Totul despre Mine

imaginea utilizatorului yester

foto: paul blaj

Artă: 

Comentarii

sugestiva, ma intreb daca nu ar fi mers mai bine introdusa la "arte vizuale"/arta fotografica

...cred că da, Virgil! am modificat...

de fapt acum stim totul despre tine si nu putin... e o imagine foarte reusita si te felicit! un autoportret in tonuri moderate de gri, cu un aer usor demodat, ceva intre Friedrich Nietzsche si Martin Heidegger. "O sancta simplicitiatas! In what strange simplification and falsification man lives! One can never cease wondering when once one has got eyes for beholding this marvel! How we have made everything around us clear and free and easy and simple! ("BEYOND GOOD AND EVIL" BY FRIEDRICH NIETZSCHE)

...mă făcuși filozof:)! sper să nu termin ca primul și să am mirarea celui de-al doilea! mulțumesc Marina, dacă ochiul tău apreciază, aici, la mine, contează!

O forță sugestivă evidentă, subliniată atât în modelul ales, cât și în tehnica utilizată: suprapunerea a două imagini într-un gri monocord, precum și printr-o superpoziție perfect studiată ce are scopul de a crea un punct fix în Spațiu și Timp, spre a induce o veritabilă centrare pe imagine: gândirea se întrerupe într-o clipă, "ô temps, suspends ton vol..." („o, timp, oprește-ți zborul”…)(Lamartine). Calul așteaptă în acest peisaj urban al unui cartier burghez de la sfârșitul secolului XIX, începutul secolului XX.Caleașca este goală, statuia este încremenită, nici un suflet omenesc nu apare, doar umbra bustului profilat interoghează prin ferestrele clădirii, ce par a fi „ochii unui chip uman” – ceea ce s-ar traduce printr-o privire interioară ducând către introspecție, deoarece Fața însăși ne apare direct, în timp ce privirea răzbate până departe, printr-un „salt cuantic” în afara dimensiunilor :)) Imediatitatea realității se estompează, fiind ștearsă de acest gri precum o ceață invadatoare care înghite, încetul cu încetul, cele mai fine detalii perceptibile, și ne aduce aminte că fenomenul realului este efemer. De observat că această poziționare a chipului (din față) și cu părul lung ne aduce aminte de Gioconda, având ca și aceasta o privire enigmatică proiectată în direcția spectatorului, pus astfel în legătură cu titlul fotografiei: „Autoportret”. Si expresia pusa inaintea "Totul despre Mine" ( cu majuscule...) mi se pare cu subtila tenta ironica.

... just Nicole, sunt încântat că ai sesizat ironia:)! este, interpretarea ta, una dintre cele posibile, dacă excludem aluziile giocondiene:)! ai un simț estetic, și nu numai, aparte, de aceea mă bucură prezența ta vorbitoare, aici. mulțumesc.

deci tu esti ... birjarul plecat sa-si cumpere tigari ... sau zeul din spatele jaluzelei:))

...:) scuză-mi graba, (acum am văzut comentariul tău), deci pot să spun, cu mâna pe inimă și imnul european pe buze, că eu sunt patronul birjarului, nu vezi ce moacă năcăjită am?:))

Caleașca așteaptă etern, birjarul s-a topit în veșminte... În zadar, că poetul s-a urcat pe postament și de-acolo nu mai vrea să coboare. Îmi place imaginea din geam suprapusă peste cea din exterior. Încape multă poezie aici...și filozofie!

...nu sunt pe soclu, Ioana. sunt un om de bunătatea căruia se abuzează. caleașca va pleca într-o zi, ca o îndrăgostită de drum, de străzi, de ființele cărora nu le-a găsit încă nume.[îmi face bine trecerea ta, mai ales că apreciez mult două cunoștințe comune, mă refer la Constanța Buzea și Nicolae Țone... sau poate mă înșel?:)]

...da...o birjă așteptând în fața unei case la fereastra căreia se zărește un chip, poate așteptând... Îmi place aerul "de epocă" degajat de această fotografie (și e și alb-negru)... și mă gândesc acum la planul ireal,un tărâm fascinant spre care s-ar putea îndrepta birja, parcă mă aștept să "răsară" de undeva vreun personaj din proza lui Mircea Eliade... Sau mi-ar plăcea mie să fie așa...