Karumi

imaginea utilizatorului Maria - Doina

haiku

Photobucket

Lucrurile bune se întâmplă atunci când oamenii buni îți sunt aproape.
Așa s-a întâmplat să apară un volum de haiku - Karumi - în miezul toamnei, atunci când ceru-și picură albastrul în coji de nucă.

Autor: Maria(na) Doina Leonte
Coordonatori: Paul Blaj și Corneliu Traian Atanasiu
Foto copertă: Alexandru Samuel Leonte
Copertă: Otilia Leonte
Editura Napoca Star, Cluj, 2012

De ce Karumi ?
În loc de răspuns voi cita un scurt fragment din prefața scrisă de Corneliu Traian Atanasiu:
Karumi, termen introdus chiar de Bashō, cel mai mare maestru al haiku-ului japonez, pentru a numi noua orientare a poeziei pe care o practica, este uşurinţa, dezinvoltura, firescul, naturaleţea. Se spune că haiku-ul e poemul unei respiraţii. Trăirea are spontaneitatea firească a minunii, expresia pe aceea a gestului cel mai simplu şi inevitabil al vieţii. Haiku-ul e doar un simplu gest vital. Umil şi totodată indispensabil. Pe cât de fragil, pe atât de grav. Cu cuvintele celui mai reputat autor român de haiku, Şerban Codrin, el este ”triumful simplităţii în arta de a folosi cuvîntul”.

Volumul este structurat pe cinci anotimpuri:
Primăvara - Muguri de cireş şi ţipăt de cocori
Vara - Floarea-soarelui umbrită de fluturi albi
Toamna - Frunze de arţar în cuibul gol al berzei
Iarna - Flori de gheaţă-n geam la ultimul colind
Al cincilea anotimp - Limba soacrei şi zâmbete de ciocolată amară

Ultima parte conține câteva pagini de comentarii ale unor poeme prezente în concursuri, practică des utilizată de hajini.

Acesta e un dar al meu pentru voi în acest început de decembrie generos și alb.

Prezentare 3D - Vlad Turburea

Comentarii

Felicitări călduroase!

Va rămâne o amintire frumoasă, cu superbele poeme nipone ca reper al fiecărui anotimp în care mă voi afla. Mă bucur mult că pot să am volumul aproape în momentele când cad pe gânduri și simt nevoia să trec cumva dincolo de pojghița subțire a cuvintelor. Iar comorile cu care mă întorc sunt mărturie vie că tu, Mariana, ai scris o carte la hotar de suflet pentru mine și pentru condeierii haiku. Plină de înțelesuri, răsuflă o puritate rară, de preț, prin care m-a cucerit. Felicit cu drag această apariție editorială!

Felicitări din inimă, Mariana

Felicitări din inimă, Mariana ! Nu am abordat acest stil decât extrem de rar, dar de citit o fac mereu cu plăcere. Iar kaikurile tale m-au uns pe suflet de fiecare dată !

Felicitări,

Mariana! Îmi doresc şi eu această carte. Nu mă pricep la Haiku dar asta nu însemnează că nu pot citi haiku...

Felicitări Doina mă bucur

Felicitări Doina mă bucur enorm pentru tine mi-ar plăcea să intru și eu în posesia cărții pentru a te citi mereu.multă inspirație încontinuare.

Felicitări, Mariana! Aceasta

Felicitări, Mariana! Aceasta este o veste într-adevăr bună pentru toţi cei care sunt aproape de arta scrierii haiku-ului în România. Îţi doresc să scrii în continuare cel puţin la fel de frumos.

Mulțumiri!

Vă mulțumesc mult tuturor! Cele mai frumoase momente sunt când se scrie un poem, când se alcătuiește o carte și când vezi că darul pe care îl faci bucură în mod sincer.

Paul, cartea asta nu ar fi fost dacă tu nu ai fi avut răbdarea și bucuria împărtășită de a descoperi un pic de cer în cojile mele de nucă... Mulțumesc întreit! Cuvintele tale m-au îngenuncheat.

Sebi, un feedback sincer care mă bucură. Mulțumesc! Ne citim cu drag!

Cristina, mulțumesc pentru felicitări! Am schimbat prezentarea coperții cu ajutorul lui Vlad. Așa cum era prezentată dimineață, desfășurată, arătă și părțile scrise care sunt pliate spre interior.

Daniela, mi-am dorit ca formatul cărții și aspectul ei să fie ca un haiku :) Dacă vei fi la Virtualia, îmi va face plăcere să îți dăruiesc un exemplar.

Mădălina, se simte bucuria ta sinceră și-ți mulțumesc frumos! Nu-i târziu niciodată pentru a împărtăși o bucurie.

Silvia, Karumi a salutat-o azi pe Coraline și a plecat spre cerul din mare :)

Vlad, bucuria sinceră am zărit-o încă de când am văzut copacul înflorit! Mulțumesc frumos!

Carmen, am tresărit la urarea ta! Da, contemplarea e cuvântul cheie! Am pus cartea deoparte cu aceeași bucurie.

Celestin, mulțumesc. O să fac cumva să ajungă un exemplar la tine.

Adrian, mulțumesc!

Cristina, iată că urarea ta încheie la fel de frumos o serie de feedbackuri la care nu m-am așteptat... și care m-au pus un pic în dificultate în a răspunde pe măsura mulțumirii pe care v-o datorez fiecăruia.

Talent

Frumoasă prezentarea volumului, felicitări! Dar nici un cuvânt despre sponsori? Sau este vorba tot de un efort financiar personal? Dacă nu, mi-ar fi de mare folos o menționare... Pentru că eu mă străduiesc de vreo doi ani, dar nu am găsit deschidere... Am câțiva copii excepțional de talentați (nu-s ai mei dar eu așa îi văd) care scriu haiku-uri ca o respirație însoțite de desene și mă chinui să găsesc un sponsor pentru apariția într-un volum.
Scuze de intervenția un pic exagerată, dar sunt sigur că și autoarea este în căutarea talentului autentic.
A

Ka

Rumi? :p...ma bucur sa citesc despre nasterea acestui volum de Haiku. Mie mi-e teama de ..stilul haiku si de aceea ma atrage..si de aceea te feleicit din inima .

Cu un pic de întârziere,

Cu un pic de întârziere, pentru care vă rog să mă iertați, Corina și Andu, vin cu mulțumiri frumoase pentru voi.
Corina, înțeleg că e o teamă bună :). E un pic de poezie în comentul tău și-ți mulțumesc...tot din inimă.

Andu, un pic indiscretă întrebarea, dar voi răspunde: nu a fost un efort financiar personal și nici un efort de a căuta sponsori; m-au găsit ei pe mine și-au dorit să rămână în anonimat.
Felicit copiii talentați! Înțeleg că ei sunt creatori de haiga. Mult succes!
Talent autentic? Numai când Dumnezeu își pune semnătura invizibilă...