mi-e dor

imaginea utilizatorului Virgil
simplu

mi-e dor de cutia de tablă cu ceai a bunicii
mi-e dor de tramvaiele cu bănci de lemn din galați
mi-e dor de mirosul de ulei încins din hala motoarelor vaporului cu zbaturi
mi-e dor de înghețata parfeu și sucul cico
mi-e dor de cinematograful țiglina
mi-e dor de mirosul tatei
mi-e dor de gumele parfumate chinezești
mi-e dor de anticariatul de la universitate
mi-e dor de globurile crăciunului copilăriei
mi-e dor de tisza pisica mea siameză
și de lady caniche-ul pe care l-am trădat
mi-e dor de vacanțele de altădată
mi-e dor de sărutul pe care nu îl voi mai putea repeta niciodată
mi-e dor de faleza dunării
mi-e dor de examenul de ichtiopatologie
mi-e dor de parfumul florilor de tei
mi-e dor de librăria din colț

Comentarii

complicat.... foarte mi-e dor de virgil&co (LA MULTI ANI!)

Este de remarcat franchețea tonului și sinceritatea dicției literare, la un capăt este dragostea iar la celalalt capăt este dorul, durerea. Inocență poetică, o candoare care face ca versurile să aibă limpezimi de cristal. sunt înlănțuite amintiri și imagini, un spirit adorator care aduce în pagină căldura amintirilor din copilărie, imaginea bunicii, mirosul tatălui, un amestec de amintiri cu gust și formă, în final… o rană . Fiecare vers este un poem, fiecare literă respiră și suspină. mesajul este profund, vine din preaplinul sufletului, versuri precum o rugăciune de dragoste și dor. La mulți ani, Virgil! Madim

Virgil, imi aduc aminte, citind poezia aceasta, de un e-mail care circula la un moment dat prin Romania, cu lucruri pe care nu le-am intelege decat unii din noi, cei care am trait totusi suficient si "inainte", si care ne starnesc nostalgia. era pe lista aceea si cico, si "impodobelile" originale de Craciun, globurile de sticla si ghirlandele din hartie lucioasa, colorata... dar la tine nu vad nostalgie. La tine e "simplu" (adica direct), asa cum spui, dor. Dor, si acum raman pe ganduri, aducandu-mi aminte de orele de romana din liceu, cand vorbeam despre roman si "fenomenul" de dor. Sunt eu singura curioasa, si asta nu va fi greu de vazut, daca citindu-ti poezia aceasta in alta zi, mai departe de pragul psihologic dintre ani, am avea acelasi sentiment. Deocamdata, aceasta e impresia pe care o am: unul dintre noi asezat cu coatele pe fereastra dintre ani. Nu dintre anul acesta si cel care vine, ci dintre anul ce vine si tot ce a fost. In mod obisnuit, eu nu ma cramponez de ce se face si ce nu in poezie, eu insami fiind mult prea impotriva "regulilor" pe care nu le simt necesare la un moment dat. Nu mi-a sunat insa bine "globurile craciunului copilariei", poate unde instinctiv poezia ta am "citit-o" ca pe un cantec, si aici am avut nevoie de pauza de respiratie mai mare. si sarutul pe care nu-l vei mai putea repeta niciodata. aici e ceva in plus parca.

da, ai dreptate Sapphire, și va trebui să o mai "acordez", dar am zîmbit cînd am văzut că ai perceput "ideea". există un "dor", un fel de dor pe care nu îl poți simți decît în ziua de întîi a anului, atunci cînd simți "tangajul valurilor timpului"

Există aici o idee care poate fi exploatată poetic, recurgându-se la altă formă, așa încât poemul să fie într-adevăr simplu, dar să rămână complicat în esență, în subtilitatea sa. Aș propune două variante, prima în care se renunță la ideea de vers (și la repetiția lui "mi-e dor" în unele locuri), rămânând cuvintele în flux continuu, a doua variantă, doar la repetiția lui "mi-e dor de", rămânând, în rest, aceeași structură. Sigur, pe parcurs mai sunt și alte mici modificări care ar putea fi făcute, genitivele, unele inversiuni, unele imagini redundante.