I
A plecat un tren din gară
și cu el - iubirea mea
ce m-oi face fără ea
A plecat un tren din gară
A venit un tren în gară
și cu el - iubirea mea
acu' ce mă fac cu ea
A venit un tren în gară
A rămas un tren în gară
ce-am iubit odinioară
a rămas cam de pripas
dar de gară nu mă las
C-am iubit întâia oară
II
Am trecut prin trenul roz
sau el a trecut prin mine
ce ieșea dintr-un tunel
încărcat cu tulerine
încărcat cu 'tule-n roz
erau parcă balerine
îmbrăcate-n tul ce roz
strălucea - de nu mă-nșel
spilcuit, obtuz, mișel
III
Când te văd trecând sprințară
într-un volvo ba mai des
într-un mândru mercedes
mă cuprinde mai pe seară
o tristețe milenară
mai ales c-am înțeles
cum pe-o șină secundară
trage-ncet, încet să moară
un vagon ce-odinioară
te-aducea din univers
Comentarii
queen margot -
o romanță fără valoare poetică ci mai mult sentimentală... eul masculin la andropauză. cred totuși că puteți mai mult decât duios șurubul, gara, trenul... e un miorlau jalnic. și poate chiar vulgar... prefer întoarcerea la ruinele medievale , la simboluri.. decât /A plecat un tren din gară și cu el - iubirea mea ce m-oi face fără ea A plecat un tren din gară/ aduce a folclorul copiilor, a bilet tras de papagal in care citim ce va să aducă pe felia din ce in ce mai neagra de paine ziua de mâine. sixtus, domnul meu, ceva e putred in danemarca. K
Sixtus -
„...eul masculin la andropauză. cred totuși că puteți mai mult decât duios șurubul, gara, trenul... e un miorlau jalnic. și poate chiar vulgar... prefer întoarcerea la ruinele medievale , la simboluri..” Stimată doamnă K, se pare că ai intrat în criză de imaginație. Dacă tot ne apucăm de pamfletăreală, care izbucnește, cȃnd nu te aștepți și se mută din parlament pe aici, atunci eu aș fi început cam așa: „se pare că autorul a avut seara o criză de prostată și i-a bufnit lirismul pe nas cȃnd s-a trezit dimineața…etc”. La rȃndul meu, aș spune că, atunci cȃnd te-am văzut întȃiași dată pentru prima oară (anul acesta), daca andropauza nu mi s-ar fi consumat cu mult înainte, precis aș fi intrat în ea (văzȃnd cum arăți – mătăluță crezi că „bine”; eu, invers) și aș fi avut visuri pervers-erotice precum Hieronusmus Bosh în „Grădina Desfătărilor” (că tot îți place atȃta Evul Mediu - și mie, de asemenea). Stop. Că ne dau afară, pe amȃndoi, cerberii de pe Hermeneia. Cȃt privește „producția” mea - pentru că, totuși, ea a provocat schimbul de amabilități de mai sus - las-o, doamnă în pace, dacă nu ești în stare s-o demontezi la rece și fără parapon. Așa proastă cum e – și, aici suntem de acord că e proastă – te anunț, autocritic, că nu o voi șterge de pe Hermeneia, lăsȃnd-o posterității drept mostră de cum nu trebuie să se scrie poezie. Ȋn încheiere, înainte de a-ți ura toate cele bune, îmi permit, în nemernicia mea, să-ți sugerez totuși ca, atunci cȃnd te uiți în oglindă, să-ți micșorezi imaginea la dimensiunea originalului, pentru că, cel puțin deocamdată, după umila mea părere, nu ai ajuns (încă) la genialitate – lucru care ți-l doresc. P.S. Dacă cei care vor citi aceste rȃnduri nu au simțul umorului (chiar și cȃnd acesta poate fi de proastă calitate - în cazul de față, la ambii preopinenți) atunci nu este vina noastră. Iar poezia mea, chiar e proastă și Katya are dreptate. Dar dacă privin cu detașare lucrurile cred că, din cȃnd în cȃnd, un limbaj puțin mai colorat nu strică nici pe Hermeneia. Asta în măsura în care K și subsemnatul, ambii – și nici unul dintre noi – nu se formalizează.
Sixtus -
P.P.S. „sixtus, domnul meu, ceva e putred in danemarca”. Da, s-ar putea să ai dreptate. Eu, pe post de Hamlet pȃrȃt, deși pot fi de acord cu tine, nu-mi dau seama ce, cum și de ce. Tu însă, pe post de blondă (că ești chiar), atunci cȃnd ai rămas gravidă (pentru că, din întȃmplare, chiar ai rămas) ai intrat în dilema hamletiană întrebȃdu-te „o fi al meu, n-o fi al meu!?”, poate, după ce te-ai trezit din ea și ai aflat răspunsul, vei avea bunăvoința să mi-l comunici și mie. Cu simpatie, G.M.
queen margot -
domnule Manolescu Gorun, afirmatiile dumneavoastra calomnioase imi starnesc mari semne de intrebare. din august eu nu mai sunt blonda , deci nu sunteti la curent cu actuala mea culoare de par, nu astept niciun copil al altcuiva, nu v/am intalnit niciodata in particular ca sa aveti nesimtirea de a spune ceea ce spuneti, sunteti un scriitor al carui text l/am comentat. de aici si pana la a ma face blonda,urata si gravida cu nu stiu cine e o cale lunga ce trece prin poarta celor sapte ani de acasa. v/as putea da in judecata pentru calomnie la adresa mea intrucat sunt un om public, fiind cadru universitar si in acelasi timp sotia unui preot ortodox. daca acest statut al meu vi se pare compatibil cu cuvintele injurioase pe care mi le/ati adresat,eu ma indoiesc. sunt stupefiata sa citesc cu cata usurinta un om in al carui echilibru credeam a trecut la atacuri la persoana. ar trebui sa va cereti scuze pentru modul in care m/ati abordat, nu sunt blonda natural si chiar atunci cand eram blonda nu am fost starleta nimanui sa va permiteti astfel de afirmatii. modul in care ati reactionat ma face sa cred ca am avut dreptate in ce priveste crizele dumenavoastra de varsta si de personalitate. in alt secol pentru aceste afirmatii m/as fi provocat la duel, insa in acest secol in care femeia trebuie sa se apere singura de vulgaritatea si de sexualitatea devianta a unora va spun sincer... ca o revelatie neagra> ati imbatranit urat! catalina ionela chelaru
Sixtus -
Cineva începe un atac la persoana și cȃnd i se rȃspunde cu aceeași monedă, îi sare țandăra. Dar cum femeile au îtotdeauna dreptate, asta e. Cȃt privește treaba cu datu’ în judecată, chiar mă umflă rȃsul. Printre altele, citește, rogu-te, cu atenție ce am zis referitor la blonda care cade pe gȃnduri: „o fi al meu, n-o fi al meu?!” și în nici un caz ca ar fi vre-o indoiala în legatură cu vinovatul de sex opus. Iar faptul ca ai fost gravida l-ai afirmat cȃnd ai fost la Deko si cȃnd te-ai grȃbit să pleci mai repede tocmai pentru că era vorba de copilul dumitale. Așa că intr-adevar e nesimțire dacă să-și închipuie cineva, după precizarea care am făcut-o, că ne-am fi întȃlnit vre-o dată în particular (si o insulta la adresa subsemnatului). Și cu asta punct. De-acum poți vorbi singură dacă mai ai chef…
queen margot -
domnule, un lucru e sigur. poemul e prost, nu pentru ca asa am eu chef ci pentru ca e scris de asa natura. m/ai pierdut de musteriu la comentat textele dumitale si totodata la tot ceea ce poate constitui colaborare sau amicitie literara. nu inteleg ce legatura are prezenta mea la cenaclul de la deko cu textul dumitale, nici aluzia la copilul meu pentru care devin tigru asa ca va rog sa va abtineti de la orice comentarii legate de viata mea personala. nu mi/am permis sa fac vreo afirmatie referitoare la familia dumneavoastra, nu va cunosc decat prin intermediul scrisului tocmai de aceea mi se par deplasate aceste speculatii. femeile nu au dreptate intotdeauna, vorbele urate nu se arunca la intamplare si apoi imi spuneti ca pot vorbi singura cat vreau. din acest moment inceteaza orice cuvant scris sau vorbit la adresa dvstra, iar daca vreodata ne vom intalni in mod real sa stati departe. in clipa urmatoare s/ar putea sa va treziti cu cea mai reala palma peste hamletianul dumneavoastra obraz.
Virgil -
time off reveniti la text si la literatura
Sixtus -
Le propun editorilor să scoată „De inimă albastră” de la ”Cele mai citite texte” pentru că, observ, nu se face analiză pe text. El este citit pentru circoteca ce-l însoțește, provocată de K. Dacă membrii Hermeneiei preferă o astfel de pamfletăreală sun gata să le ofer una, sub forma unui „dialog virtual” cu personaje imaginare. Menționȃnd că „ele au o puternică asemănare cu unele reale”. Și, promit ferm, că el va fi mult, mult, mai savuros și mai deochiat decȃt cel care a apărut, pȃnă acum, la „com-uri”. Dar înainte ca textul să fie scos, dacă editorii vor binevoi să o facă, le sugerez celor ce-l vor mai parcurge să-și manifeste interesul pentru o asemenea plamfetăreală; mă voi executa prompt. Ȋn ceea ce privește textul subsemnatului, el – prost, bun – va rămȃne postat. Pentru că e al meu și nu-l repudiez.
emiemi -
D-le Manolescu, as fi curios cui va adresati ultima rugaminte: cerberilor sau editorilor sau totuna? Textele intra automat la rubrica cele mai citite, in functie de numarul de afisari. Singura solutie ar fi stergerea lui.
Sixtus -
si unora si altora daca sunt categorii diferite. dar, si eventualilor cititori care ar dori ceea ce am propus. dar, avand in vedere restrictiile impuse de hermeneia, probabil ca realizarea acelei propuneri se va materializa pe alt sit, pe care-l voi anunta daca apar cereri.
Aranca -
Referitor la text și literatură: La începutul carierei sale jurnalistice, Cristian Tudor Popescu a scris un articol referitor la textele șlagărelor (cu predilecție în engleză) cu mare audiență la public, căutând un vocabular tipic, de impact, cu rețeta asigurată. Și găsise un vector interesant. De la Jean Moscopol ("Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă sara?"), Cristian Vasile ("Iubesc femeia") la Dan Bittman, fiecare compozitor a avut textierii lui. De la Nicolae Kirițescu la Cezarina Moldoveanu (soția și textiera lui Gică Petrescu) sau Șerban Foarță s.a.m.d., textierii au avut locul lor binemeritat. În ciuda structurii aparent facile a textelor, se poate vorbi de cu totul altă factură a versificației, target-ului. Nu mai dau exemple din muzica clasică. Nu toți compozitorii au avut inspirația în fața textelor consacraților. Când spun asta, mă gândesc la relația (muzicală) de excepție pe care o găsim Alifantis-Nichita (Ce bine că ești, Ploua în luna lui Marte, Luna în câmp - vezi albumul "Nichita") sau Joseph Kosma-Jacques Prévert (Les feuilles mortes - cântec superb pe care îl prefer îniterpretarea lui Yves Montand). Nu este deloc o regulă. Subiectele cu trenuri și gări nu sunt încă epuizate. "Trenule mașină mică" (Maria Tănase) sau "Hai vino iar in gara noastră mică" (Gabriel Dorobanțu) au încă succes. Ceea ce găsesc eu în acest text, - de altfel autorul ne avertizează discret "De inimă albastră"-, este o capacitate a sa neîndeajuns de exploatată, de a scrie acest gen de text. Manolescu Gorun poate să scrie și acest gen de texte. În realitate, nu e simplu să scrii în acest gen. Nu e vorba doar de inspirație. Există ceva în plus nedetectabil stand-by. Mai este nevoie de un compozitor talentat și un interpret pe măsură. Și cum zicea Maestrul Gică Petrescu: "Cel mai frumos tango din lume/Cu tine l-am dansat cândva..."
Sixtus -
Aranca, furat de polemica neortodoxa pe care, sincer, o regret, dar care, la fel de sincer, m-a si distrat, am uitat sa mentionez ca, printre altele, textul de mai sus l-am scris in clipe de relaxare cu o tenta auto-ironic binevoitoare si nu malitioasa. Cat priveste muzicalitatea si disponibilitatea de a srie astfel de texte, marturisesc ca ma bantuie din cand in cand. Si, fara a avea pretentia ca ele sunt, neaparat, poezie de inalta clasa (aproape niciodata nu am avut credinta ca sunt apt de a produce asa ceva, chiar si cand postez texte "poetice" diferite ca factura de cele ce fac obiectul discutiei - cu exceptia unor clipe din tinerete) le scriu cu placere. Si o fac ca un fel de umplere a rezervorului intre comiterea unor eseuri in cadrul carora chiar ma iau in serios (asta nu inseamna ca ele sunt si bune intodeauna, dar sper mereu acest lucru). Toate cele bune, G.
Sixtus -
P.S. Atunci apare firesc intrebarea: "de ce ne mai bati la cap cu incercarile teale daca nu crezi in ele?" Raspuns (tot auto-ironic): pentru ca, internetul, mai mult decat hartia, suporta orice. Si cine n-are chef, sa nu citeasca "poeziile" mele! Si asa azi se scrie, intr-o veselie, mult, mult mai mult decat se citeste. Asta este un avantaj, sau dezavantaj, al internetului. Multumesc ca ti-ai rupt din timpul tau sa ma citesti, G.