din analele scrisului

imaginea utilizatorului nicodem

cum spuneam
crîmpeiul acesta de an mă apasă pe
coarda vocală
oricum frigul cu degetul dus la buze
îmi spune să tac
aflu tîrziu că pe strada mea iarna cerne făina

lucrurile nu stau chiar aşa cum pretinde reporterul
crime terorism revolte huliganism bombe incendiare
- boabe stricate scăpate din traistă -
trafic de fildeş ori droguri toate pe fondul apropiatelor
jocuri olimpice
tata mi-a lăsat cu limbă de moarte puterea
exemplului doar că oraşul cu microfoane şi multe
urechi pitite prin aer ar trebui să-mi urmărească mişcările

stereotipuri se găsesc peste tot
singurătăţi descătuşate la fel
săli de gimnastică
nu sînt destule bandaje
expoziţii de carte mai răsar pe ici-colo
ca nişte vreji dintr-un cuib de cartofi (deşi)
lumina tiparului a început să se stingă
ne amintim de tăierea capului lui ioan
botezătorul şi instantaneu ne dăm seama că
pe pămînt nu e raiul

totuşi
numele noastre iubito pot inunda cerul
cu toată criza de identitate din lume
corp comun am putea face cu scena întîi
dintr-o piesă de teatru
tu ştii cîte decesuri au trecut peste noi
cîte vieţi am donat soldaţilor morţi la începutul lui martie
ştii cît cortizol am făcut din veninul năpîrcilor
ştii cîţi cîini electrici am spînzurat de baterii descărcate

acum
hai să descoperim ghetouri marine să dăm peştilor
un gram de speranţă hai să punem bîta pe
lene cu mii de genoflexiuni pe secundă
şi hai din pielea unei cerneli roşii
să ne croim mănuşa prin care să provocăm la duel

cititorul

Comentarii

- problema textului: textul -

E destul de clar că, în primul rând, acestui text îi lipseşte ideea. Din cauza asta, lipseşte unitatea discursivă, lipiturile ori secvenţele (să le spunem lirice) sunt evidente.

Se pare că autorul şi-a spus "hai să scriu şi eu ceva prin care sa arăt ce imagini ştiu eu să compun". Şi a început să lălăie, chiar dacă "a lălăi" pare un cuvânt dur, lucrurile chiar aşa stau:

pentru că, debutând cu titlul (unul semănătorist-păşunist, a la Bolintineanu ori Ienăchiță Văcărescu) şi continuând cu "crîmpeiul acesta de an..." (ca să înceapă frumos şi poetic scrierea), "frigul cu degetul dus la buze" (nu simplu - "frigul cu degetul la buze", ci, neapărat, "dus la buze"), ..."îmi spune să tac" (asta ca cititorul să se prindă, idiotul, că de aia frigul are degetul dus la buze... Ce-i aia sugestie?"), "iarna care cerne făina" (asta pentru a susţine imaginea secolului 18 de la început şi, de ce nu, celebrul "a-nceput de ieri să [cadă] cearnă/ câte-un fulg... sau un fulgoi), apoi reporterul care pretinde toate apocalipsele, bineînţeles " toate pe fondul apropiatelor jocuri olimpice" (neapărat apropiate, şi neapărat într-un limbaj gazetăresc-şcolăresc, asta ca nu cumva să avem impresia că citim o poezie), apoi puţin strop sensibil de tată - "tata mi-a lăsat cu limbă de moarte" (ca poetizarea să nu pară, firesc, insensibilă şi fără nuanţă pe limbă de moare ispiresciană), apoi câte ceva despre singurătate, lansări/expoziţii de carte şi, neapărat, ceva cu caracter religios, apoi, inevitabil, ceva sirop de dragoste cu ton existenţial, într-o notă intim-universală, bazată pe motivul măştilor teatrale, apoi, ca finalul supei de cirobă să fie apoteotic, ni se serveşte o superbă alegorie despre totul şi nimic, toate acestea într-un festival toxic de imagini care mai de care mai suspecte şi lipsite de substanţă.

Aşadar, cum spuneam, o lălăială generală despre... lume, cu pretenţii homerice şi instrumente şi mijloace artistice îndoielnice.

un comentariu

stereotipic, triple-A-ic. acum te rog mută-te şi pe la alte texte de pe alte pagini, şi ca să nu oboseşti mergi nu mai departe de poveste de iarnă. că sînteţi vecini.

comentariul lui adrian mi se

comentariul lui adrian mi se pare doar un pic exagerat in exprimare nicholas, insa, ca idei, nu pot sa nu fiu de acord cu ceea ce spune el acolo.
in plus ai scris cam neingrijit, desii cu doi de i genoflexiuni despartirea fortata a lui ioan pauza de rand botezatorul chestie invechita ca impact
finalmente o poezie pe care cred ca ai dorit-o militanta intru ale scrisului-cititului, ceva gen campania din zilele astea de la rock-fm, cum ca lectura este o forma a fericirii... dar nu ti-a iesit nici tie cam la fel cum nici lor nu le iese
parerea mea