I have a dream

imaginea utilizatorului petryhamat

În camera bunicii mucegăită
o masă două scaune
vechi murdare
și același motiv – singurătatea

intru ca un străin
mă așez și cer să mi se aducă
o cafea
ciudat nu-mi răspunde
decât ecoul o muzică în surdină
am mai auzit-o
cândva demult la o prietenă
a mamei
dar eu nu beau de obicei cafea
nici nu știu măcar pentru ce am venit
cu o asemenea
propunere

fusesem de dimineață la o
ghicitoare
pe strada fără nume pe care nu mai fusesem niciodată
poate doar copil fiind
colindasem
cu prietenii din aceea vreme
zona zero
mi se interzisese atunci de către
toată lumea
să plec din fața casei –
superstițiile unor părinți ce cunoșteau
oricum fenomenul – jocul nervilor

apoi îmi aduc aminte că
doresc să-i las bunicii un mesaj
cer să mi se aducă o foaie – un bloc notes
dacă se poate
aveam multe de scris
cuvintele nu-mi erau de ajuns
aveam nevoie de
gesturi
poate lacrimi și zâmbete
să semnez
epistola către nu știu cine:
bunica să se întoarcă din nou
acasă

plecase când nici nu deschisesem bine ochii
bruma groasă
de lapte se așezase pe întreaga retină
nu înțeleg de ce nu mi se aduce o foaie
ceream poate prea mult
supărat și intrigat peste măsură
mă ridic de la masă
cu greutate
ies fără să schițez
măcar
un gest de simpatie sau antipatie
în urmă las nici eu
nu știu ce:
o viață
o realitate sau poate un vis

închid ușa și plec
fusese prea mult pentru o simplă zi
scot căciula și o arunc pe scări
în jos
pentru a doua oară
scăpasem printre degete
biletul
de la loterie

Comentarii

Si unde este poezia?

îți recomand stimate domn un poet foarte important, PETRE STOICA!în cazul în care numele acesta îți spune ceva!

"Cuvintele nu-mi era de ajuns." Probabil nici gramatica. Din punctul meu de vedere, nici simplist, nici mimetic, nici biografic, ceva naratiune pe care am intilnit-o la unii autori moldoveni care nu salveaza lipsa de substanta. P.s. Nu am auzit de poetul important, asta nu inseamna ca nu e.

stimabile domn, uită-te mai bine, pune-ți ochelari sau lentile de contact, ceea ce tu ai surprins ca fiind greșit, nu e!!!!!!!!!!!!mai citește textul!!!!!!cât despre petre stoica, stimabile domn, nu are roman-ul asemenea scriitori ca el!!!!!!!!!! unii îl consideră ca fiind mai important decât nichita stănescu!!!!!!!critici literari de prestigiu afirmă asta!!!!!!cât despre afirmații gratuite, ține-le pentru tine!

Scriitorul Petre Stoica a existat cu siguranță mai ales pentru zona culturală bănățeană, publica prin anii 70. Cornel Ungureanu îi prezenta cărțile, Ioana Ieronim îl traducea ș.a.m.d. Fiind mai în vârstă decât tatăl meu, nu știu dacă mai trăiește, dacă mai traduce, dacă mai scrie efectiv. Și să mai spunem că avea structural, un echivalent creativ cu pictura lui Alin Gheorghiu. Acum e posibil ca Petru Hamat, el însuși originar din aceeași zonă, să fie influențat de stilul acesta de "poem în proză", de altă factură decât suntem obișnuiți. Nu este un delict. Și mai ales în poezie, nu trebuie niciodată să semănăm cu Marin Sorescu și nici măcar cu Gabriela Negreanu (vezi ciclul "Monolog în oglindă"). Câți autori nu sunt contestați? Câți dintre noi vor fi, vor rămâne în manualele de limba română? Și ce instanțe literare vor decide? În acest text, eu personal am găsit imagini stilistice aparte ce mi-au atras atenția, de exemplu "plecase când nici nu deschisesem bine ochii bruma groasă de lapte se așezase pe întreaga retină". Mai mult, mi se pare evocarea bunicii de-o manieră discretă, reținută, însă intensă. Bărbătească. Eu cred că autorul are șanse. Scrie, Petru Hamat!

Am observat că am postat pro Petre Stoica aproape simultan cu autorul. Am însă o rugăminte: aș dori să accepte opinii pro și contra, cu puțină eleganță, ca într-un cenaclu literar adevărat. Mulțumesc.

Patetica incercare, domnule Hamat. Am ris cu pofta, puteam sa pariez ca asa se va intimpla, ma uitasem de doua ori inainte, altfel nu faceam reprosuri de doi lei. Cit despre afirmatiile mele gratuite, iar ma faci sa zimbesc. Exista unii oameni care se cred buricul poeziei, au scris cite ceva si cred mari autori. Comentariul dumneavoastra a intrecut orice masura a limitei mele de bun simt. Sunteti pe un site de literatura nu pe un site de pupincuristi. Ceea ce vedeti dumneacvoastra ca afirmatii gratuite din pacate v-o mai pot spune inca alte patru persoane. Ironia comentarului meu se datora arogantei cu care raspundeti. Se pare ca din punctul meu de vedere nu sunteti numai arogant ci nu va cunoasteti valoarea. Au fost altii pe texte de-ale mele care mi le-au desfiintat in termeni mult mai duri, dar am priceput ca intentia lor nu era sa denigreze ci sa corecteze. Repet stiu foarte clar ce era scris, corectura dumnevoastra nu schimba cu nimic aroganta cu care va sustineti capodoperele. Este dreptul dumneavastra sa va credeti singurul geniu in viata, eu nu inghit astfel de atitudini. A, ca era sa uit, faceti va rog difirenta intre afirmatii gratuite si comentariu pe text. Macar de-ati fi avut ce de sa sariti asa muscat in sus. Parera mea ramine e un text prost cu o aroganta pe masura. Iar gestul de a corecta dupa ce vi s-a semnalat mi se pare lipsit de orice bun simt. Se putea spune ca e o greseala de tastare, dar nu, domnul geniu se crede si singurul vazatori in lumea orbilor care nu-l apreciaza. Cit despre domnul Stoica va rog luati patru perechi cinci perechi de ochelari si reciti cu mare atentie ce am scris: nu am auzit, nu inseamna ca nu e. daca doriti sa va recomandati va recomand Cinema Magazin, aici nu se impune o lectura sau un autor domnule Hamat. Fiecare are bagajul lui de cunostiinte.Faptul ca tipati in gura mare va descriteaza si mai mult. Am pus punct aici. Nu am ce sa discut cu oameni care nu-si vad lungul nasului.

Ps. Scuze pt eventualele typosuri

Dragă Petru Hamat, bine ai venit pe hermeneia. Îți recomand să citești (sau să recitești cu mare atenție) regulamentul acestui site, și apoi să încerci să te familiarizezi puțin cu modalitatea de abordare a facilității comentariilor aici. Te rog să folosești un ton decent, chiar atunci când intri în polemică. Iar polemica te sfătuiesc să o menții în limite de literatură, fără aprecieri la adresa comentatorilor tăi. Pe hermeneia încercăm să ne folosim în egală măsură de comentariile negative, ca și de cele pozitive. Dacă ai ceva de combătut, fă-o cu eleganță și argumente. Mai mult decât atât, având în vedere că există moderatori care să încerce să mențină climatul de care vorbeam, te-aș ruga să păstrezi o egală atitudine indiferent de comportamentul comentatorilor tăi chiar. Cu alte cuvinte, încercăm să evităm exact acest fel de discuții cum se întâmplă acum în subsolul textului tău. Consideră această intervenție a mea ca pe un avertisment și sper ca de acum înainte să ne revedem numai în discuții literare.

chiar nu mă interesează! bye bye

inca astept raspuns la intrebarea: Unde este aici poezia?

Ce anume nu te intereseaza? Regulamentul hermeneia? Este dreptul tău, și nu-ți cere nimeni să aderi, ci să-l respecți. Principiul acesta însoțește calitatea de membru hermeneia. Te asigur că numai respectarea lui îți va permite în continuare să postezi aici.

dacă deranjez, atunci vă rog frumos să-mi anulați statutul de membru al site-ului hermeneia! nu țin neapărat să postez texte, sincer!

unde este poezia? este o poezie în proză. dar dacă ați citi cu atenție cred că ceva se poate lua de bun, ca să mă exprim nu tocmai academic!

Pai tocmai asta e, ca nu e. Nu e poem in proza. Nici macar nu e o proza. Ca forma emuleaza poezia dar nu exista absolut nimic poetic in textul asta, asa cum cred ca ti s-a mai spus. Deci nu e proza pentru ca nu are forma si nu e poezie pentru ca nu are... fiorul. Mai degraba e o chestie caricaturala, un fel de proza in poezie, ceva ca un fel de struto-camila. Am senzatia ca tu nu stii ce e aia poezie in proza. Poate ai auzit de ea si vrei sa o faci aici. Esti binevenit. Dar nu te supara daca o dai in bara si ti se spune ca... ai dat-o in bara, pentru ca asta e adevarul, aici... ai dat-o in bara.

Nu cred că este cazul să pozezi în victimă. Ai încălcat regulamentul și încerci să ne spui că nu te interesează ce spune acest regulament. Atitudinea struțului nu e avantajoasă: dacă pe tine nu te interesează regulamentul, pe el îl interesează despe tine. Deocamdată s-a impus doar un avertisment. Numai modalitatea ta de abordare ne va spune ce se va întâmpla pe viitor.

Primele doua strofe desi exclusiv descriptive contureaza o atmosfera crepusculara, undeva la limita dintre amintirea ca instrument al cunoasterii de sine si incantarea insului in raport cu propriile perceptii, intelese acum de o maniera diferita. In continuarea strofelor remarcate, cred ca in incercarea de a reda elemente dinamice, textul isi pierde din coerenta si mai mult autorul sacrifica tocmai ceea ce a incantat la inceput, respectiv atmosfera. Sfarsitul mi se pare unul slab... daca incerci sa mai lucrezi partea a doua a textului cred ca exista premise ca acesta sa creasca in valoare.