poem cu palmele fine

imaginea utilizatorului yester
I.

are o strălucire aparte vârsta în care
îi atingi hainele altfel
ca pe o hartă invizibilă a lentorii
halatul roșu pufos
apune după un umăr
și tot ce urmează pare o blândă ninsoare
târziu te întinzi îi stingi veioza
cum ai închide un plic
pe care l-ai păstrat dintre timpuri
ziua vine încet
o coloană sonoră fără film

dincolo de marginea gropii crește tăcut sicriul

Comentarii

Iarna și poeziile sunt pufoase

O poezie scrisă migălos cu fină sensibilitate (de fapt o spune și titlul) și care cu fiecare vers se adâncește într-o dulce reverie. Cel puțin două formule lirice ies în evidență: ”hartă invizibilă a lentorii” și ”târziu te întinzi îi stingi veioza/ cum ai închide un plic...”. Atmosfera prinde contur pe nesimțite, iar ”blânda ninsoare” e așezată la locul potrivit.

Versul final alunecă înspre un memento elegiac și schimbă brusc registrul de percepție. Sau doar îl adâncește.

Mai așteptăm.

cam asta e

generalizezi, liceenizezi, evidențializezi. lasă observațiile să vină liber, ieși din tipare, fii condescendent sau nu, fii agresiv sau nu, fii altfel, altfel decât în comentariile dictate de oameni (cu intenții bune, desigur) odinioară (probabil și acum) de la tablă. trebuie să ai stil, pentru a fi critic literar (sunt convins că nu l-ai neglijat pe Grigurcu). textul (ca oricare altul) îți permite, eu (se subînțelege) îți permit, important e să fii natural. dar mi-e teamă că ai deja un calapod (nu prea de dorit) format. aș vrea să fie o preconcepție a mea... astfel, acestea fiind zise, mă pun să văd Openul Australiei.

Frumos poem, Paul

Omagiu vârstei cu palme din care linia vieții se scurge în groapă, deșirând prezentul pe drum...

Scuze

Dl Paul, eu nu sunt critic literar, eu îmi spun părerea personală despre text, așa cum nu m-a învățat nimeni și așa cum văd eu lucrurile. Există alți critici de specialitate care o pot face cu profesionalism și competență. Îmi cer scuze pentru deranj.

...sau dodoașcă

Călin, prefer un moment - două de neliniște, pentru că intenția nu ar trebui să fie, de obicei, de a mulțumi pe cineva, ci de a-l edifica și instrui. Cam asta se face pe un portal de literatură. Nu e nimeni “miezul din fanta”. Și dacă ai înțeles că m-ai deranjat, atunci mai deranjează-mă! Dar din câte se vede lucrurile stau viceversa. Îți mulțumesc ție, cât și Luminiței, pentru sinceritatea opiniei.