Bătrâna clovn

imaginea utilizatorului Helena

Personajul principal este servit cu şampanie. Un domn de vreo şaizeci de ani, probabil foarte bogat, nu-şi refuză mica plăcere a dimineţilor de pe strada Pacific, la numărul şase, în barul anonim cu vedere la un trotuar măsurat de ragazzele pe care noi nu le vedem, și n-avem decât să-l credem pe barmanul proprietar când înjură pe italieneşte departamentul de moravuri uşoare. Dar domnul e o prezenţă deosebit de agreabilă!
Înainte de Mary, intră parfumul ei. Parfumul, singur, n-ar spune nimic, dacă n-ar fi al ei. Şi invers, poate. Are vreo cinzeci de ani, o rochie lungă din satin de culoarea ciocolatei şi flori necunoscute la pălărie, iar noi deja ne închipuim că e prima iubire a domnului agreabil.
Radioul anunță miezul zilei. Ușa se deschide încet, pașii precauți ai clovnului scârțâie pe podea până la masa din mijloc. Clovnul e o bătrână cu papion şi pantaloni în dungi cu bretele. Mai întâi șterge scaunul, scutură batista de mătase roșie ca focul, o împăturește atent înainte de a o așeza la locul ei, în buzunar. După aceea, podeaua scârțâie iarăși, până la tejghea și înapoi, o sticlă mică, verde, un pahar în mâna cealaltă.
Cei doi s-au ridicat de la masă. Valsează lent, fără a se opri, timp în care noi ne întoarcem în amintirile lor.
Îl cheamă Raoul (dar deja e prea târziu s-o spunem), iar amica lui, Mary, cu pletele castanii ciufulite în vântul dimineții, zâmbetul larg și ochelari rotunzi pe nasul mic și cârn, pare de paisprezece ani, deși trebuie să aibă peste douăzeci. Imaginându-și, bătrâna clovn surâde. E, totuși, prea rece ca micul dejun să fie servit afară, dar maman nici n-a vrut s-audă, așa că fața de masă a fost întinsă, tacâmurile așezate la locul lor, iar brioșele, șunca, ouăle și cafeaua servite în curtea din față. Raoul îi pune pe umeri haina lui călduroasă, dar ea se ferește scurt, aleargă în camera ei, smulgând o exclamație de uimire, abia oprită pe buzele lui maman, sub privirea încruntată a lui papa. Bătrâna clovn șterge cu minuțiozitate paharul. Pe urmă-și scutură batista din care apare, nedumerit, un șoricel alb. Raoul împăturește, la rându-i, șervetul, se ridică de la masă pe urmele fetei, o găsește plângând, ghemuită în patul ei miniatural. Se așează alături, îi dezlipește de pe obraji șuvițele ude, îi mângâie părul. Bătrâna clovn împrăștie un roi de fluturi, scuturând batista ca focul. Cei doi răsfoiesc albumul de fotografii, legat, bineînțeles, în piele brună ori neagră. Mâna bătrână schițează un gest moale, plictisit. Albumul, firește. Era de așteptat. Un câmp pustiu, mai gri decât cerul de deasupra lui, un copil cu rochiţă albă în braţele bonei, roata de la bâlci, neagră, fotografii mai recente, un papagal în trei nuanţe ale cafelei cu lapte, o stâncă cenuşie învăluită în ceaţă, şoricelul mirat dispărut pe negândite în batista ca focul, un câmp gol, mai întunecat decât partea de sus. Albumul alunecă de pe genunchi, papagalul și roata de la bâlci plutesc în aer, șoricelul traversează camera în fugă, bona strânge copilul la piept, rochița albă luminează în întuneric. Domnișoara zace inertă, jumătate pe jos, cu capul sprijinit de covorul întins pe pat. Căsătoria va fi fost anunțată peste o lună. Și apoi, într-o seară oarecare, în brațele lui Raoul, va fi respirat mirosul cărții din mâna lui, cu gândul la iubitul imaginar ce va fi luat trupul vreunui necunoscut ieșit la plimbare în parc, ori al tânărului cu ziarele de dimineață, ori al amicului remarcabil de inteligent al lui papa. Raoul și Mary vor fi fost gemeni. Valsează lent, recunoscându-se în tăcere.
Mary cere o favoare: domnul să nu-şi ia la revedere când ea va pleca, și asta urmează să se întâmple.

Proză: 

Comentarii

Domnilor editori,

Domnilor editori, a apărut o greşeală. Acest text nu este al meu şi a apărut pe pagina mea. Eu introdusesem o poezie pe care cineva a şters-o şi pe care o voi introduce din nou. Vă rog mult să ştergeţi acest text care nu îmi aparţine de pe pagina mea.

O scriere interesantă,

O scriere interesantă, câteva tablouri art-nouveau, destul de multă decadență și trei secțiuni suprarealiste, cel puțin cam așa am numărat eu... pentru că scrierea aceasta nu m-a captivat așa că m-am pus pe numărat. Nu vreau să fiu eu cea care vine acum, în mileniul trei să îi spună unei tinere absolvente de filozofie că scrierea oricare ar fi ea trebuie să emoționeze, nu știu cum, dar cumva, că nu trebuie să fie o etalare a unor skill-uri, indiferent care ar fi acelea.... dar uite că mi-a luat-o gura pe dinainte și am spus-o!
Margas

Textul acesta a dispărut de pe

Textul acesta a dispărut de pe pagina mea, dar a apărut altul, considerat inacceptabil pe Hermeneia, din nou şi pe pagina mea, deşi eu nu m-am atins de postările Helenei. Repet, cred că e o amalgamare de conturi, sper ca problema să se rezolve. După ce am lăsat comentariu la acel text (nu îi mai in minte numele, eu nu citesc proză) din nou textul intrus a dispărut de pe pagina mea, la fel cum s-a întâmplat cu textul Bătrâna clovn. Îmi cer scuze că scriu aceste lucruri drept comentariu, cum am spus voi contacta administraţia. Nu mi se pare ciudat, aşa cum zice Helena, dar e neplăcut.

Cristina și Helena,

Cristina și Helena, am verificat și nu văd nici un fel de probleme sau suprapuneri în acest moment. De asemenea nu am mai văzut această problemă pînă acum. Înclin să cred că a fost vorba de o confuzie creată de cache sau vreun alt fel de situație neobișnuită. În orice caz, chiar dacă aparent a existat ceva, acel lucru se pare că s-a corectat de la sine. Dacă mai observați astfel de situații va rog sa scrieti la webmaster AT hermeneia.com

@virgil: nici eu n-am vazut vreo

@virgil: nici eu n-am vazut vreo suprapunere, de aceea am si zis ca mi se pare ciudat. In plus, as prefera sa fie sterse comentariile starnite de asa-zisa "incurcare a borcanelor", care nu au nicio legatura cu textul de mai sus (nici borcanele si nici comentariile :-)) Thanks.

Nu înţeleg ce insinuaţi despre

Nu înţeleg ce insinuaţi despre încurcarea borcanelor, dacă priviţi pe pagina mea, în contul meu, adică cu parola mea, veţi vedea că din nou a apărut în acest moment textul Incienso, care dispăruse anterior. Am trimis trei scrisori la office, sper să se rezolve. E destul de neplăcut, atâta tot, ce vină am eu? Nu sunt un geniu în soft de internet.Puteţi şterge acest comentariu, dar era normal să mă plâng, să denunţ o greşeală.