Le plaisir du livre est contagieux !
In perioada 23-27 martie a avut loc la Paris la complexul expozițional Porte de Versailles, a 27–lea ediție a tradiționalului « Salon du livre », o manifestare internațională culturală de anvergură la care au participat peste 1100 de expozanți printre care și România.
Salonul de carte © Marina Nicolaev
Pentru acest salon, de exemplu, numai Regiunea Ile-de-France a prezentat peste 150 de editori independenți și reviste franciliene. De la romane, nouvele, eseuri, poezie pâna la benzi desenate, cărțile devin treptat un rău necesar, spun sondajele de specialitate, trei sferturi din francezi deschizând cel puțin o carte pe zi.
Invitata de onoare a salonului internațional de carte 2007 a fost India. Conform interviului acordat de Serge Eyrolles, președintele Salonului de carte, anul 2008 va fi dedicat literaturii israeliene iar 2009 celei mexicane.
Salonul de carte© Marina Nicolaev
Au fost prezentate publicului cărți în franceză sau într-una din cele 28 limbi oficiale de pe teritoriul Indiei, a peste 20 de edituri și 30 de autori-invitați : U.R. ANANTAMURTHY, Rupa BAJWA, Sarnath BANERJEE (« Calcutta »), Shyam BHAJJU, Urvashi BUTALIA, Upamanyu CHATTERJEE, Amit CHAUDHURI, Abha DAWESAR, Shashi DESHPANDE, Gita HARIHARAN, Mushirul HASAN, Ruchir JOSHI, Sudhir KAKAR (« Les neufs visages de cœur »), Sunil KHILNANI, Gopi Chang NARANG, Anita RAU BADAMI, Lavanya SANKARAN (« Tapis rouge »), Alka SARAOGI, K. SATCHIDANANDAN, Irwin Allan SEALY, Vikram SETH (autorul best-seller-ului « Un garçon convenable » publicat la Grasset și premiat cu Commonwealth Writers Prize), Ravi SHANKAR ETTETH, Kalpana SWAMINATHAN (care a reimprospatat romanul polițist in India), Tarun TEJPAL, Shashi THAROOR, Altaf TYREWALA, Krishna Baldev VAID, Udaian VAJPEYI, Pavan K. VARMA, M.T. VASUDERAN NAIR.
Să nu uităm că în 1913 India a avut onoarea de a primi Premiul Nobel pentru literatura pentru opera lui Rabindranâth Thâkur zis Tagore (1861 - 1941), compozitor, scriitor și filosof.
Cu prilejul celui de-al 27 salon de carte s-au sărbătorit în cadru festiv, 60 de ani de la Independența Indiei.
Salonul este animat la maximum : de la hârtia electronică la Bookcrosing, conferințe, interviuri, mese rotunde, dedicații, dansuri, televiziune, internet, art de vivre.
Jean-Yves Conrad "Docteur Honoris Causa" al Universitatii din Suceava prezent la Pavilionul României © Marina Nicolaev
Tintinofili, jurnaliști, elficologi (Pierre Dubois), librăria Gibert Jeune, Milena Agus și cartea sa bulversantă « Mal de pierre », Hubert Reeves și poezia astrelor si metafizicii ( « Chroniques des atomes et des galaxies »-Seuil), paleoclimatologi, ilustratori, analiști, sociologi, Enki Bilal ( « Tétralogie du monstre » – Casterman) pâna la seful restaurantului parizian l’Arpège, Alain Passard și preparatele sale.
Laurent Tavès din Anduze prezentându-și propria carte: « Le vase d’Anduze »
© Marina Nicolaev
Imagini de la salon © Marina Nicolaev
In acest secol hiperinformatizat, Artegraf demarează o nouă cercetare în arheologia industrială prin solicitarea deschiderii unui mare Centre national des arts graphiques et de la comunication care să cuprindă ateliere demonstrative privind compoziția tipografică manuală, imprimarea tipografică pe o presa manuală, monotip, linotip, serigrafie, flexografie, heliogravură, fototipie, legătorie de artă. Artegraf propune salvgardarea patrimoniului mobil și prezintă Colecța Serge Pozzoli (130 de mașini tipografice în stare de funcționare de la 1810 la 1950), o rotativă type Marinoni de la 1872, o presă typo Deriey din 1910 pentru tirajul afiselor, o presă de gravat Miehle pentru timbre și vignete de mare format etc.
Cum se imprima pe vremuri o carte ? Iată o demonstrație la presa domnului Balzac.© Marina Nicolaev
La inițiativa Belgiei, s-a propus crearea unui Salon de carte virtual, având un caracter permanent care să reunească publicul de toate vârstele de la cei mai avizati la amatori. In fiecare săptămină urmează să se prezinte noutați, dezbateri, dedicații de autori, forumuri și interviuri cu autorii preferați. Site-ul Salonului virtual de carte se va deschide la 1 noiembrie 2007.
Un produs cultural din două vândut în Franța este o carte. Cifra de afaceri rezultată din vânzarea cărților este de 4,1 miliarde de euro în 2006, în creștere cu 0,5% față de anii anteriori.
Salonul internațional de carte din acest an este o revelație.
De precizat ca intrarea pentru elevi și studenți la acest salon internațional e liberă.
Comentarii aleatorii