Mi-a atras atentia pasajul asta ca efect, mare efect pentru mine. Exista si multe altele de subliniat in text, cum sunt detaliile presarate exact ca printr-o sita, cit sa nu incarce textul. Plus repetitia flutre-sita, oarecum un rewind al motivului principal. Imi aduce oarecum a Perta si Naum, ca atmosfera, in sensul bun al cuvintului, nu ca inspiratie, ci ca realizare ce ramine originala. Nu ca influenta dar ca text se sine statator, cu autor bine definit. Si incadrarea la poezie mi se pare perfecta.
hialin -
Nu stiu cat e de poezie... mi se pare ca pasajele sunt prozaice. L-ai incadrat cumva gresit ? Ialin
francisc -
ion, si eu m am gandit initial ce categorie s ar potrivi cel mai bine textului de fata. experiment- pt ca limbajul si tehnica contureaza altfel un univers magic, prin tesatura locurilor comune prezente, poezie - pt ca emotia este, proza- din cauza limbajului, a dialogului etc emiemi, perfect comul tau. multumesc. si pt penita. hialin, multumit pt ca nu m-ai evitat si acum