te iu-BECK'S

imaginea utilizatorului Li
moment publicitar (nu putem viziona Titanicul fără ele)

lupt împotriva epidemiei de depresie
mi-am luat ochelari de soare 60s style
ramă lată galben citron
cheese-ăs christ zbor cu motocicleta
și mă gândesc așa
ce s-ar întâmpla dacă mi s-ar spune
duduiță dumnezeu e doar o poveste
prin care ți-a fost ucisă o emisferă
cerebrală iar asfaltul e de fapt un cer
prin care li se văd oamenilor
viermii și sămânța
celulita e o treaptă superioară epidermică
iar castraveții sunt fructe
ce s-ar întâmpla mă gândesc dacă pe ghidon
aș ține violeta mea de parma și ea cu frunzele
de gâtul meu disperată
mai încet îngheață clorofila-n mine
prieteno mai încet soro
ce s-ar întâmpla mă gândesc așa
dacă goana asta a mea cu galben citron
și amor propriu m-ar aduce udă și frântă
zdrențuită și cu gura uscată
în aceeași sferă
cu tine?

cheese-ăs christ
ce s-ar întâmpla dacă pe toate berile tale
aș scrie limpede din privire
te iubeck’s?

Comentarii

pe vremea când mă inițiam în ale publicității, într-o carte scrisă de un copywriter vestit scria cam așa: un bun copywriter nu este poet, ci ar trebui să aibă în vedere niște obiective practice. mă întreb acum dacă mai este valabilă ideea având în vedere că textul de mai sus e la granița dintre poezie și reclamă. am preluat mesajul din versurile "prin care li se văd oamenilor / viermii și sămânța" și deja simt cum ceva începe să viermuiască în mine și să-mi crape o sămânță. și pentru că li poate fi și Li, aș încerca o citire cu verbul "se arată" în loc de "se văd". "te iubeck's"-ul tău mi-a amintit de directorul firmei producatoare de bere beck's (de unul dintre ei, nu dau nume), orfan de tată, care, la un moment dat în carieră, a ajuns la un interviu cu managementul străin și a spus ceva de genul "am muncit ca un câine". "cum, ceilalți nu munceau?" a venit răspunsul-întrebare, nefiind impresionați de mărturisire. bun venit pe aici.

Poezie deosebita... atrage atentia bogatia si ineditul imaginilor la care se adauga modalitatea total dezinhibata de a scrie... "asfaltul e de fapt un cer prin care li se văd oamenilor viermii și sămânța"... tot spilul e sa ramana macar un singur individ care sa constate ca teoria lumilor spanzurate e doar un pretext pentru o poezie buna :)

tot ce vad eu aici semana cu Ti-bick adica un te iubeck minor, care nu poate fi ascuns sau simulat in spatele unori beri Beck's fie ele reci in vara lui 2007. Un drum cu motocicleta poate fi o experienta interesanta, chiar o reclama pentru un naufragiu, cu conditia sa pui destula drama in fumul care ne ramane in ochi dupa ce ai trecut tu si cu baby ciz, tu si citronul, tu si sfera rostogolita a absentei totale...