Popas

imaginea utilizatorului a.a.a.

*Aurel Agheorghesei (11.03.1959-14.10.1993)

Altă igrasie în aceleași oase,
Scrum în patru lespezi, rest de legământ,
Astăzi ventrilocul gura își descoase,
Tempera în frunze, cioburi în pamânt.

Voci împrumutate date de pomană,
Groapă renovată, gânduri în costum,
Vinul și saliva spală o icoană,
Versuri și-aiureală, candelă și fum.

Salutări în vene, replică în ziduri,
Ciocli de hârtie, simple oglindiri,
Sunt asemeni ție cu-ncă două riduri,
Toamnă și-nserare, drum și regăsiri.

Vorba fără sensuri scrie epitaf,
Ploaie și patetic, liniște și praf.

Comentarii

Clasic

Un poem cu o vibrație muzicală cum rar mai poate fi întâlnită azi și care te pătrunde 'în oase'. Este într-atâta de șlefuit încât urma dăltuirii a dispărut și astfel privirea cititorului se poate oglindi în înțelesuri și medita. Felicitări.

remarcabil

nu stiu daca este dedicata tatalui tau sau nu dar textul este remarcabil si are acea frumusete echilibrata a clasicului. unul din textele acelea pe care ai vrea sa le memorezi si sa le pastrezi.

a.a.a.

Dar tu ești un sonetist împătimit și descurci destul de bine. Sunt curioasă: de ce nu rimă albă? Sau nu am ajuns eu cu lectura până acolo?

Oriana

...Deşi nu este cazul textului de mai sus (nu este sonet), da, sunt un sonetist împătimit. Dar odată cu finalul unui proiect pe care-l am în derulare, această împătimire va fi dispărut.

...De ce nu vers alb? Nu ştiu cine spunea, ori daca aparţine cuiva anume parafraza "un poet bun trebuie să treacă prin toate etapele până să-şi definitiveze stilul şi să devină unul desăvârşit", dar, personal, tind să-i dau dreptate. În speţă, fără să-mi însuşesc aprioric esenţa de poet bun, am fost, pe rând, epigon romantic, trecând prin toate formele de poezie fixă; apoi, eliminând unele ecouri, am flirtat cu unele forme de exprimare specifice secolului 20, anii '50; versul alexandrin a fost şi el o obsesie în care mi-am însuşit cel mai bine, spun eu, propriile instrumente şi valenţe lirice; de curând, am schimbat iarăşi macazul, năzuind la titulatura de "neoromantic" cu inclinaţii neosimbolice. Deocamdată, păstrez forma clasică, dar schimb registrul stilsitic (sintaxă/semantică/lexic/...)

...Nu ştiu dacă mi-am pierdut de pomană timpul, înclin să cred că nu. Cândva, "juram credinţă pe toţi vecii" clasicului. Acum, văd versul alb ca ceva aproape iminent, dar relativ îndepărtat. Încă mai am de explorat în mine, folosindu-mă, pe alocuri, de "tipare formale prăfuite, iar atunci când voi scutura tot praful, poate voi urca prima treaptă spre marea poezie :).

...Mulţumesc de popas :)