Poem medicinal

imaginea utilizatorului Spiridon
***

Ca printr-un vizor inversat trăiesc un concubinaj perpetuu cu o femeie dintr-o carte de buzunar ce

Stă captivă între rândurile paginilor ca un condamnat la închisoare pe viaţă

Le vorbeşte prietenilor despre anotimpurile austere clădite în grabă

Despre mişcările browniene în timp ce îşi amestecă plămânii cu fumul ţigărilor de foi

Sau îşi consultă in scop medicinal ceasul de buzunar ruginit

Traieşte cu dumnezeul ei ca un copil nelegitim şi îl citeşte cu sfinţenie pe Rimbaud

În modul ăsta inexact reproduc femeia reală

Care sângerează dacă se taie şi înjură printre dinţi lovindu-se de colţul mesei

Respiră acelaşi aer cu al meu şi mă uraşte mai mult pe zi ce trece

Comentarii

alice sau iepurele?

este un poem frumos, suna bine, are si nerv si onestitate si atmosfera. nu cred ca-mi suna primul vers dpdv al logicii poetice, chiar daca inteleg conotatia (e clar ca prin vizor poti vedea, nu si trai; si de ce inversat?). si de ce "îşi consultă in scop medicinal ceasul de buzunar ruginit". aici nu inteleg, iar. congrat.

inversat

pentru că, la un moment dat, percepţia e opusă direcţiei obişnuite, fireşti a lucrurilor. convieţuirea se face intre mine şi femeia din cartea de buzunar, femeia reala pierde teren împotriva personajul fictiv. iniţial versul era "ca printr-un vizor inversat traiesc un concubinaj perpetuu...", poate că aşa era mai clar, nu ştiu.
cât despre "în scop medicinal" nu am cine ştie ce explicaţie, recunoaşterea şi acceptarea fiecărui minut care trece, degeaba sau nu, e întotdeauna ca o vindecare, ca un leac pentru cele ce urmează.
cam atât...merci mult de citire si de comm
spor la scris

...

alegerea ta anterioara era mai buna: "vizor inversat" semnifica chiar vederea din exterior in interior, introspectia, dar sugestia "a trai prin vizor" este, totusi, foarte poticnita. cred ca ar trebui sa eviti "trai", sa-l inlocuiesti cu altceva. la "Sau îşi consultă in scop medicinal ceasul de buzunar ruginit" poate ar trebui sa vii cu o explicatie suplimentara. cum e acum, ramane o metafora incompleta. analiza sau contemplarea trecerii timpului nu e, nici pe departe, medicinala (vindecatoare). si nici nu poate fi trecuta cu vederea atat timp cat sintagma este specificata si in titlu, deci ar trebui sa fie cheia sau una dintre cheile poemului. este un poem care poate fi chiar bun, de aceea insist sa-l lucrezi.