frica de nu

imaginea utilizatorului nicodem
(din caietul meu cu rebuturi)

nu știu ce vârstă are cuvântul și cine l-a sădit
ca pe o pepinieră în urechile mele
întreb peșteri și rădăcini de măslin
disec mușcătura de șarpe
caut ecoul întâiului scâncet
nimeni nu poate să-mi spună cum a fost
la nașterea lui

câteva stele
mai bătrâne decât sămânța de ceartă
cheamă aduceri aminte fără să poată
să-mi dea un răspuns
niște magneți am ascuns în guri de-ntuneric
poate vor smulge din dansul nucleilor
o coadă de ț
o căciulă de î
ceva să-mi cimenteze convingerea că
n-am ruginit pe linia moartă
degeaba

nici greutatea cuvântului n-o cunosc
când se vor citi foiletoanele mele
peste zece o sută o mie de ani
n-aș vrea să las impresia c-am umblat
cu mișmașul
n-aș vrea să fiu acuzat
pe nedrept că
din câte cuvinte și vorbe atent cântărite
am strecurat în clepsidră
n-am spus nimic

Comentarii

"nu știu ce vârstă are cuvântul și

"nu știu ce vârstă are cuvântul și cine l-a sădit" - nu cred că mai poate fi spus ceva despre cuvânt, astfel încât să nu sune desuet, darămite cu o aşa exprimare...

"caut ecoul întâiului scâncet/ cheamă aduceri aminte/ nici greutatea cuvântului n-o cunosc" - avem aici exemplul perfect de preţiozităţi plate, servite în cheie revelată, pe tavă din metal superior, lângă o cupă de înţelepciune; exemplul de cum se poate trişa poezia, de cum putem spune aşa frumos... nimicul. Din aceste motive, şi multe altele, d-le Dinu, "poezia" d-voastră, în genere, nu face saltul mimetismului, nu are personalitate, nu e credibilă şi se complace în autosuficienţă.

umbli cu mișmașul și plimbi sămânța

umbli cu mișmașul și plimbi sămânța de ceartă degeaba. de când te-au făcut pe dumneavoastră anii critic literar? stau și mă mir de ce nu-ți tai unghiile gâlcevii și nu-ți pui o oglindă mai mare în fața nasului!
de fiecare dată când postez ceva, hop și dumneavoastră cu bățul, de parcă eu aș fi calul de bătaie al lui matale. te rog să-ți limitezi comentariile la atunci cand fac greșeli bizare de ortografie, de limbă, de sens literar, alfel pentru mine ești egal cu copilul meu de 26 de ani pe care, chiar daca are o facultate, și una foarte serioasă, încă trebuie să-i spun de bunele maniere, aproape constant.
acuma pe text, sînt unele idei desuete, ca în orice text al oricărui poet, sînt și idei bune și decent exprimate, dar poate pe astea tu nu le vezi. aștept și alte opinii, nu de dragul băgării mele în seamă, ci de dragul onestității. scuze tuturor cititorilor care mă vizitează că m-am ridicat pe sufletele din spate și am urlaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat așa, la întâmplare!

și încă ceva,

și încă ceva, ce faci tu aici nu e critică literară, este discreditare.

D-le Nicodem,

D-le Nicodem, v-au sărit capacele orgoliului creator degeaba. Eu m-am referti strict la text, d-voastră mi-aţi sărit, cu lopata, în cap... exact când îmi serveaţi lecţii de moralitate. Despre gramatică - aveţi decenţă să păstraţi liniştea; eu fac typo-uri, adevărat, dar, în rest, vă pot preda, fără să aştept mulţumiri. Deoarece v-am tot rugat să vă referiţi la text, nu la persoana mea, vă dau un avertisment. La următoarea abatere, vă voi propune pentru suspendare.