Vid

imaginea utilizatorului Sixtus

John Milton Cage Jr. (1912 – 1992) a fost un compozitor American. El a fost un pionier al muzicii electronice și al folosirii într-un mod ieșit din comun a instrumentelor muzicale. Cage a fost una din figurile de marcă ale avangardei postbelice. A fost, de asemenea, un promotor al dezvoltării dansului modern în asociere cu Merce Cunningham, coregraf și bun prieten.

Cage este poate cel mai bine cunoscut prin compoziția sa din 1952 «4’33’’» ale cărei trei părți se execută fără nici un sunet muzical scos de orchestră. Performanța compoziției «4’33’’» este percepută ca o includere în ea a sunetelor din mediul înconjurător pe care ascultătorii le aud în timpul execuției mai degrabă decât cele patru minute și treizeci și trei de secunde cât durează piesa care a devenit cea mai controversată compoziție a secolului trecut.

De asemenea, Cage a fost un adept al Zen-ului pe care l-a și practicat.

(Fragment alcătuit din prezentări ale lui Cage de pe Wikipedia)

*

Părerea mea este că ceea ce contează atunci când «asculți» piesa «4’33’’» a lui Cage «vizionând-o» în «interpretarea» autorului, importantă este «starea» de meditație transmisă publicului de această compoziție care «cântă» cu sunetele «Tăcerii» (incluzând momente de umor de înaltă calitate, specifice koan-urilor).

Vă invit s-o «ascultați» la finele textului.

Sixtux

*

Acest stâlp
sprijină cerul
e-nfipt în pământ
îl urc
în curând
voi ajunge
în vârf
e-un mesaj

Aici se termină stâlpul

Acum în mintea mea este vid
Atunci aruncă-l afară
Cum să-l arunc dacă nu-i nimic?
Ei bine. Realizează-l!

Experiment literar: 

Comentarii

multumesc. imi vine sa scriu atit de multe lucruri acum incit e o placere sa tac