Bunavestire

imaginea utilizatorului Călin Sămărghiţan
25 a lui Mărțișor

Alegem.

Alegem mereu între ispite - înger sau demon. Adevăratele opțiuni sunt ireversibile. Poarta te întreabă pentru ultima oară, iar primul pas de dincolo de opțiune nu mai poate fi luat înapoi.

A ales oarecând și AdamEva, crezând că a ales bine. S-au ascuns, apoi, în umbră. A ales și Fecioara, crezând că a ales bine. A avut oare, azi, omenirea a doua șansă?

Pentru că de data aceasta alegerea s-a făcut întru smerenie, "s-a făcut și începutul" îndreptării. "Iată roaba", sclava, își lasă soarta în mâinile altuia; prin ea, omenirea alege din nou, azi, acolo, sub umbra Lui.

Odată zeii își alegeau fecioare spre sacrificiu. Mureau, împăcând. Azi, Cel Unul a ales-o pe ea, Preacurata. Tot spre sacrificiu, trăind.

Proză: 

Comentarii

Nu sunt eu în măsură să discut pe marginea textului, dar am o întrebare pentru: "Adevăratele opțiuni sunt ireversibile". Atunci, "falsele opțiuni" ar fi reversibile? Cred că textul e prea scurt pentru a prinde ideea. Fie și cea a diferenței în sacrificiu.

stiu ca tb sa fii suparat pe mine (sper ca da). intotdeauna m-am intrebat daca iubirea e o bunavestire si, mai ales, cat importa, aici, demersul coercitiv. si teleologia implicata.... al dvs, francisc

Hei, francisc! Cum sa fiu supărat! Nici vorbă! N-am de ce. E un jurnal care, iată, sună și pentru alții. Iar când l-am scris, mă gândeam că ție, probabil, îți va suna primul. q.e.d. Madim, da, problema fundamentală e alegerea, și DAAA!, bine zici, o alegere prin, paradoxal, renunțare. Alma, da, există și false opțiuni (opțiuni neadevărate, adică opțiuni ce nu stau în adevăr - de exemplu: astăzi decid să mă sinucid, dar nu o fac: e o opțiune falsă), și, respectiv, nu cred că e prea scurt, iată, "ideea a prins". Cu mulțumiri pentru trecere și popas.

imposibilul din alegere, dincolo de adevăr sau fals, ca și cum nu am avea nici scris în frunte, nici liniile din palmă, nimic inconștient nu ni s-ar trasa vreun drum clar, doar o conștientizare, uneori iluminare, pentru care oricum avem ceva în urmă de lăsat, ca o renunțare, sau "ne distanțăm până la dezordine", nu? alegerea prin smerenie, de ne-ar fi, "sub umbra lui", sub Lumina Lui. Madim