starea hermeneia

imaginea utilizatorului Virgil
după cinci ani

Acum cîteva zile Hermeneia a împlinit cinci ani de la apariția ei ca și eSocietate și eZine de Literatură și Arte. Mai precis pe data de 21 decembrie. Povesteam cuiva zilele acestea cum am creionat toată ideea pe o masă din bucătărie într-o seară și cum apoi David a realizat-o tehnic. Însă motorul care a energizat totul a fost reprezentat de entuziasmul acelor cîțiva prieteni care am vrut în decembrie 2005 să încercăm altceva și mai ales să inițiem un altfel de spațiu virtual în care arbitrarul administrativ să aibă cît mai puțin impact asupra aprecierii critice. Un loc în care să ne publicăm liber poeziile și textele de proză și să avem curajul să ne criticăm reciproc fără tot felul de mașinațiuni de culise. Nu a fost ușor pentru că de multe ori nu am avut toate resursele pe care ni le-am dorit. Am încercat diferite soluții și forme dar întotdeauna ne-a interesat să promovăm calitatea, elitismul textelor și nu războaiele stupide generate de tendințele elitiste ale fiecăruia. Nu a fost ușor să păstrăm cumpăna dreaptă tot timpul. Oamenii sînt oameni iar poeții sînt niște oameni ceva mai speciali. Unii au venit cu tensiunile lor emoționale, cu orgoliile lor, cu visele lor, cu iluziile sau așteptările lor. Dar toți au venit cu texte. A existat o perioadă destul de lungă în care intrarea nu a fost deschisă oricui, așa cum este acum, și în general am refuzat cam 60-80% din cei care veneau. După o vreme am înțeles că cele trei texte de porfolio erau mai mult sau mai puțin relevante. Unii ajungeau să fie refuzați poate pe nedrept. Astfel că am deschis porțile pentru toți și am structurat anumite categorii de membri. Ceva ce nu ne dorisem de la bun început. Tocmai pentru a nu naște discordii artificiale. Dar s-a dovedit necesar pînă la urmă. Atît pentru cei ce intrau în Hermeneia cît și pentru poezie în general.

Au existat apoi cîteva generații de editori și moderatori. Uneori mă uit cu nostalgie la arhiva diverselor activități de atunci. Oameni care au rămas și oameni care au plecat. Există cu siguranță lucruri pe care îmi pare rău că le-am spus (sau făcut) dar există și lucruri pe care regret că nu le-am implementat cu mai multă fermitate. Dar, nu-i așa, este mai important procesul decît produsul. Toți am învățat și crescut împreună. Pentru mine a fost o experiență deosebită. Deși mărturisesc au existat și momente de epuizare cînd eram decis să abandonez totul. Mai ales că tehnic vorbind multe lucruri se făceau manual și erau foarte obositor de întreținut. Totuși Hermeneia nu a dispărut. Poate unii se miră că folosesc un astfel de limbaj dar cînd ești atît de aproape de miezul lucrurilor și știi aproape fiecare detaliu este imposibil să nu înțelegi unde este frontiera dintre existență și dispariție. Nu pot ascunde faptul că am fost martorul unor momente cînd mă așteptam să dispară și am rămas uimit (poate din lipsă de modestie) să văd că în absența mea Hermeneia nu numai că nu dispare dar are o viață a ei aparte. Un fel de organism viu pe care trebuie numai să îl nutresc și nu neaparat să îl controlez. Am auzit de multe ori vorbe aspre, chiar jignitoare, la adresa Hermeneia și la adresa mea dar am auzit de multe ori și vorbe apreciative chiar atunci cînd nu mă așteptam. Și în primul rînd am auzit aprecieri cu privire la seriozitatea, onestitatea și atmosfera relativ civilizată de pe Hermeneia. Și mi s-a spus asta nu o dată, venind de la oameni în a căror obiectivitate am încredere. Oameni care oricum nu ar avea nimic nici de cîștigat și nici de pierdut exprimînd față de mine orice părere. Asta pentru că, așa cum încerc să sper, este de acum suficient de clar pentru toată lumea că nu prea am nimic de vînzare și nimeni nu prea are cu ce să mă cumpere. De fapt am fost acuzat nu o dată, și în contexte foarte diferite, că am o tendință periculoasă, între prieteni și adevăr, să sacrific pe cei dintîi.

Dar nu despre mine vroiam să scriu aici. Ci despre Hemeneia. Un pas deosebit a fost făcut anul trecut. Atunci cînd am migrat în Hermeneia 2.0. Cu siguranță nu este nici timp și nici loc să povestesc totul aici dar această transformare a reprezentat (cel puțin tehnic) un pas amețitor de uriaș. Dacă cineva mi-ar fi spus la începutul lui decembrie 2009 cum va arăta și funcționa Hermeneia.com la sfîrșitul lui decembrie 2010 vă spun din toată inima că l-aș fi considerat nebun. Asta pentru că și atunci ca și acum îi cunosc toate măruntaiele. Cu toate acestea mi-am luat la începutul lui decembrie 2009 inima în dinți și vreo două săptămîni de concediu și m-am aventurat într-o chestie extrem de nebunească. Nu spun că nu am făcut teste și încercări dar au existat la fiecare pas riscuri și necunoscute enorme. Am lucrat cam 18 ore în fiecare zi. Singur. Am învățat lucruri la care nici nu m-aș fi gîndit vreodată. Și am migrat site-ul de pe o platformă făcută „în casă” pe o platformă CMS mult mai bine pusă la punct. Dar asta a presupus migrarea coordonată și fără pierderi a profilelor a sute de membri, migrarea a cam 9000 de texte și a peste 20000 de comentarii (cifrele sînt aproximative). Și toate astea împreună cu pleiada lor de relații și interpătrunderi. Astfel încît nimic să nu se piardă din textele, comentariile, membrii și funcționalitatea Hermeneia 1.0. Cei care erați aici pe 1 ianuarie 2010 știți cîte rateuri și încurcături am avut. În final însă am reușit. Am reușit să reintroducem și penițele și în mare măsură, cu timpul, toată funcționalitatea din Hermeneia 1.0 a revenit la normal. Singura restanță (pe care vreau să o îndeplinesc în 2011) este vizualizarea pe textele vechi a penițelor din perioada Hermeneia 1.0.
Au fost momente cînd am crezut că se va pierde totul. Au existat multe faze de ajustare și reajustare a formei exterioare. Dar pînă la urmă am reușit. Avem de acum nu numai funcționalitatea Hermeneia 1.0 dar avem multe lucruri noi. Anumite texte trec printr-un proces de aprobare, avem Șantierul Literar funcțional, și așa mai departe.

Practic vorbind eu privesc acum acest moment ca pe o trecere într-o fază „creativă” pe Hermeneia. Pînă acum am fost nevoit să lucrez mult la aspectul cantitativ al regularizării și controlului procesului publicării textelor pe Hermeneia. De acum acest proces este destul de bine pus la punct. Acum, privind Hermeneia.com în ansamblu, vreau să mă concentrez mai mult pe diversificarea și multiplicarea formelor sub care textele și autorii Hermeneia vor apare pe paginile site-ului. Mai mult chiar, îmi doresc ca treptat să ofer o mai mare autonomie în ce privește modul în care diferiți membri Hermeneia își vor putea administra pe paginile site-ului propriile texte publicate.

Nu pot să nu menționez și faptul că anul acesta împreună cu ajutorul extrem de valoros al editorilor a avut loc primul concurs de poezie pe Hermeneia.com. Concurs care a fost destul de variat, zic eu, și care a atras o participare deosebită. Deja am aflat despre noi intenții în această privință. Efortul tehnic pentru concurs a reprezentat multe obstacole dar mai ales multe descoperiri.

Fiindcă a venit vorba despre editori trebuie să spun că acum avem o generație (aproape) nouă. Îmi amintesc că nu cu multă vreme în urmă cineva cu ceva mai mult sarcasm și poate chiar răutate vorbea despre plecarea editorilor de pe Hermeneia. Iată că nu a durat prea mult timp și Consiliul Hermeneia există și funcționează parcă mai bine ca oricînd. Nicio clipă nu m-am îndoit de faptul că există oameni talentați și interesați să fie editori pe Hermeneia. Am spus că generația este aproape nouă pentru că Adriana Lisandru este un veteran. Dar nu numai un veteran. Adriana este un om cu un caracter deosebit, un talent literar conturat și un leader de opinie pe Hermeneia. Îl avem apoi pe Adrian A. Agheorghesei. Adrian este un autor talentat, un filosof, un editor imparțial și un om în care am foarte multă încredere. Vlad Turburea este omul care a acceptat cu multă bunăvoință invitația noastră în Consiliul Hermeneia. Vlad este un artist, așa cum cu siguranță a observat toată lumea. Este un om care aduce cumpănă (mai ales în momentele mele mai... lipsite de cumpănă) și are talentul de a face multe fără să trîmbițeze. Ultima (dar nu cea din urmă) intrare în Consiliul Hermeneia este Roxana Sonea . Tînără, talentată, entuziastă și doctoriță. Asta ca dacă vreunul din noi mai este rănit în luptele de pe Hermeneia să avem cine să ne bandajeze și să ne pună transfuzii. Gluma la o parte acum, Roxana s-a dovedit deosebit de utilă și plină de inițiativă la ultimul cenaclu Virtualia, scrie bine proză și are prospețimea unei generații pe care o vrem împreună cu noi.

Pentru că Hermeneia nu a fost niciodată doar despre consacrați, pensionari sau adolescenți. Am dorit întotdeauna ca talentul, inovația și spiritul critic să predomine. Indiferent de vîrstă sau activitate literară în afara Hermeneia. Nu am vrut și nu vrem ca Hermeneia să fie nici oglindă și nici magazie. Am vrut să aibă o viață a ei și să fie o casă literară și artistică atît pentru tineri cît și pentru cei mai puțin tineri, pentru consacrați dar și pentru începători. Și oricine să se simtă bine primit și să înțeleagă că înainte de orice ne interesează literatura prin care încercăm să ne comunicăm pe noi înșine.

Cu siguranță în anul care a trecut au fost momente cînd am dezamăgit pe unii pe Hermeneia. Pentru acele momente îmi pare rău. În mod deosebit însă mulțumesc tuturor celor care se consideră prietenii Hermeneia și care au continuat să participe chiar și prin cîteva texte sau comentarii. Acești oameni au privit Hermeneia nu numai ca pe un loc de la care pot obține vizibilitate ci și ca pe un spațiu pe care vor să îl împodobească prin scrierile lor.

Pe ceilalți, indiferent de experiența pe care ați avut-o pînă acum cu Hermeneia aș vrea să vă spun că, dacă încă nu ați avut curajul să intrați pînă acum în rîndul membrilor Hermeneia, anul 2011 este o ocazie potrivită și nu veți regreta.
În final vă doresc tuturor în numele Consiliului Editorial Hermeneia un an nou bun, prosperitate, mult succes și inspirație literară.

- virgil titarenco –
director hermeneia

Comentarii

eu ma bucur ca exista locul

eu ma bucur ca exista locul asta...:)
si sper sa reziste cat mai mult.

La Multi Ani celor care scriu aici si celor care doar trec sa arunce o privire...
La Multi Ani si celor care au pornit acest proiect si l-au facut sa creasca.

si multumesc pentru cuvintele frumoase, Virgil :)

„Nu spun că nu am făcut teste

„Nu spun că nu am făcut teste și încercări dar au existat la fiecare pas riscuri și necunoscute enorme. Am lucrat cam 18 ore în fiecare zi. Singur. Am învățat lucruri la care nici nu m-aș fi gîndit vreodată.”

Cunosc această stare , știu ce efort deosebit stă în spatele gestionării unei platforme, ce resurse investești, cum te simți –singur fiind – descurajat în fața liniilor de cod și cum îți vine să arunci cu monitorul pe fereastră. Dar cu perseverență , lucrurile se limpezesc. Felicitări!

La mulţi ani,

La mulţi ani,Hermeneia!Virgil, mulţumim pentru urări! În altă ordine de idei, dacă nu eram atentă, aş fi crezut că cele două pahare umplute cu şampanie, vin, poate otravă,etc. sunt două picioruşe de pui cu radiografie cu tot:))))

Mulțumim pentru efortul de a

Mulțumim pentru efortul de a susține site-ul de-a lungul momentelor dificile, cum poate mulți doar acum le aflăm, în textul de față. It was all worth it, wasn't it?

Mulțumesc și de vorbele bune. Până la urmă, chiar așa tânără fiind, sunt pe Hermeneia aproape de la începuturile ei și cred că are un caracter aparte, atât prin calitatea textelor cât și prin comportamentul membrilor.

La mulți ani, Virgil! La mulți ani, scriitorilor! :)

Cioc! :)

M-am logat (in timpul

M-am logat (in timpul petrecerii), să vă spun şi eu câteva gânduri: de ani de zile, funcţionez pe diferite site-uri literare. Hermeneia este (nu mi se pare, şi n-o spun de flori de tei pe după nuc!) site-ul care, aşa cum îmi place mie să spun, se ia cel mai în serios, din toate pedeveurile de vedere. Şi cu asta, fără multă vorbărie dulceagă, filosofică sau ruptă-n petec, am spus tot.

Sunt bucuros că pot oferi cât de puţin din mine acestui site, dar mai ales mulţumesc pentru ce-mi oferă Hermeneia!

La mulţi ani tuturor hermeneuţilot (hermenauţilor), petrecere frumoasă, introspecţii uşoare!

Ne vedem la anul! Over, şi mă întoc la destrăbălare!

A.A.A

Vă urez mult succes şi de acum

Vă urez mult succes şi de acum înainte şi să vă doresc un 2011 plin de împliniri! Echipei de redacţie înnoite, multă răbdare, putere de muncă şi felicitări pentru munca de până acum.
La mulţi ani!

La mulţi ani,

La mulţi ani, Hermeneia, prieteni, scriitori, oameni! Am şi uitat că timpul trece, chiar şi alături de voi! :) Vă doresc un an bun, plin de peniţe şi condeie inspirate!

Mulți,

Mulți, mulți ani Hermeneia! Echipei și oamenilor care țin la acest site, care găsesc aici un loc pentru gândurile lor și un sfat prietenesc, uman, profesionist, avizat. Pentru mine este de ordin sentimental, ca pentru mulți alți membri, fiecare vizită. La mulți ani, dragii mei!

vlad turburea cel puțin în ceea ce

vlad turburea cel puțin în ceea ce ține de adresările lui către mine e un mujic, și nu știu dacă dă bine să-l lăudați, domnule titarenco. nu dau exemple, le-ați văzut și nu le-ați sancționat la momentul respectiv. cît, domnule titarenco, o să le mai permiteți lui vlad turburea și alinei manole să-mi zică că am brînză pe la gură, că mă așteaptă caprele la muls sau cîte (cîte!) lucruri de genul, sub texte care n-au nici o legătură cu mine și oricum, așa, în comentarii aruncate numai să mă jignească. de bine de rău sînt unul din cei mai apreciați membri hermeneia în afar sitului și mă bucur de o popularitate la care vlad turburea și alina manole nu visează. de aceea nici nu le răspund, sperînd că or să înceteze. dar văd că nu o fac. întreb deci, vor fi sau nu suspendați? pe mine m-ați suspendat pentru abateri infime de la regulament ori chiar degeaba (că mi-am acordat o peniță, sau mai demult că am scris o poezie de un vers care vi s-o părut bătaie de joc). nu știu dacă vă puteți făli așa că sînteți un om al dreptății odată ce tolerați astfel de comportamente pe hermeneia. și ce dacă vin din partea unor oameni trecuți de prima tinerețe - alina manole și vlad turburea. ei nu pot răspunde legilor sitului?

Matei,

Matei, în primul rînd nu cred că era nevoie să mai încerci să acorzi o peniță acestui text numai de dragul de a-mi atrage atenția. Aceasta este o abatere. Și te avertizez pentru ea. În al doilea rînd nu văd ce legătură are comentariul tău cu textul de mai sus. Aceasta este o altă încălcare a modului cum am convenit să funcționăm pe Hermeneia. În al treilea rînd nu înțeleg de ce dacă ai vreo plîngere specifică nu scrii pe adresa de office a site-ului și menționezi acolo textele concrete unde crezi că ai fost atacat sau ți s-a făcut o nedreptate. De obicei încercăm să abordăm toate aceste plîngeri cu obiectivitate. Apoi nu înțeleg ce rost are această fluturare ridicolă a nu știu căror merite ale tale în afara Hermaneia atîta timp cînd inclusiv în textul de mai sus scriam că nici Hermeneia și nici eu personal nu dau doi bani pe așa ceva în acest context. Cred că am ajus aproape să obosesc de cîte ori am repetat asta. Dar se pare că este o problemă cronică la unii ca tine impresia că acel lucru ar avea valoare pe Hermeneia. Ți-o spun încă o dată, nu știu și nu mă interesează ce politică au alte site-uri sau alte spații literare dar pe Hermeneia așa funcționează lucrurile. Și te asigur că nu se vor schimba. De aceea te rog să încetezi cu menționarea lucrurilor care pentru mine aici nu valorează nici cît o ceapă degerată. Te asigur că această aserțiune este valabilă cu privire la oricine. Iar dacă Regulamentul Hermeneia este cumva ambiguu în legătură cu aceasta voi avea grijă ca să o remediez.
În ce privește alte conflicte sau nemulțumiri te rog să folosești mijloacele rezervate pentru asta și să nu mai abuzezi funcționarea site-ului. Chiar dacă ai avea dreptate sau un motiv justificat să fii nemulțumit, o abatere (sau o nedreptate) nu justifică folosirea alteia ca remediu.
Și mai este ceva. Evident sînt mulți membri pe Hermeneia. Și vor fi și mai mulți. Implicit există posibilitatea sporirii numărului de abateri sau conflicte. Noi nu ne propunem să transformăm Consiliul Editorial Hermeneia într-o stație de poliție. Regula este că încercăm să monitorizăm și sancționam cazurile clare de încălcare flagrantă a Regulamentului și atacurile la persoană. De cîteva ori a trebuit să scriu și să explic unor membri Hermeneia ce este atacul la persoană. Deși părerea mea este că bunul simț intelectual este suficient ca sa faci o distincție. Cît privește celelalte conflicte, noi le considerăm inerente deși de nedorit. Dar nu cred că Hermeneia este o grădiniță unde trebuie să ștergem lacrimile și mucii de fiecare dată cînd i se ia cuiva păpușa sau trenulețul. Dacă există un pattern de abuz oricine ne poate semnala asta cu exemple clare pe adresa de office a site-ului.

Matei,

Matei, eu iti inteleg frustrarea. Sint gata sa mor eu in locul tau. Si n-as fi impotriva sa revi cu comentarii every other second. Dar ca sa acorzi doua penite unui text? E un text informativ, vere, n-are nicio pretentie literara. Aici, pe site, regulamentul spune sa acorzi penite textului si nu autorului, cat de eroice ar fi eforturile lui si cat de paguboase i-ar fi nedormitele ore! Parerea mea, om bun.

ok.

ok. mai mult pentru ei am scris comentariul ăsta. mă simt oarecum împăcat. scuze, dar începe să te sîcîie cînd ești lovit repetat în același loc. seara bună

Acestea sînt toate comentariile

Acestea sînt toate comentariile mele („jignirile repetate”) adresate lui Matei Hutopilă în timp de patru ani și pe Hermeneia . nu mai trec com de la textul „cîndva”. este recent.
1.
îmi place să polemizez
și asta-mi dă fiori la rînză
dar despre lapte chiar și gratis
eu spun atît - ce mare brînză!
(lapte gratis – polemică)

2.
...îl felicit și pe Matei Hutopilă pentru premiul I acordat de juriu.
(Premiul de popularitate al concursului de poezie „Astenie de primăvară Hermeneia 2010)

3.
Matei,
mă Mateiaș mă, mă maestre mă(vorbeai de teatru și mi-ai adus aminte de sceneta interpretată de Toma Caragiu și Mircea Diaconu-elefantul vrăbiuța/ plus bursucul și maimuța/muncesc cu aprindere/la o intreprindre- fac această precizare ca să nu crezi că te iau peste picior); păi Matei, lumea se învîrtea/învîrtește și fără Galilei și vezi tu uneori momentul de inerție ne prinde pe picior greșit poate că rămînem încremeniți în tipare și nu mai vedem ce vede un lup tînăr ca tine. dar te asigur că atunci cînd o să te faci tu mare, o să vină un matei junior și o să strîmbe din nas la recitarea ta gen hip-hop să zicem pentru că el va asculta atunci (în trend) hei-rup).
(vintage collection - audio).

deci Matei,

deci Matei, cred că este clar că datorezi să îți ceri scuze lui Victor. ceva însă îmi spune că nu ai caracterul necesar pentru aceasta. evident însă că nicodem te va înțelege are un caracter (sau mai exact o lipsă de... ) la fel ca tine. parcă era cîndva o vorbă că cine se aseamănă se adună...

în chatul de crăciun mi-ați spus că

în chatul de crăciun mi-ați spus că mă așteaptă caprele la muls și alte lucruri jignitoare, în textul „cîndva” m-ați făcut țînc cu brînză-n gură, nu vă codiți. orice scuze mi-ați prezenta, nu le voi accepta

Matei,

Matei, eu deocamdată (dar cred că pot include și alți membri Hermeneia) aștept scuzele tale de rigoare pentru expunerea asta prost plasată, gratuită și infantilă sub un text care face o cronică așa de frumoasă a celor 5 ani de funcționare a acestui site. Jenant.

Am să dau explicații și la ultima

Am să dau explicații și la ultima acuză (din onestitate, încă). În preajma crăciunului Matei Hutopilă a postat o poezie pe care eu am trimis-o în șantier sau la inacceptabile, nu mai știu precis. Pe chat era mirat de ce un poem atît de bun nu a fost acceptat. Doar pentru că avea un singur cuvînt mai fără perdea? Virgil Titarenco îi răspunde (tot pe chat) – cine a zis că e un poem foarte bun Matei? Deși nu eram obligat i-am spus autorului că eu am am refuzat publicarea poeziei pe motive estetice și nu din cauza expresiei fără perdea. Atît nimic mai mult!
Aceasta este o altă „jignire” la adresa lui Matei Hutopilă. Unii nu știu să se oprească la timp trezindu-se cu bumerangul în față. Sper – pentru starea mea dar și pentru starea Hermeneia - să știu cînd să pun punct.

Matei,

Matei, in chat-ul de la Craciun eu am fost cel ce ti-a spus despre mulsul caprelor. Imi pare rau si imi cer scuze. Sincer. Tu mi-ai raspuns ca mai bine la mulsul caprelor decat la mila altora, eu intelegand ca eu as trai din mila altora, ceea ce nu e adevarat. In cei peste 30 de ani de cand sint in America, nu exagerez, dar cred ca am dat din veniturile mele peste 100,000.00 de dolari donatii pentru diferite cauze umanitare. Multi din banii acestia au fost trimisi in Romania. Am publicat aici in State o carte, vreo 200 de exemplare au ajuns in Romania si le-am dat pe gratis. Informatia asta e in plus, o stiu, nu trebuia s-o vantur. Ceea ce e bine de spus si de receptionat este faptul ca uneori fiecaruia dintre noi ne sare capacul, ne lasam purtati de orgolii, mai zicem una, mai zicem alta, la suparare, Virgil incluzandu-se, si poate el cel mai mult. El nu suporta contrazicerea ci ii place mult gadilarea la burta.
Si in cazul de fata, e normal sa apere Hermeneia si ajutorii sai. Eu am mult respect, pentru Vlad, desi nu-l cunosc, dar imi dau seama ca e un om exceptional. In disputa aceasta, Matei, tu n-ai dreptate. Eu daca as fi in locul tau mi-as cere scuze.

Virgil, recomand, (ca un om secundar pe site, stiu ca nu am nici cea mai mica greutate in ochii tai, ceea ce mi-e absolut indiferent,) ca dupa ce Matei isi va cere scuze de la Vlad, si stiu ca o va face, sa stergi acest text informativ. Te-ai plans prea mult in el si smiorcaiala asta ti-a adus 5 penite pe nedrept. E clar pentru toata lumea ca aici autorul (si efortul lui) a fost impenitat si e jenant. Fii si tu drept cu tine insuti, aici e momentul.

nicodem nu mai fi obraznic.

nicodem nu mai fi obraznic. cred că ţi-ai pierdut de mult pe Hermeneia bruma de credit moral care să îţi dea dreptul să faci recomandări. apoi, ţi-am mai îngăduit un comentariu care nu are nici o legătură cu textul. văd că insişti în obrăznicia ta care în alte situaţii probabil ar fi sancţionată mult mai aspru. îţi atrag atenţia că la prima abatere în care vei abuza drepturile de membru Hermeneia şi vei folosi comentariile sau textele în modul acesta ne vei părăsi pentru o foarte multă vreme. şi poţi să mă acuzi de ce vrei tu, de la dictatură pînă la smiorcăială. deocamdată am pe alţii care se smiorcăie să îi reprimesc în Hermeneia. iar dacă vei continua pe drumul pe care ai apucat-o tare mă tem că am să te am şi pe tine printre ei.

D-le Dinu,

D-le Dinu, în istoria mea Hermenautică, am reţinut destui autori, destule texte, destule polemici... De la d-voastră am reţinut tei mari direcţii: persuasiunea religioasă, victimizarea, lauda, unde ultimele două sunt cronice, iar toate cele trei converg într-un scop în sine: cerşirea atenţiei.

Momentan, alături de Matei, sunteţi userul cu cel mai ridicat exponent conflictogen, porniţi şi întreţineţi off topicul, iar fiecare literă vă zbiară revoltă, invidie şi neputinţă artistică.

Aceasta fiind o intervenţie pur administrativă, vă anunţ că la următorul derapaj, voi propune în consiliu suspendarea d-voastră (temporală) de pe site.

Deci, repiraţi calm!

hei,

hei, n-am vrut să se ajungă aici. ideea era că vlad turburea și alina manole tind să fie nașpa cînd mi se adresează, mai bine să n-o facă, să ne ignorăm reciproc. și fără scuze, nu-mi prezentați că nu cred în așa ceva

apoi, textul refuzat de dinainte de crăciun a fost lăudat de poeți publicați la mari edituri (cartea românească, vinea), chiar a fost ceva abuziv, cenzură inutilă

deci putem încheia, nu?

nu,

nu, nu putem încheia aici, aşa. nu îmi place cînd cineva aruncă "săgeţile parţilor" şi apoi se face că flutură steagul alb. mi se pare cumplit de ipocrit. matei, dacă nu vroiai să se ajungă aici trebuia să nu începi ce ai început şi văd că insişti să continui. comportamentul tău îmi amiteşte de sarah palin, care după ce a instigat o ţară întreagă la violenţă şi ură, acum o face pe mironosiţa şi pretinde că n-a vrut să se ajungă unde toată lumea vede că s-a ajuns. nu se poate să semeni vînt şi să nu culegi furtună. mi se pare, aşa cum spuneam, ipocrit. dacă alina sau vlad te-au "atacat" vreodată tu ai făcut-o şi mai cu sîrg şi de multe ori injurios. iar eu (cel veşnic tiran şi care abuzez administrativ) am tăcut. aşa cum nu am tăcut şi ţi-am luat apărarea cînd atacau unii textele tale şi le considerau anti-româneşti. sau acele "nedreptăţi administrative" le-ai uitat??! (cît de uşor uită oamenii!). tu chiar nu realizezi cît de multe abuzuri şi atacuri ţi s-au tolerat ţie??
şi da, eu am scos acel text (cred că l-am trimis la inacceptabile sau şantier). pentru că era şi slab şi avea şi conţinut pornografic. ceea ce mă întreb acum este de ce sînt acum acuzat de abuz şi cenzură şi nu atunci cînd după ce ai cîştigat premiul la concurs nu am dat curs majorităţii care m-au contactat şi mi-au spus că textul tău nu merita locul întîi. e interesant cum atunci cînd îţi convine ţie e mumă, iar cînd nu, e ciumă.
pot să îţi spun un singur lucru. am crezut o vreme că eşti un tînăr cu caracter şi că alţii te percep şi înţeleg greşit. tocmai ţi-ai pierdut creditul la mine. eşti mai ipocrit şi mai jalnic decît cei pe care îi acuzi că te persecută. şi mai ai şi aere de talent neînţeles. ai reuşit să îi furi săptămîna asta lui nicodem coroniţa de jalnic-ridicol

chiar nu intenționam asta.

chiar nu intenționam asta. voiam doar să nu mai fiu jignit pe nedrept, cînd eu nu le-a răspuns după cum mi s-au adresat ei mie. și nu-mi amintiți de concurs... după ce că alina manole a fost în juriul care m-a dat cîștigător, tot pe mine mă scotea „vinovat”

apropo, pe cînd un alt concurs? cîștigasem un loc în juriu

eu, de cand sunt membru aici pe

eu, de cand sunt membru aici pe Hermeneia am perceput un mediu cald, cu precadere barbatesc. sper sa nu-mi atrag pe viitor altceva, deoarece in mine e uneori o fetita ce imi blocheaza creierul si face inadins presiuni enervante asupra altora folosindu-se de cuvinte..de fapt e provocata uneori.