too late for an iron life

imaginea utilizatorului Ela

și acum voi lua toate obiectele ascuțite și voi rămâne în genunchi
îmi vor curge prin ei resturi din oasele tale fărâmate
din căderile în dezechilibrul orei trei

rămâi încă mâna ta îmi atinge până la absurd o împăcare cu trupul

fragilitate necesară îți spuneam aruncând în toate părțile oglinzile
să nu te privești
se învinețeau pereții dinspre sud

ei te vedeau ca pe un simplu număr x
nu nu x
eu sunt numărul neînseriat în fișa alb-încremenită
am nevoie de sete
am nevoie să tac până la somn să îmi mișc iar falangele
peste muchia dimineții

înțelegi soră în negru aerul are gust de ipsos
și nu mai pot scrie
decât cu degetele altor mâini

acum și ele plecate fără contur
sau poate rup deja în bucăți foarte mici
obiectele acelea ieri inexistente

Experiment literar: 

Comentarii

Spunea Alma de curând ceva, observ că până la urmă, lăsând la o parte reacția de moment, efectul nu a întârziat să apară. Începi să schimbi. Nu spun de titlurile în engleză, probabil că va trece și asta după ce se va fi consumat suficient necesitatea ta proprie de a le folosi (mă distrează, căutând nu demult un titlu de rubrică, îmi veneau numai titluri în engleză... suntem tributari trebuie să recunoaștem, uzanțelor de fiecare zi). Dar ai reuși să-ți rupi niște bariere, și eu zic că e de bine. Știi ce cred eu că mai poți face? Să încerci să renunți și mai mult la determinări gen "pereții dinspre sud", "degetele altor mâini", "departe fără contur" (aici puteai spune de exemplu direct "plecate fără contur"). Așadar, e de bun augur schimbarea.

Bianca, mulțam. Eu am luat atitudine nu la conținutul cuvintelor Almei, ea știe acest fapt. Și mai știe că eu am mai scris în acest stil și chiar în alt stil mai hard și mai altfel decât acesta. Și mai știe și schimbărileîn scrierea mea de un an jumate. M-a provocat, tocmai fiindcă știe de ce și știe că reușesc să îmi asum interior ce am de făcut. Însă în momentul în care m-a provocat a folosit alt registru, mai ales la 2 noaptea, și la avalanșa de comentarii, când era de ajuns să mi se spună: "impuls pentru nou, îndrăznește, dezvăluie schimbarea, curaj". În fine, cu alte cuvinte, cu altă formulare, însă acesta ar fi trebuit să fie tonul la ora aceea. La el, la ton, am reacționat eu, cumva în aceeași tonalitate, fiindcă eram și constrânsă de lipsa computerului personal și de lipsa diacriticelor și alte asemenea. Pe care nu am vrut să le adaug atunci în discuție. Promit însă un lucru: nu voi mai răspund ela comentarii instant, cum fac de obicei, ci voi lăsa ceva vreme să se aștearnă lucrurile. Nu mult, ci cât să treacă reverberările inițiale. Da, ai dreptate cu acele modificări. Deocamdată încă simt așa, în momentul în care voi desprinde și cojile acestea lingvistice, se va observa. Însă: acolo chiar sunt degetele altor mâini, acolo chiar sunt pereții dinspre sud. Poate doar departe-le să fie înlocuit cu plecate. Da, acesta îl pot modifica, are sens, în logica construcției de aici. :) Te mai aștept.

Acest poem nu este nici pe departe "hard". Nici pentru lirica ta, pentru ca am citit pe alte site-uri poeme mai puternice. Te-am provocat sau nu? Din raspunsul tau, primele 3 randuri, reiese ca nu ai luat atitudine la provocarea mea, dar te-am provocat. Asa o fi. Am retinut din poem: "am nevoie de sete am nevoie să tac până la somn" Si finalul, ultimele 2 versuri.

Ela, îți voi răspunde doar la ceea ce, consider, are relevanță, și anume asupra poeziei. Știi de ce consider că e mai diferită? Pentru că ai mai renunțat la balast, și are altă atitudine. Nu mai e atât de centrată pe tine, dacă înțelegi ce vreau să spun, și te "speculezi" mai bine. Cred că este nevoie de mai multă detașare în scriere, în general. Un fel de privire dinafară. La asta m-am referit, nu că ar fi un poem mai mult sau mai puțin hard (pentru că, așa cum spui și tu, nu este). Acolo eram convinsă că era ora trei și degetele altor mâini, dar puteai renunța - pentru că pentru cititor e greu să priceapă semnificația orei aceleia - iar dincolo puteai spune, cu titlu de exemplu, "nu mai pot scrie - am alte degete" etc etc etc... De ce insist acolo, e ceva mai mult presimțit decât explicabil, și vine din faptul că totuși, cât de cât, îți cunosc lirica. Acolo revii la alt stil. Te întorci în tine, te centrezi în interiorul tău, făcând abstracție de exterior. De-asta nu mi s-a părut potrivit aici.

Alma, da, m-ai provocat și bine ai făcut. E hard față de altele mult mai soft, e soft față de cele mai hard. Da, ai ales bine. :) Te aștept, știi că primesc ce e de primit. Bianca, am înțeles bine referința ta la ce anume e diferit, la balast, la de-centrare pe mine. Însă: ce este abia vizibil în acest text este faptul că e vorba de 2 personaje. Citește atent. Discursul lasă cumva în planul doi și un alt personaj. de aceea "degetele altor mâini". închipui-ți că ai mâna luxată și că altcineva îți scrie ce ai de scris. Atât. Mai multe explicații se află deja incluse în poezie. Și, da, elimin cât pot din balasturi, în toate sensurile cuvintelor.