Orléans

imaginea utilizatorului Sapphire

de Bianca Goean și Vladimir Negru

tu nu ești Jehanne îmi spui
nu-i suficient cã ți-ai tãiat pãrul
iar aici nu-i Orléans
plutôt maintenant que demain et demain qu’après
nici cruce nici sabie
mâinile nimãnui nu mã vor curãța
ruginã
mâinile nimãnui
nu mã vor îmbrãca
armurã albã fãrã însemne de dragoste
port doar
uitã-te bine
al cui este acest chip
în spatele tuturor jurãmintelor

dors, ma chère, laisse ton temple rester sur mes paumes et dors
crois-tu mon Roi, crois-tu que je ne tombais pas

ea se ruga
în puține cuvinte
oferind flori de hârtie
pasagerilor unui tren de noapte
buzele ei așteaptă
de o veșnicie
să fie atinse

eu
nu mai știam deosebi
liniile palmelor mele
de departe
în ochii tai
lumini fără urme
năluci

dar eu sunt regele tãu nelegitim
nu-ți fie teamã
nu-ți fie teamã îmi spui
și-ți duci bãtãliile dincolo de gurile râului
trecând tãcerea prin sãbii
gustul de sânge
pãtrunzându-mã ca un pulsar
cetate roșie dansând
cu limbile focului

Experiment literar: 

Comentarii

Interesant acest experiment de întretăiere a unor planuri temporale, poate și spațiale. Mi-a plăcut strofa: "eu nu mai știam deosebi liniile palmelor mele de departe în ochii tai lumini fără urme năluci" nu știu cine a scris-o; și atmosfera de la început. Nu e Orléans?

Strofa aceea este scrisă de Vladimir, Alina. Și da, desigur, a fost o scăpare și un nefericit copy paste, am corectat; mulțumim de apreciere. Sunt întretăieri pe mai multe planuri, desigur, și un altfel de reluare a istoriei.

foarte fain mai ales scrisul la 4 maini si aul cu ã mã trimete la fonturi pe care nu le am.Jehanne adica Ioana de pe rug nu ne da pace din 1431, anul focului la Rouen. Semnalez piesa lui Anouilh l'Alouette excelent jucata la Nationalul din Buc prin anii 70 probabil.

"al cui este chipul acesta"...

N.L.R... intotdeauna nu este importanta viata in sine ci modul in care o traiesti... apropos de Ioana. Multumesc pentru aprecierea ta lasata sub textul Biancai... spun astfel pentru ca am ales sa contribui foarte putin cu "vocea" mea pentru ca ea "canta" foarte frumos. Aranca...

ideea era de a corecta. pe urma, daca imi veti permite, vorbesc despre text.

Cred ca ne vom asuma imperfectiunea cu pricina si nu vom modifica textul devotati ideii ca perfectiunea exista doar ca tendinta si nu ca realitate proprie omului... de asemenea, consideram ca semnificatia conceptelor si nivelul de sugestie al starilor induse poetic sunt mai reprezentative decat topica. Pe aceste considerente va asteptam sa comentati textul, desigur reliefand, in masura in care identificati, posibile greseli formale. As avea o rugaminte personala, in coerenta cu regulamentul acestui site... insemnarile de un rand se numesc eventual notite... in masura in care exista posibilitatea am dori comentarii.

Adrian, mulțumim de apreciere, ar fi fost frumos de văzut piesa aceea, probabil... sunt atâtea posibile trăsături pe care i le putem da Ioanei... Aranca, până la urmă am tăiat acel măr al discordiei, se pare că avea rădăcini prea adânci. Țin însă a spune că eu nu cred în toate aceste ligamente. Nu vreau să explic mai mult, dar, desigur, îți mulțumesc de atenționare. Imperfecțiunea este și rămâne asumată, și-i mulțumesc lui Vladimir pentru că a răbdat-o. Nu este nevoie să permitem în mod special, știi bine că ești binevenită.