la gura bortei năpârcii
fecioara naşte Copilul,
eu mă ascund în prezent,
căutându-mi sufletul mov prin pachetele
risipite sub pom.
e naşterea Domnului!
liniştea mă surprinde furând un colind
de pe boltă,
peste gardul înalt al teamei
zboară un înger,
nu te teme, îmi zice,
astăzi se coc strugurii harului
şi-mpreună cu ei cozonacii.
când magii se-apleacă să intre în peşteră
fluturii bat toţi din aripi,
Simeon se opreşte din fugă să-mi spună
câte oi au fătat lângă iesle
şi Pruncul
înfăşat în mare lumină
dă tuturor care-l vor o
bucăţică din El.
nămeţii, da,
nămeţii de ură se pun curmeziş
să nu iasă din piepturi de ceară aminuri.
irozii urlă-n coşmaruri ca lupii,
stelele stelele stelele cântă şi mă-ntreb
cu un bulz de dojană
oare cât costă biletul intrării în cer?
Comentarii
"gura bortei năpârcii"?
a.a.a. -
"gura bortei năpârcii"? - am alergie la genitivale, dar duble întâlnesc ceva mai rar:). Mi-amintesc de-un vers, de acum ceva vreme, citit nu-ş' pe unde: "inima viscolului nopţilor sufletului meu" sau ceva de genul. Textul d-voastră e plin de asemenea construcţii (simple, ce-i drept)
"pachetele risipite sub pom" - doar într-o notă sarcastică versul acesta respiră.
Un text care eşuează la trecerea dinspre pioşenie şi ironism.
dex98 1.
nicodem -
dex98
1. B'ORTĂ, borte, s.f. (Reg.) Gaura; scorbura; groapa; vizuina. - Din ucr. bort.
dor
2. b'ortă s. f., g.-d. art. b'ortei; pl. b'orte
nodex
3. B'ORT//Ă ~e f. pop. Spărtură sau scobitură (într-un corp sau într-un material) naturală sau făcută special; gaură. /
sino
4. B'ORTĂ s. v. adancitura, cavitate, deschi-dere, deschizătură, gaură, groapă, orificiu, scobitură, scorbură.
mai departe:
"pruncul de ţîţă se va juca la gura bortei năpârcii, şi copilul înţărcat va băga mâna în vizuina basilicului." Isaia 11:8
vina mea e că îl plagiarizez pe Cornilescu, pe Isaia, Logosul în ultimă instanţă.
nu ştiu unde ai citit tu de inima viscolului nopţilor sufletului meu, poate în versificaţia popular mioritică.
pachetele risipite sub pom(ul de crăciun), e o expresie simplă şi oarecum ironică, e adevărat, însă asta este. acordăm toată atenţia ambalajului ( pom, cârnaţi, cadouri, ţigări, busuioacă de bohotinţi şi mai ştiu eu ce) şi neglijăm adevărata valoare, semnificaţie a christmasului.
hei, mai are omu' zile rele, ai mai spus-o tu pe pagina mea! nu toată lumea e expertă în filologie. eu, unul, nici n-am trecut pe lângă ea şi n-am timp s-o mângâi acum. înţeleg, totuşi, că eşti pus să faci un job şi că trebuie să-l faci. merci de com, te mai aştept, oricine e welcome.
eu cred că-n mare îi ok.
Dihania -
eu cred că-n mare îi ok. „gura bortei” mi se pare iarăsi ok, o bortă poa să fie destul de mare, nu tre să fie toată numa o gură. și prin zona aia chiar sapă borte în stîncă și borțile alea au gură
uite,
nicodem -
uite, vezi, lu editoru emeritus i-o placut. merci, Matei. sa ai sarbatori faine!
Nicodem,
a.a.a. -
Nicodem, nu făceam referire dpdv gramatical la "gura bortei năpârcii", ci la felul cum este construită - într-un genitiv dublu, foarte supărător.
"gardul înalt al teamei" -
Virgil -
"gardul înalt al teamei" - uite expresia care pentru mine cîştigă trofeul pentru cea mai mare urîţenie pe care am citit-o săptămîna asta în limba română
cre că corect e „al temii”,
Dihania -
cre că corect e „al temii”, întradevăr. se poate corecta, nu-i bai
licenţă poetică,
nicodem -
licenţă poetică, fraţilor. luaţi-o ca atare. corect, româneşte, e temere (temerii). gardul înalt al temerii. mie îmi place "gardul înalt al teamei". teamei de ghilotină, de critică, de ce vreţi voi. dar e teamei, care e temerii. şi e licenţă poetică.
eu tot in dex am gasit „temii”
Dihania -
eu tot in dex am gasit „temii” pentru g-d. dar cum e licenta poetica nu mai conteaza
Licenţă?
a.a.a. -
Licenţă? Să înţeleg că orice scăpare (nu zic "agramatism!"!) e, la nivel abscons, o licenţă? D-le Dinu, simplist spus, o licenţă se 1. face atunci când o idee nu are corespondent lingvistic, şi ideea merită; şi o licenţă 2. se declară sub text.
Dacă "domnul/simeon/pruncul/copilul" sunt scrise cu majusculă, "fecioara" de ce poartă literă mică?
Dacă optaţi pentru folosirea virgulei, de ce nu o faceti peste tot? Vă lipsesc paisprezece. Licenţe, toate? :)
Exact asta vroiam sa spun si
Virgil -
Exact asta vroiam sa spun si eu. Abuzarea conceptului de licenţă poetică de dragul justificării oricărei gafe nu face un serviciu nici poeziei şi nici conceptului de exceptare prin licenţă. Se ajunge la bagatelizare şi kitsch.
Adrian,
nicodem -
Adrian, nu pot sa pun fecioara cu litera mare pentru ca in textul biblic e cu litera mica. La noi, evanghelicii, emfaza nu se pune pe fecioara ci pe Fiu. fecioara nu este un nume, de fapt.
"Toate aceste lucruri s-au intamplat ca sa se implineasca ce vestise Domnul prin proorocul care zice: "iata, fecioara va fi insarcinata, va naste un Fiu, si-I vor pune numele Emanuel" care, talmacit, inseamna: "Dumnezeu este cu noi." (Matei 1:22 si 23), care isi are corespondent in Isaia 7:14
despre restul, opinii. imi pare rau ca nu pot sta mai mult pe computer acum. sint pe fuga.
eu cred că domnu dinu știe mai
Dihania -
eu cred că domnu dinu știe mai bine ce-o vrut să zică. să-l întrebăm pe el dacă-i blasfemie. și la urma urmei, dacă ar fi (deși mă îndoiesc!), e site de poezie, nu e situl stiliștilor sau al oștii domnului, haha. textu ăsta nu m-o impresionat cine știe ce, dar rămîn la ideea că e ok
n-ați citit „o noapte cu
Dihania -
n-ați citit „o noapte cu patria” a lui mihail gălățanu, înseamnă. v-o recomand. cît despre textul lui nick, bănuiesc că e ironic la adresa transformării sărbătorilor religioase în niște kitsch-uri (de către) media ș.a.m.d...
iar ortodoxismul nu este
Dihania -
iar ortodoxismul nu este religie de stat, iar în romînia procentul etnicilor romîni nu este 100% (e optzeci și ceva)
România nu are nici o religie națională, respectând principiul de secularitate: autoritățile publice sunt obligate la neutralitate față de asociațiile și cultele religioase.
de unde și pînă unde asta: tu
Dihania -
de unde și pînă unde asta:
tu si nicodem, in saptamana Craciunului gasiti normal in a numi Fecioara Maria "borta naparcii"
aberați. în primu rînd că comentariile mele n-au dat exemple din text, apoi că nicodem nu spune asta. de unde dedus așa ceva, ați dedus prost. iată cum începe poemu:
la gura bortei năpârcii
fecioara naşte Copilul,
același lucru cu la gura scobiturii sau la intrarea în peșteră. deci nimic din ce ați înțeles
am zis ca e un text ok,
Dihania -
am zis ca e un text ok, atit. si nicodem nu face decit o satira la adresa societatii actuale consumiste, nu e nici o blasfemie. cu minuscule sau majuscule tot aia
Eu vă urez sărbători fericite
aalizeei -
Eu vă urez sărbători fericite și fiecare cu credința lui. și parcă zicea Timotei- voința lui Dumnezeu este ca orice fel de oameni să fie salvați și să ajungă la cunoașterea exactă a adevărului.
felicitări, pe
Dihania -
felicitări, nicodem!
pe hermeneia au fost puse, se pare, 2403 texte în 2010 pînă acuma (la toate categoriile), iar textul de față este cea mai comentată poezie (25 comentarii) după „domnul Labiș” a lui virgil titarenco (41 comentarii) din tot anul! deasemenea, pentru că finalurile de an sînt pentru bilanțuri, iată un top al celor mai comentate texte, indiferent de categorie:
„Bun venit pe Hermeneia 2.0” - (virgil titarenco) - 59 - (postat la 1 ianurie)
„domnul Labiș” (virgil titarenco) - 41 - (22 octombrie)
„Concursul de Poezie Astenie de primăvară - Hermeneia 2010” (virgil titarenco) - 33 (6 aprilie)
„noapte cu plată” (nicholas dinu) - 25 - (21 decembrie)
„domnule Labiș”,
Dihania -
„domnule Labiș”, mă scuzați
sărbători cu bine tuturor!
Matei,
a.a.a. -
Matei, văd că adori statisticile, dar logica neam :). Când sub un text se derulează polemici ori discuţii care nu mai au nimic comun cu el, uneori, nici măcar incipitul, nu înseamnă ca "textul este comentat". Când sub un text se adună 50 (cincizeci) de comentarii, făcute de 2 (doi) autori, iar sub altul apar 3 (trei) comentarii, semnate de 3 (trei) autori, poţi spune că textul cu 50 de comentarii este mai comentat decâţ cel cu 3? Înc-o dată, dacă tot vânezi statistici, vânează-le corect - cu permis de port-armă, în sezonul de vânătoare, constumat corespunator, etc, altfel, n-ai să poţi deosebi pădurea de circ şi căprioara de clovn.
Cind aud despre probleme
Virgil -
Cind aud despre probleme legate de blasfemiere si alte chestii din astea pe hermeneia incerc sa vad si eu despre ce este vorba ca sa nu ajungem sa avem nici probleme si nici confuzii.
In primul rind vreau sa spun ca am citit textul si ca in afara unor formulari care nu mi se pare neaparat atragatoare estetic textul este ok. Cu nimic deosebit de orice alt text al lui Nicodem. El a preferat sa scrie un text cu anumite nuante dogmatice asa cum a preferat el. Este dreptul lui. Pentru mine de exemplu nu are nici o importanta daca scriu fecioara maria cu litere mici sau isus sau dumnezeu, etc. Consider o prostie cramponarea de dogmatisme. Dar asta este pararea mea si o pastrez pentru mine.
Nu am vazut, si m-am uitat foarte bine, absolut nimic blasfemiator in text. Nici la adresa crestinismului si nici la adresa unei alte religii sau denominatiuni religioase. Deci eu zic sa ne abtinem sa aruncam cu acuzatii aiuristice si calomniatoare. Si mai ales sa ne calmam. Ca nu e nici secolul 13 si nici nu sintem in cruciade.
Ii recomand mai ales Cristinei Stefan sa ia o gura de aer rece si sa isi tempereze nervozitatea pentru ca nu isi are locul aici.
Fraza "acuma, eu stiu ca orice articol, afirmatie, text, fiind publice si care jignesc religia, etnia sau chiar omul ca persoana fizica, sunt pasibile de pedepse penale, mai grav cand e vorba de un stat, tara, religie. " mi se pare deplorabila. De fapt ingrozitor de deplorabila. Si o manifestare oribila de intoleranta religioasa si fanatism. Nici Romania si nici Europa si nici America nu se mai afla sub dictatura religioasa sau inchizitie. Ultima data cind am verificat Romania nu era guvernata nici de cultul ortodox, nici de legionari si nici de alt cult sau dominatiune. Deci eu zic sa mai consultam Constitutia Romaniei si legile in vigoare cind ne aruncam sa scriem aberatii. Asta lasind la o parte faptul ca prin regulament Hermeneia nu tolereaza profanarea sau limbajul violent la adresa nici unei persoane sau denominatiuni religioase. Dar sa nu cadem nici in latura ponegririi sau amenintarii oricarei persoane sau minoritati de dragul fanatismului si atasamentului fata de o grupare perceputa ca majoritara. In fata Constitutiei Romaniei toate cultele religioase recunoscute de statul roman sint egale. Atit si nimic mai mult.
"Eu nu-l dau in judecata pe nicodem ca mi-a jignit ortodoxismul romanesc strabun" - As vrea sa aflu si eu unde este jignirea. Asta ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca gestul Cristinei este oribil si dezgustator si in mod normal daca tot pomeneste de spiritul nasterii lui Isus ar trebui sa isi ceara iertare.
In ce priveste ortodoxismul el nu este religie de stat in Romania si mi se pare un abuz care poate fi incriminat penal gestul de a face o astfel de afirmatie. In alta ordine de idei ma gindesc cu groaza ce s-ar intimpla daca ar fi. Probabil ca indivizi precum Cristina Stefan ar deveni noii talibani sau legionari ai Romaniei si i-ar baga in puscarie sau i-ar pune la zid sau i-ar trimite pe Bug pe cei care nu gindesc sau cred ca ei. Probabil ca e o chestie foarte inteligenta si folositoare faptul ca ortodoxismul nu este religie de stat in Romania.
Iar apoi nu vad ce legatura are chestia asta cu ortodoxismul la urma urmei. Sint convins ca Nicodem nu este ortodox si textul lui nu este o poezie ortodox ci una crestina. Cred ca si crestinii au dreptul sa posteze texte pe Hermeneia.
Nici mie nu mi se pare nimic
a.a.a. -
Nici mie nu mi se pare nimic în neregulă cu textul vizavi de atacarea vreunei axe ortodoxe. Că, după a mea părere, e un text slăbuţ, e altă discuţie. Eu am punctat nefolosirea majusculei în cazul "fecioarei" numai şi numai din considerente simetrice (în text, toate celelalte titluri religioase sunt scrise cu literă mare, în afara celui în discuţie).
Legat de intervenţiile d-nei Ştefan - într-adevăr, niţel cam avântate şi degrabă vărsătaore de fanatism religios, însă, dacă e să fim echidistanţi, trebuie puse şi pe baza atitudinii ostile şi necomunciative a d-lui Dinu. Când scrii un text sensibil, ca acesta, trebuie să fii dispus să intri în dialog cu eventuali contestatari (fie ei chiar prea avântaţi), şi când spun dialog, nu mă refer la datu-n gură c-o scrptură, că, într-un asemenea context, scrierile religioase nu prea fac obiectul autorităţii argumentative.
lipsa simtului
Virgil -
lipsa simtului umorului????????? stii cum se numeste ce faci tu acum Cristina in limba engleza? "backpedaling", care se defineste printre altele cu "a te retrage dintr-o pozitie de atitudine". Formularile tale nu au fost glume. Mi se pare jenant (si daca ai fi fost barbat as fi spus necavalereste) sa dai bir cu fugitii. Dar asta e. Expresii precum "acuma, eu stiu ca orice articol, afirmatie, text, fiind publice si care jignesc religia, etnia sau chiar omul ca persoana fizica, sunt pasibile de pedepse penale, mai grav cand e vorba de un stat, tara, religie. " sau "Eu nu-l dau in judecata pe nicodem ca mi-a jignit ortodoxismul romanesc strabun" sint absolut orice dar nu glume la care noi probabil ar fi trebuit sa ridem in hohote. Hai sa fim seriosi. Ca doar nu vindem castraveti la gradinar.
In ce priveste toata abureala aia cu incipitul sint de-a dreptul consternat. Tu singura sesizezi ca Nicodem face aluzie in textul lui la versetul 8 din Isaia 11, unde scrie "pruncul de ţîţă se va juca la gura bortei năpîrcii, şi copilul înţărcat va băga mîna în vizunia basilicului." De unde şi pînă unde chestia asta este o ofensă la adresa ortodoxiei sau neamului sau a mai ştiu eu ce rămîne o enigmă pentru mine. Sînt şocat că tu, care te pretinzi că ai probabil o brumă de capacitate hermeneutică, nu pricepi că formularea lui pune în paralel naşterea lui Isus cu descrierea profetică pe care Isaia o face eschatonului. Evident în ilustraţia lui Isaia năpîrca este tot ce poate fi mai rău, crud, viclean. La urma urmei în Eden ni se spune că însuşi Diavolul a apărut sub formă de şarpe. Deci simbolistica este clară chiar şi pentru un nepriceput. Cînd Nicodem afirmă că pruncul Isus s-a născut "gura bortei năpârcii" ideea este că a venit şi s-a întrupat la cea mai mică proximitate de rău, păcătos, demonic. Nu mi se pare blasfemiator ci doar o simplă prostie idioată să te gîndeşti că textul s-ar referi la anatomia genitală a Mariei, şi culmea!, prin extensie s-ar vrea o ofensă la adresa mariolatriei. Hai să fim serioşi. Asta este pură vînătoare de vrăjitoare şi boală conspiraţionistă. Dacă pornim pe panta asta eu pot arăta nu ştiu cîte chestii de origine păgînă în tradiţia sau biserica ortodoxă sau în altele. Şi deşi majoritatea ar fi aberaţii şi inepţii unele probabil că ar avea o legătură cu adevărul. Dar chiar am să mă cobor să îmi preocup mintea cu noroi?! Se pare că unii sînt atraşi de cacofonii şi interpretări lascive aşa cum e atrasă musca de ... rahat. Mă refeream la rahatul ăla pe care îl pui în cozonac. Asta ca să nu înţelegi greşit din nou.
ok - cu siguranta ca eu nu
Virgil -
ok - cu siguranta ca eu nu stiu multe lucruri mai mult sau mai putin elementare in poezie. dar crede-ma ca acest lucru este valabil si pentru tine. dar trec peste asta pentru ca nu imi pun mintea cu tine. ce vreau sa iti spun este ca a spune "primele doua versuri sint nesimtite" este un atac. pentru ca problema este destul de echivoca, vreau sa te avertizez ca am doua posibilitati. una este sa te sanctionez daca nu iti ceri scuze de la nicodem. a doua este sa nu fac nimic. dar, sa nu te superi daca vei primi de acum incolo atacuri la adresa versurilor tale, daca se va spune ca scrii versuri nesimtite sau execrabile, sau scolaresti sau etc. si mai ales sa nu vii sa te plingi la mine prin e-mailuri pentru asta. pentru ca este cutia pandorei pe care ai deschis-o tu. se deschide sezonul liber la vinatoare de vrajitoare.
poezia de mai sus nu este nici
nicodem -
poezia de mai sus nu este nici pe departe o parodie sau o blasfemie la adresa nimănui. citisem primul poem pe site al lui Paul Blaj intitulat "Ca sunetul în fluier" unde a fost atacat cu tot felul de opinii mai mult sau mai puţin stranii şi el a trebuit să se explice. găsesc, cel puţin pentru Cristina Ştefan, care în ultimul timp şi-a abrogat şi pe Hermeneia statutul de tutor literar şi dă din coate, rău de tot, să fie băgată în seamă, găsesc, zic, nevoia să mă explic.
Să începem cu titlul. Noapte cu plată. Este vorba de noaptea naşterii Mântuitorului. Unica noapte. L-a costat pe Dumnezeu ce a avut mai scump. A trebuit să devină El om, să coboare jos, la gura bortei năpârcii, în împărăţia întunericului, în lumea dominată de viperă, diavolul, sau cum mai este numit în Scriptură "şarpele cel vechi", balaurul din apocalipsa, care înşeală întreaga lume. nu e vorba aici de nici o blasfemie la adresa bisericii ortodoxe. e imaginea lumii care "zace în cel rău". de la titlu mergem la final, care spune:
"şi mă-ntreb
cu un bulz de dojană
oare cât costă biletul intrării în cer?"
pe mine nu mă costă nimic, în afară de o decizie personală, gravă şi decisivă vis a vis Dumnezeu, pe când pe El l-a costat atât de mult.
deci în împârăţia acesta a lumii dominată de diavol, fecioara naşte copilul. fecioara este doar un instrument, un vas ales pentru acest scop. fecioara nu trebuie nicidecum divinizată. asta ar fi idolatrie. Cristina ar fi vrut să-i acord un respect mai mare decat i se cuvine. daca aş fi scris Maria, desigur aş fi folosit capital letter. dar fecioara e un atribut, laudabil foarte în sine, dar atât.
"eu mă ascund în prezent,
căutându-mi sufletul mov prin pachetele
risipite sub pom."
în vremea de astăzi, oamenii se ascund după tot felul de argumente şi motivaţii de responsabilitatea deciziei de a-i da ascultare lui Dumnezeu. sufletul mov ar trebui sa fie alb, curăţat cu isopul mântuirii, de aceea a venit Dumnezeu la noi, sa ne mântuiască. noi discutăm de preoţi, ler, nuci, sarmale, porci tăiaţi de crăciun, sărbătoriri la o ţigară, cadouri, pom de crăciun, moş crăciun, ho ho ho, feel good attitude, şi lista poate continua la infinit. numai Dumnezeu nu! ce spun eu nu este parodie şi nici blasfemie, e o stare de plâns!
"şi Pruncul
înfăşat în mare lumină
dă tuturor care-l vor o
bucăţică din El."
nu e nimic complicat aici. nu e parodie, nu e blasfemie.
"nămeţii, da,
nămeţii de ură se pun curmeziş
să nu iasă din piepturi de ceară aminuri." ??????????
"irozii urlă-n coşmaruri ca lupii,
stelele stelele stelele cântă..."
E un fapt istoric, consemnat nu numai în Scriptură. Irod, de frică să nu i se clatine tronul, a dat porunca să fie omorâţi, în Betlehem, toţi copiii de la doi ani în jos, în speranţa stârpirii celui de născut la iesle. Şi e plină lumea de irozi. România a fost şi este plină de irozi. stelele, deşi moarte în ele însele, sînt mai vii decât oamenii.
Am scris aceasta poezie pentru ca nu fusese nimeni gata, la acel moment, sa posteze despre semnificatia sarbatorilor in care am intrat. Citisem undeva ca in Romania si in diaspora romana, in anumite cercuri, exista un puternic curent de a se introduce in tara "religia" lui Zamolxe. Cică noi trebuie să avem religia noastra autohtonă. Intreb: cine este in spatele acestei deluzii? năpârca! Si Cristina, năparca nu înseamnă "biserica noastră de stat". In poezia de mai sus nu e nimic anti-ortodox. Faptul ca am spus intr-unul din raspunsurile mele ca sint evanghelic, nu inseamna ca sint anti-ortodox. sint un om preocupat de sufletul meu, pe care-l vreau alb si nu mov sau negru. Daca mai ai nelamuriri, scoate-le la iveală. Si te rog, nu te da rotundă în ce priveste promovarea culturii si protapirea pe enşpe scene literare că pe mine nu ma impresionezi. In afara ca esti femeie, om, aproapele meu si egal cu mine, în mare nevoie de mântuire, esti nulă in toate celelalte privinte. Deci, haina asta de tutore literar nu-i a ta. Ce a spus Pruteanu, Vianu, si orice domn Escu, pe mine mă lasa rece. pe mine mă arde doar flacăra cerului. mă dai afară de pe site pentru asta?
ești incorigibilă Cristina.
Virgil -
ești incorigibilă Cristina. Tu strigi, tu ataci, tu acuzi, tu lovești. Și apoi tot tu te plîngi. Stau și mă întreb dacă e crasă ignoranță sau doar reavoință. Eu zic să îți recitești intervențiile înainte să te faci de rîs. Gîndește-te că le citesc și alții.
Cel mai amuzant însă la tine este genul acesta de impresie pe care o ai despre tine cum că tu „pricepi” lucrurile. Vezi expresii de genul „mie mi-e clara parodia.” Și cînd cineva îți explică cu bunăvoință continui cu cerbicie în încrîncenarea aceea stupidă a individului care a pus mîna pe bîtă și nu mai poate s-o lase pentru că miza orgoliului e prea mare. Te asigur eu că fie că admiți că ai dat-o în bară fie că nu admiți realitatea tot se vede. Oamenii care citesc aici sînt inteligenți. Efortul tău de a demonstra conspirații și intenții fantasmagorice nu face decît să te pună pe tine într-o lumină ridicolă. Dar dacă ții neaparat să fii percepută așa eu nu te împiedic. Fiecare pasăre pe limba ei piere.