





Concursul de Debut Literar UniCredit a anunţat câştigătorii celei de-a patra ediţii, pentru toate cele trei categorii de concurs: poezie, proză scurtă şi roman, în cadrul unei festivităţi de premiere care a avut loc la Pavilion UniCredit, pe 30 iunie 2011, începând cu ora 18:00. În acest an, numărul celor înscrişi a fost cu 30% mai mare decât anul trecut, însumând 186 de creaţii literare, dintre care 18 au fost nominalizate la marile premii.
Astfel, secţiunea de poezie a avut două nominalizări, iar câştigătorul este Laurenţiu BELIZAN, din Buzău, pentru volumul de poezii "Între noi un zid pe lună".
Paul Cernat, membru în juriul Concursului de Debut Literar UniCredit, a motivat alegerea câştigătorului: "Între noi un zid pe lună" este volumul unui poet talentat, cu bune lecturi, înclinat spre voluptăţi manieriste, agrementate cu referinţe culturale exotice - îndeosebi extrem-orientale - ce vădesc o sensibilitate evazionistă şi estetizantă. Având adesea un suport biografic, cotidian, discursul său liric se răsfaţă în metafore decorative, elaborate, senzuale. Există şi un anumit sentimentalism juvenil care, ţinut în frâu, contribuie la feeling-ul poemelor, dar care riscă uneori să scape de sub control. Un mai bun dozaj al prea-plinului interior şi al referinţelor mitologice, ca şi o exigenţă sporită a selecţiei textelor ar pune mai bine în valoare scenariile calofile ale tânărului autor, care, pe lângă imaginaţia lirică, vădeşte usurinţa de a rula registre poematice diverse, pendulând de regulă între nostalgia unei copilării "naturiste" şi reveria urbană."
La secţiunea de proză scurtă, competiţia a fost acerbă, cu 11 lucrări nominalizate. Petru ALBU, din localitatea Simeria, judeţul Hunedoara, a câştigat, cu volumul "Trestii".
Radu Paraschivescu, membru al juriului, explică de ce opera lui Petru Albu a fost desemnată câştigătoare: "Volumul Trestii pare scris de un prozator versat, care a ucenicit de mult şi cu folos. Naraţiunile au nerv, imaginile clătesc ochiul minţii, clişeele au fugit în păduri. Eliptice sau nu, propoziţiile denotă o artă a gradării proprie talentelor autentice. Comparaţiile nu virează în registrul excesiv atât de des întâlnit la debutanţi. Când le citeşti, te miri şi te bucuri deopotrivă ("Câmpia era tremurătoare ca o jelanie portugheză"). Între prozele alerte, de câteva pagini, autorul a montat o bijuterie - Sisamnes - care înclină definitiv balanţa. Este textul care poate că ar fi adus victoria oricăruia dintre primele cinci volume selecţionate."
La această categorie s-a acordat şi o menţiune specială lui Şerban Mihai GEORGESCU, din Bucureşti, pentru volumul său "Ghidul cititorului miotonic", pentru că este "textul cel mai bine scris şi cel mai inteligent; din păcate, nu e proză scurtă", după cum explică Radu Paraschivescu.
La secţiunea roman, 6 opere literare au fost la un pas de premiul cel mare, dar una singură a câştigat: "Nu mă atinge", scrisă de Dumitra STOICA din Bucureşti.
Liviu Papadima, membru în juriul Concursului de Debut Literar UniCredit, a motivat premierea romanului "Nu mă atinge": "Există utopii albe, imagini ale unei lumi ideale, tot aşa cum există distopii, utopii negre, vise sumbre ale cărărilor viitorului. "Nu mă atinge" e o utopie suavă şi, deopotrivă, plină de dramatism. În ea transpar, într-o formă ingenios alegorizantă, frământările şi neliniştile prezentului nostru cel de toate zilele. Pretextul futurologic oferă autoarei un alibi consistent pentru a se detaşa de încrâncenările doctrinare de care pătimesc de regulă judecătorii vremilor lor. Cartea e scrisă cu fineţe şi chiar virtuozitate stilistică, oferindu-i cititorului o lectură de desfătare."
Cei 3 autori câştigători îşi vor vedea creaţiile publicate în volum de către Editura Humanitas şi lansate în cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS Carte de învăţătură, ediţia a 18-a, ce va avea loc în noiembrie 2011. În plus, toţi câştigătorii vor primi ca premiu un abonament lunar pentru un an la o publicaţie preferată, oferită de HDS Inmedio, parteneri ai proiectului.
Comentarii
felicitari, Laurentiu! ma
solomon -
felicitari, Laurentiu! ma bucur pentru tine, pentru toti castigatorii si recunosc ca ma unge pe suflet cand cdei care au bani multi si fac bani multi isi mai spala, din cand in cand, pacatele sustinand arta si cultura!
Ce sa zic? Doar felicitari.
Sixtus -
Ce sa zic? Doar felicitari. Esti unul dintre autorii pe care-i urmaresc cu placere.
Felicitări, Laurenţiu! Mă
ioan barb -
Felicitări, Laurenţiu! Mă bucur pentru reuşita aceasta. Sunt sigur că succesul la critică nu va întârzia.
Ioana, directoarea de PR a
Lentib -
Ioana, directoarea de PR a băncii respective, prezentă la eveniment, a spus că intenția lor este de a sprijini pe termen lung cultura românească.
Mulțumesc pentru semn. Cu mult drag!
Domnule Gorun, sunt onorat. Cu stimă.
Ioan, părerile criticilor sunt, desigur, importante, dar sincer, eu țin mai mult la cele ale cititorilor care, din noiembrie, vor putea citi această carte.
Toate cele bune. Mulțumesc pentru fair-play.
Felicitari sincere pentru
anna -
Felicitari sincere pentru reusita Laurentiu si la cat mai multe de acest fel! mi-ar placea sa vad cum arata cartea, poate poti posta niste poze cu formatul cartii... cand va fi sa fie :)
inspiratie si numai bine!
Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeei
alma -
Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeei felicitaari!!! Ma bucur nespus, e o veste fantastica!!!
Nuţa Crăciun, ştiu, simt că
Lentib -
Nuţa Crăciun, ştiu, simt că felicitările tale vin din inimă. Cartea abia a început lungul drum al editării. Te voi ţine la curent pe tine şi pe cei interesaţi cu mersul ei. Mulţumesc pentru tot!
Cristina, ai mare dreptate în privinţa corectitudinii. Am fost tare mirat să văd că juriul nu cunoştea, la momentul comunicării oficiale, niciun detaliu despre autori. Asociaţia Catalist s-a ocupat cu o mare seriozitate, conform unor reguli foarte stricte de organizarea concursului. Îţi mulţumesc pentru aprecieri!
Sincere felicitari!
avelea -
Sincere felicitari!
Felicitari si aici,
carmenis -
Felicitari si aici, Laurentiu! Ma bucur tare mult pentru acest debut meritoriu! Succes pe mai departe!
Alma, mă bucură nespus
Lentib -
Alma, mă bucură nespus reacţia ta. Acum câţiva ani, când am avut plăcerea de a fi prezent la Virtualia, ai insistat să citesc şi eu un poem. A fost de bun augur. Poemul se numeşte "Morile de vânt nu au ecou". Nimic întâmplător, nu-i aşa?
Cu drag,
L
Andrei, am citit o parte
Lentib -
Andrei, am citit o parte dintre poemele tale. Eşti talentat şi sensibil. Mulţumesc pentru gest, îţi doresc succes în tot ce faci.
Tania, îţi mulţumesc din suflet.
Laurentiu, te asteptam sa
alma -
Laurentiu, te asteptam sa revii la Virtualia cu volumul tau!
felicitari
mordaunt -
felicitari
Mulţumesc, Robert. Toate cele
Lentib -
Mulţumesc, Robert. Toate cele bune!
și felicitările mele.
aalizeei -
și felicitările mele. asemenea vești să tot primim!
Vlad, am primit vestea de
Lentib -
Vlad, am primit vestea de ziua mea de naştere. Având nişte prieteni mai şugubeţi, am crezut prima dată că este o farsă. :)
Mulţumesc pentru semn.
Bravo! Meriţi!:)
batori -
Bravo! Meriţi!:)
Felicitari domnule Laurentiu
Snowdon King -
Felicitari domnule Laurentiu Belizan pentru aceasta reusita! Iata ca, dupa ce ati fost selectat din randul a cateva mii de poeti pentru a fi publicat in Antologia Singur 2010, ati reusit sa confirmati si la acest concurs. Eu va stiu un om cu bun simt si un poet talentat, deci ma bucur pt dumneavoastra.
Silvia, îţi mulţumesc. Dle
Lentib -
Silvia, îţi mulţumesc.
Dle Ionuţ, sunt onorat de aprecieri. Felicitări pentru primirea in USR! Cu stimă.
Ieri am aflat cine este cel
alma -
Ieri am aflat cine este cel despre care se scrie aici:
"La această categorie s-a acordat şi o menţiune specială lui Şerban Mihai GEORGESCU, din Bucureşti, pentru volumul său "Ghidul cititorului miotonic", pentru că este "textul cel mai bine scris şi cel mai inteligent; din păcate, nu e proză scurtă", după cum explică Radu Paraschivescu."
Este Serban zis si ingergri, cel pe care l-ati cunoscut la editia Virtualia, la care a participat si Laurentiu. Si pe care tot eu l-am trimis la concurs :). In a doua fotografie, de langa Laurentiu, cu tricou rosu.