Serile Artgotice - fotocronica

imaginea utilizatorului Călin Sămărghiţan
cronica de ianuarie

ian09
O foarte mică parte din Corul inocenţilor

Lăsând cu success în urmă “Expoziţia de poezie”, miercuri, 26 ianuarie 2010, Serile Artgotice şi-au lansat noua formulă: „Arte în dialog”. În acelaşi loc, Atrium Classic Cafe, dar de data aceasta în sala cu pianul, nou oficializata Asociaţia Artgothica Sibiu i-a avut ca invitaţi pe dl. Ioan Radu Văcărescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România filiala Sibiu şi pe tânărul artist plastic Andrei Pandea-Antonescu din Bistriţa.

ian04
Ioan Radu Văcărescu

O prezenţă deosebit de onorantă, Ioan Radu Văcărescu a citit poezie şi proză, şi-a prezentat ultimele volume publicate şi a venit cu proaspăta Antologie a prozatorilor sibieni din toate timpurile, de apariţia căreia s-a îngrijit, "Eternităţi de o clipă". Discuţiile s-au întins înspre experienţa grecească şi mai ales cea chineză a domniei sale, frizând un soi de exerciţiu practic de literatură comparată.

ian02
Vasile Floare, Ioan Radu Văcărescu, Roxana Sonea, Anda Ionaş

ian05

Sculptorul Andrei Pandea-Antonescu, ucenic al maestrului bistriţean Mircea Mocanu, venise la Sibiu pentru a-şi prezenta "Corul inocenţilor", un număr de aproximativ 5.000 de capete de pitici, din ceramică, expuşi în Piaţa Mare a Sibiului, în scop caritabil, pentru a ajuta un tânăr sibian bolnav de leucemie să strângă fondurile necesare operaţiei salvatoare. Andrei a cucerit asistenţa serii prin candoare, modestie şi suflet generos. Gestul său, aproape mistic, de a întinde o mână acolo unde alţii de obicei întorc spatele şi-a pus amprenta pe oraş, un concert mut, un gest care cântă.

Photobucket
Andrei Pandea-Antonescu şi “Corul”, la Bistriţa

ian07
Roxana Sonea

O surpriză plăcută şi cu atât mai binevenită a fost prezenţa prozatoarei Roxana Sonea, venită de la Târgu Mureş pentru eveniment, care, înfrângându-şi emoţia, a citit două fragmente din propriile-i proze, apreciate atât în mediul virtual, cât şi în revistele de cultură din ţară.

ian08
Citeşte Cătălin Neghină

A mai citit poezie actorul Cătălin Neghină, la sfârşit dându-ne întâlnire cu acesta la „Pisica albastră”, piesă de teatru scrisă de el şi care se joacă în aceste zile la Sibiu. Lista de cititori a fost bifată şi de foarte tânăra Emilia Zăinel, care deşi a părăsit Sibiul pentru tărâmurile mai de miazăzi, a fost prezentă la serată. Trebuie amintit şi dl. profesor Silviu Guga, care a împărtăşit asistenţei câteva opinii, ca întotdeauna practice şi la obiect, despre Artgothica şi mai ales despre ce ar putea ea să devină. George Precup a declinat invitaţia de a citi, iar seara a constituit şi un bun prilej de a cunoaşte o altă tânără promiţătoare Krista Szocs, de care probabil vom mai auzi cât de curând.

ian03
Cornel Rodean, Dan Herciu, Silviu Guga, Krista Szocs.

ian06
Niu Herişanu

Bineînţeles că discuţiile cele mai interesante, mai aprinse şi mai pasionale au urmat după închiderea microfonului, odată cu adâncirea în seară a spiritelor. Aplecaţi şi înspre glumă, momentul a fost bine speculat de Cornel Rodean, care a dat citire unor epigrame ale lui Dan Norea, din revista sibiană a umoriştilor, „Acus”. Am pus punct, am pus virgulă, s-au ivit noi oportunităţi pentru viitor, pe care le trecem deocamdată sub o tăcere strategică.

Photobucket
Mihai Curtean, Ioan Radu Văcărescu

Serile Artgotice au primit astfel un suflu nou, mulţumită efortului concertat al inimoşilor primi artgotici "cu acte", membri ai consiliului director: Anda Ionaş, Dan Herciu, Mihai Curtean şi Niu Herişanu, care păreau mulţumiţi că primul pas al anului 2011 fusese deja făcut.

ian01
George Precup, Călin Sămărghiţan, Cătălin Neghină

Probabil că în această seară Artgothica a bătut şi recordul cu cea mai tânără ascultătoare: Arina, 5 ani şi 9 luni. La sfârşit s-ar fi exprimat că voise şi ea să citească. Noi am aflat prea târziu, iar pentru ea e, oricum, prea devreme, că încă nu ştie.

ian10

Şi a fost seară şi a fost ianuarie, ziua întâi.

Revistă literară: 

Comentarii

Mulțumim.

Mulțumim. Important e ca invitații să se simtă bine și să aflăm câte ceva despre lumea lor. Și eu am fost foarte impresionat de prezența Roxanei venită special pentru eveniment. Îi mulțumesc încă o dată și aici.

Felicitări, domnule! Nu este uşor

Felicitări, domnule! Nu este uşor să asiguri continuitate şi periodicitate unui eveniment - "Serile Argotice" - de atât amar de vreme. Frumos! Cu amiciţie,

Ioan J

Mulțumesc, Ioan.

Mulțumesc, Ioan. Văd că ideea reușește să meargă mai departe. Poate-s buni și poeții la ceva, pe vreme de secetă. Măcar să ne aducă minte de ploaie.