Citește aici Prologul.
1. Șoimul.
Plutesc pe deasupra caselor scunde, cu acoperișuri plate. Cărămiziu. Galben. Curenți puternici mă atrag, mă împing. Aripile mi se proptesc, puternice, mă întorc, am senzația că mă sufoc, apoi sunt din nou deasupra. Din piept îmi izbucnește un șuier puternic, libertatea ca un șuvoi fierbinte de apă, libertatea ca un vis pe care îl reiei la trezire.
Caut un loc cunoscut, palmierul acela rotund, caraghios, plaja aproape pustie, cu nisip alb, fin, casa de lemn, pierdută sub flamboyantul înflorit. Sunt mult deasupra când o văd, sunt încă departe când mă trezesc, cu obrazul ud, sărat, cu mâinile întinse în cruce pe patul ca de spital.
2. Primele apariții ale darului.
Numele meu este Laura. M-am născut în România, la jumătatea secolului 21. Am crescut într-un sat, la munte, cu râul trecând prin spatele casei. Mama mea, fostă profesoară de fizică, a cumpărat casa în care m-am născut și s-a mutat acolo, în Gura Râului. A abandonat Sibiul, a renovat casa, a mărit-o și s-a apucat de turism. Eu? Eu am crescut bând lapte proaspăt de la vaca noastră din staul, mâncând ciorbă galbenă de găină, cu legume culese din grădină, cu smântână groasă de rămânea pe lingură. Mă văd așezată la masa mare din living (părinții mei nu i-au spus niciodată sufragerie), nesigură în fața farfuriilor frumoase, de porțelan albastru, uitându-mă în fiecare zi la alți oameni care ni se alăturau la masă. Mama gătea dumnezeiește, cina era sfântă pentru oricine stătea la noi în gazdă. Nopțile se pierdeau în canaste, colebil și triferment, din care mama avea dulapul de medicamente plin, mai ales pentru străinii cu stomac neobișnuit cu sarmale cu șuncă afumată, venind după friptura de vițel în sos de ciuperci. Mă lăsau să stau cu ei cât de târziu puteam rezista. De cele mai multe ori adormeam la tata în brațe, urmărind piesele de remy mișcându-se. Închizînd ochii, continuam să le aud clinchetul alb-negru, le vedeam apoi începând dansuri ciudate, potrivindu-se în figuri străine, sub ochii mirați ai mamei, sub zâmbetul atotștiutor al tatei. În jur mirosea a lemn, a covoare de lână, a plăcintă cu mere și nuci. Un vag iz de bourbon, venind dinspre pieptul tatei, dilua toate senzațiile. Un amalgam în care alunecam încetul cu încetul. Se vorbea tare, iar eu mă cufundam din ce în ce mai adânc într-un somn în care toate se reordonau, își găseau locul după reguli pe care le cloceam trează fiind. Dimineața mă întindeam tare, fără să deschid ochii, pipăiam așternuturile, îmi băgam nasul sub plapumă și trăgeam puternic în piept până când simțeam culoarea albă a cearceafului gâdilându-mă pe nări. Cu degetele de la picioare atingeam tăblia de lemn a patului, o ghiceam uneori verde, alteori de culoarea merelor din curte, roșu negricios, alteori galbenă ca mămăliga. Tata a prins jocul acesta al meu de când aveam vreo doi ani și de atunci, cam la vreo alte două luni, îmi punea pensula în mâini, lua o cutie de vopsea, și, cu fereastra larg deschisă, ne puneam amândoi pe pictat patul și visele mele.
Când am ieșit prima dată din Gura Râului – cred că aveam vreo doi ani jumate – n-am vorbit timp de două zile. M-au dus la Sibiu, să mă înscrie la școală. Totul în jur era înalt, ascuțit, mult prea multe lumini, zgomot, nu am văzut copaci, nu am văzut animale. Decât oameni, clădiri ca de sticlă și vehicule pe care nu le mai văzusesem decât în ziarele de acasă. Viteza cu care se mișcau toate m-a blocat; mi se părea că și clădirile erau cumva mobile. M-am revoltat și am vrut să rămân eu nemișcată. Am închis ochii, dar nimic nu a vrut să mă asculte, să se așeze frumos cum îmi doream. Gândurile îmi zburau la fel de repede în spatele ochilor închiși, așa că i-am deschis din nou. Nu mai știu prea mult din ce am văzut atunci, cred că, în cele din urmă, creierul meu a reușit să înlocuiască memoria acelei zile. Știu că au fost discuții între ai mei, pentru prima dată de când mă știam, și că, în cele din urmă, am fost anunțată că nu voi merge la școală. Am început lecțiile pe la trei ani, când cu mama, când cu tata. Mai târziu, pe la șapte ani, au început să apară și profesorii.
De câte ori am mai ieșit din Gura Râului, totul s-a întâmplat mult mai simplu. Adormeam seara în camera mea, uitându-mă la luna pe jumătate, mă trezeam dimineața într-o cameră străină, aproape goală. Urmau tot felul de analize, aparatură, oameni îmbrăcați în alb, zâmbind, punându-mi întrebări, tata mereu ținându-mă de mână. Nu era nimic invaziv, doar senzația că totul mă apasă, că zidurile se apropie și se depărtează, că toate mașinăriile acelea aveau o viață a lor neștiută, că vor scăpa într-o zi de sub controlul oamenilor drăguți. Nu dura mult, somnul mă lua din nou, visele erau de data aceasta în culori reci, dure, cu multe sunete. Din fericire, primul lucru pe care îl auzeam la trezire era, invariabil, lătratul câinelui meu, Capucho.
Aveam vreo patru ani când tata mi-a explicat că trăim într-o rezervație. Că Gura Râului este păstrată așa cum era acum vreo cincizeci de ani, că tot ce văd în jur este neatins de poluare – a urmat o scurtă lecție despre asta -, că orașul unde mergem din când în când se numește Sibiu, că așa cum am văzut că este acolo, este cam tot restul lumii. Că satul nostru este păstrat departe și de explozia mediatică (e drept, știam cuvântul de la scrabble, a urmat însă, într-o altă seară, o mică lecție despre internet, televiziune, radio), cu excepția ziarelor, care erau de fapt create special pentru rezervații, pentru că în restul lumii nu se mai tipăreau. Mi-a mai spus apoi că eu sunt un copil special, așa cum sunt cei mai mulți dintre prietenii mei de joacă din Gura Râului, cum a fost și mama mea. Că sunt foarte deșteaptă – asta o cam știam, toți care stăteau la noi mă lăudau, nici nu știam prea bine dacă e sau nu un merit – și că am un dar deosebit. Aici m-am blocat, daruri nu primeam decât de ziua mea și de Crăciun, pe care ai mei îl sărbătoreau întotdeauna cu vreo patru familii vecine, casa se umplea de copii, aveam mereu doi brazi împodobiți, cel mai mare din curte, de lângă foișorul de vară, și unul în casă, mai mic, dar unde apăreau întotdeauna cadourile pentru toată lumea. Un dar așa, dintr-o dată, un dar de care eu nu știam nimic... am rămas uitându-mă la tata. A venit și mama, ștergându-și mâinile de un prosop alb, cu flori mari, albastre. Îmi amintesc mâinile ei mici, subțiri, pielea moale, albă, mângâindu-mă pe obraz, dându-mi apoi un bobârnac pe nas:
- Ați ajuns la vise, dragii mei?
Abia atunci am aflat că nu toți oamenii visează și că există mai multe feluri de daruri, nu numai cele cărora le poți rupe hârtia în care au fost împachetate.
Comentarii
aalizeei -
Am citit textul de câteva ori. Aseară și astăzi. Și de fiecare dată, m-am îmbrăcat într-o haină având cusături îngrijite, dar fără revere. Gândul mă duce la un raport de activitate, o dare de seamă, – nu, nu poezia mea! - la o declarație. Mi se ia ostentativ cheotoarea la care să-mi prind cu o plăcere desuetă garoafa. Vin și completez cu exemple: „Numele meu este Laura, m-am născut în România…” „Mama a cumpărat”/”s-a mutat”/”a abandonat Sibiul, a renovat casa, a mărit-o și s-a apucat de turism.” „Eu?”- cu stările mele – „bând”/”mâncând”/”stând”/”uitându-mă”. Acum că am definit senzația (a mea, firește!) sar pasaje întregi – nu că n-ar fi importante, revin – însă vreau să ajung la „Că satul nostru este păstrat departe și de explozia mediatică (ok, cuvântul ăsta îl știam de la scrabble…)”. Nu întâmplător m-am grăbit; pentru că impresia de declarație se rotunjește aici ca o lună plină. Adică, ok, ok, recunosc… Iar această expresie (ok) este ca o botină rătăcită la raionul de teniși. Ca și bourbonul, ratăcit printre covoare de lână, plăcinte, mere și nuci. Revin așa cum am promis și spun că, din fericire, avem și paharul cu apă la îndemână. Și asta ne înviorează. Exemplific cu o înghițitură: „Tata a prins jocul acesta al meu de când aveam vreo doi ani și de atunci, cam la vreo alte două luni, îmi punea pensula în mâini, lua o cutie de vopsea, și, cu fereastra larg deschisă, ne puneam amândoi pe pictat patul și visele mele.” În continuare, să-mi dai voie să mă opresc la personajul Laura. Mă întreb cât de credibilă e pendularea ei între naivitate și starea de „copil special”; între amintirile proaspete (avem chiar și detalii) de la vârsta de doi ani (oare?) și mirarea „că există mai multe feluri de daruri” (un lucru previzibil totuși). Să fie o percepție falsă a cititorului sau o scăpare din mână a personajului? În treacăt fie spus, se observă în text (uneori) și o întindere nejustificată a frazei. Autorul are abilitatea de a descoperi și singur. Cu stimă și posibil subiectiv(!?)
Sapphire -
Aalizei, în primul rând mă bucură analiza ta atentă, și asta mă obligă. Dacă tu ți-ai luat timp să faci asta, apoi trebuie să-mi iau și eu timp să bag la cap ce spui tu aici. Mă voi gândi la chestia cu impresia de declarație. Dacă tu îmi vei spune totuși că este prima dată când citești așa ceva, nu te cred. Nu am vrut să fie ceva original aici. De fapt, mă gândesc la toate criticile, de-aia am postat. Te voi ruga însă să parcurgi și prologul, și ceea ce va urma. Faci asta pentru mine? Cea care povestește nu mai are 4 ani și este ca o declarație. Acum sunt rău în ceață. Așa am vrut să sune. Nu este un jurnal, este un fel de "uite ce a fost, uite cine sunt eu, nu cumva să se uite". Cea din prezent știe că fetița de doi ani sau de patru ani era deja un fel de monstru pentru cei din afara rezervației... dar o va "apăra" pe alocuri de eticheta asta. Doar că ea nu a aflat asta decât mai târziu. Naivitatea ei se raportează la ceea ce cunoaște la vârstele respective. Amintirile detaliate de la doi ani sunt detaliate pentru că ne raportăm la o epocă în care, atenție, copiii merg să se înscrie la școală la doi ani jumate. Iar ea este mai mult decât un copil normal, este unul care visează într-o lume în care se mai nasc doar câțiva copii care mai pot visa. Prin urmare, va avea foarte ascuțite anumite trăsături. Aceea de a-și aminti la detaliu este una dintre ele. Dacă vei citi prologul, vei avea și un fel de preview referitor la ceea ce este acum cea care povestește. Mirarea că există mai multe feluri de daruri se raportează la vârsta ei de atunci, la patru ani. Iertată să fiu, fetița mea de patru ani știe ce-i aia media, dar nu știe că daruri este un cuvânt polisemantic ;) Și este un copil foarte dotat. Am considerat că un astfel de copil, cum este personajul meu, dacă ar exista și ar fi ținut într-o astfel de "închisoare liberă", nu ar avea de unde să știe că este special, că are ceva deosebit de ceilalți și că asta se numește "dar". Normal că aceea care povestește știe... Încerc să îmi dau seama dacă, pe parcursul desfășurării poveștii, toate acestea vor cădea în lăcașul lor au ba. Ar fi rău de tot dacă nu cad. Uite hai să fac altfel. Am să revin la partea de început după ce se conturează mai mult din povestire și îmi dau seama dacă se justifică. Dar am aspecte unde te-aș întreba pe tine cum ai face, ținând însă cont de ce am spus eu aici. Deci: "Că satul nostru este păstrat departe și de explozia mediatică (ok, cuvântul ăsta îl știam de la scrabble…" . Cum ai scrie tu asta, vrând să sublinezi faptul ca ea acum știe că un copil de patru ani nu e normal să știe un astfel de cuvânt, dar să sugerezi în același timp un fel de strigăt mut al ființei de acum, care are câteva sute de ani "Nu eram chiar atât de monstru, aș fi putut fi, cu puțin noroc, un copil normal". Aștept sugestii. Mai departe: ce ai cu bourbonul între plăcintele cu mere? Părinții ei nu sunt rupți de realitate, iar asta poate fi o realitate, există un astfel de loc undeva la munte unde trecutul se amestecă într.un fel de kitch dulceag cu chestii din prezent, cum ar fi bourbonul și farfuriile de porțelan. Nu scriu poezie aici, Aalizei, deși am înclinații către poeme în proză. Asta este o realitate... literară. Chestia cu frazele lungi pledez vinovat. De la meserie mi se trage, le scurtez de nu se văd, promit!
tincuta -
În prima parte, sugestivă, după părerea mea, gândul m-a dus la șoimul lui Cezar Petrescu din: "Adevărata moarte a lui Guynemer". Partea a doua mi-a plăcut mai ales de la :"Când am ieșit prima dată..." Aș vrea să citesc continuarea ca să-mi pot face o părere mai clară despre text. Acum sunt un pic în ceață! Amestecul de prezent și trecut este halucinant pentru mine.
aalizeei -
Sapphire, Am recitit prologul încă de aseară. Spun am recitit pentru că îl știam deja, cunoaștem istoria lui. Însă din respect pentru autor, era necesară reînprospătarea memoriei, înainte de a ne aventura într-un comentariu. Cred că prologul a fost gîndit ca o istorisire de sine stătătoare, o replică reușită la acea imagine impusă. Apoi din motive care uneori scapă și autorului, cu atît mai mult cititorului – e ca un dat, o chemare – a apărut dorința de a continua. Lăudabil, spun eu. Doar în ultimul paragraf al prologului „Acum ne pregătim de visat. Nu i-am spus niciodată cât de dureros este pentru mine, abia pot să respir cu toate mașinăriile astea pe mine. Prin gură îmi trec amintiri. Mi-aș dori să am mâini să le desprind pe toate când doarme Arius, să-l abandonez într-un vis, să-l las să se descurce singur, iar eu să îmi întind trupul nou deasupra întregului pământ, să închid ochii și să aștept primul meu vis, prima amintire.”, găsesc țesutul pentru un altoi. Așteptăm simbioza. Și pentru că am luat în calcul încadrarea în timp, nu puteam să ratez asta, scrie negru pe alb « la jumătatea secolului 21 », am întors personajul pe toate fețele, în dorința de a găsi plauzibilă alunecarea lui între cele două stări. Am avut însă doar senzația de cădere. Referitor la ok și la sugestii, firea mea nededulcită la orgolii, nu îmi permite să vin cu variante la textele colegilor mei de site. Însă – iertat să-mi fie- eu aș fi spus - bine, cuvîntul … Referitor la bourbon, firește că am luat în calcul atmosfera din casa Laurei, fireste, am notat că acolo intrau și străini, așadar se justifică ; mă întrebam doar dacă el merge cu nuci etc.Uneori e bine să nu punem toată recuzita în scenă. Știi cum e, realitatea e ca o fată mare de la țară, dacă îi pui pantofi cu toc nu mai crezi în ea. Sigur, acesta e doar un episod, să nu ne grabim încă să tragem concluzii, avem încredere în destinul personajelor. Cu stimă.
Sapphire -
Tincuța, șoimul aici are alt sens. Este greu să dai puțin câte puțin pe internet din ceva ce se vrea de anvergură, dar am nevoie ca de aer de feed back, așa că îmi asum riscul. Dacă ești în ceață, e bine. Welcome to my world. Nu te vei simți în largul tău curând. Nu intenționez să scriu pentru toată lumea, ar fi utopic. Dacă te va prinde, mă voi bucura. Oricum ar fi, apreciez semnele, sunt pentru mine la fel de importante ca și actul de a scrie. Aaalizei, mulțumesc de revenire. Între timp am pus osul la treabă și am mai modificat. Sigur că în proză este oarecum mai simplu și poți spune lucrurile în multe feluri. Mi-am însușit o parte din critici. Am scurtat, am tăiat, am refăcut (nu numai unde ai spus tu, ha!). Acum aștept criticile de finisări. Reverele nu vă grăbiți, vă rog, n-am predat lucrarea încă... e abia la început. Ei, dacă ai recitit prologul e bine. Știi cum e la mine? De ani de zile scriu proză scurtă, și mă tot îndeamnă știu eu cine care se pricepe mai bine să pun mâna să scriu o nuvelă. Iar eu nu și nu, ca-s leneșă. Ideea care m-a făcut să scriu prologul este generoasă și merita mai mult decât atât, dar mi-a fost lene și-am vrut să iau repede pulsul. Am stat apoi în mai multe seri și am pus cap la cap povestea. E drept, știi cum e, contribuția autorului la o poveste se rezumă de multe ori la cuvintele astea puse cap la cap... dacă nu-i ideea și firul povestirii, adio. Încadrarea în timp... n-am prea înțeles unde spui că se rupe firul. Copilul trăiește în a doua jumătate a secolului 21 (nu-i bătut în cuie, până termin, s-ar putea să revin aici), iar personajul matur, cea care nu mai este decât un rezervor de vise, nu un om, are sute de ani deja. Sper să revii pe măsură ce postez, se mai întâmplă să-mi scape unele aspecte, dar în general mă preocupă foarte tare logica mișcării fiecărui personaj. Tot nu m-ai convins cu bourbonul, o să îl visez la noapte. Poate șterg nucile. Dacă nu, șterg bourbonul și pun absint și mentă, că la ăsta mă pricep.