În curînd, la editura Herg Benet Publishers va apărea volumul 69 de poeme de dragoste (extrase din atlasul unei lumi dificile), de Leonard Ancuța. Cartea are 124 de pagini, cu o copertă de Mara Graur.
Despre carte au scris pînă în prezent Radu Vancu, Ioan Es Pop, Moni Stănilă, Emilian Galaicu-Păun și Ștefania Coșovei.
Cu 69 de poeme de dragoste, Leonard Ancuţa pune în criză noţiunea însăşi de criză. Hugo Friedrich şi Ihab Hassan s-ar simţi profund vexaţi să vadă că toate „categoriile negative” şi „simptomele” care, după ei, sunt ADN-ul însuşi al poeziei par pur şi simplu inexistente pentru un poet român din anul 2013. Pentru Leonard Ancuţa, poezia nu traversează nici o criză – fie ea de limbaj, de statut ori de-a dreptul de ontologie. Cu totul dimpotrivă – poezia e jubilatorie & efervescentă, ba chiar într-atât încât are tupeul să edifice noi „mituri ale dragostei noastre”, să propună poeme de dragoste care să devină definiţiile din Wikipedia ale intrării „iubire”, să concocteze noi „rugăciuni şi blesteme pentru îndrăgostiţi”. Cu alte cuvinte, poetul are tupeul nemărginit să aibă încredere în poezie. Ba nu, greşit spun „încredere”, când aici e vorba de credinţă de-a dreptul. Leonard Ancuţa crede în poezie cu aceeaşi credinţă (postromantică, în fond) cu care au crezut suprarealiştii francezi, beatnicii americani, „noii sentimentalişti” ruşi şi, la urma urmei, toţi cei pentru care poezia se scrie mereu cu majusculă. Ferice de el, îmi spun în barbă, privindu-l cu galben-purulentă invidie. (Radu Vancu)
Leonard Ancuţa şi-a disciplinat discursul literar şi l-a distilat, aşa că în poemele din această carte fiecare enunţ se vădeşte semnificativ şi fiecare emoţie, autentică. Înainte de a începe să citesc, titlul m-a dus cu gândul la diverse scenarii erotice, dar conţinutul m-a contrazis într-un mod cât se poate de plăcut: sunt veritabile poezii de dragoste şi de moarte, scrise de un autor în continuă aprofundare de sine. Asperităţile şi convulsiile din volumele anterioare (Iubirea e amintirea unui viol și cîntece pentru Jusa - n.red.) se topesc aici ca sarea într-un lac liniştit de munte, iar mişcările de suprafaţă s-au mutat în adânc. Iată un acord dintr-un poem remarcabil: „așa a fost dragostea noastră timp de o sută de ani/care-au trecut ca o vară./doi sori la răsărit, doi la asfințit/și două luni în fiecare noapte deasupra trupurilor noastre./trebuie doar să ne iubim/ca să rămînem în viață.” (Ioan Es. Pop)
Titlul acestui volum de poezie reprezintă exact ceea ce spune: 69 de poeme de dragoste. Cred că puteau fi și 59, și 79. Și când Leonard Ancuța spune de dragoste, sunt exact de dragoste. Acel Eu și acel Tu pe care îi știm prezenți de mici în orice poveste. Dragostea este invocată și evocată de la un poem la altul. E luminoasă, umple Universul, aleargă între cer și pământ cu „gurile pline de lumină”. Dragostea e moarte, e viaţă. E la mare, e în munte. Cam altceva decât ne-au învăţat congenerii. Aici dragostea e la superlativ şi peste orice suferinţă (întuneric), peste orice trimitere cât de mică spre cotidian, dragostea se întoarce ca un meteorit, devine cosmică, spulberă logica, iar iubita e aceeaşi femeie generică de care se îndrăgostise Alexis Zorba, doar că iubita din poemele lui Leonard Ancuţa păşeşte pe cer, în timp ce a lui Zorba minţea, cădea şi revenea la inocenţă după fiecare iubire. (Moni Stănilă)
Purtând un titlu à la Serge Gainsbourg – vă mai aduceţi aminte de nostalgicul „69, année értotique” – şi întâmpinându-te încă din prag cu bonjour tristesse, şi el „de epocă”, volumul lui Leonard Ancuţa 69 poeme de dragoste stă sub semnul „magnetismului” (trupesc & sufletesc, până fac una!) al lui José Saramago, din romanul Memorialul mânăstirii, de-ar fi doar să ciocnesc versurile: „oo, şi după ce am făcut dragoste/trupurile noastre au devenit magnetice” cu scena „de pe rogojină” a marelui portughez („Doarme Baltasar în partea dreaptă a rogojinei (…) şi, răsucindu-se către Blimunda, poate s-o tragă spre sine, să-şi treacă degetele peste trupul ei, de la ceafă până la mijloc, şi chiar mai jos, dacă simţurile unuia şi ale celuilalt au fost deşteptate (…), căci această pereche (…) se preocupă prea puţin de reguli şi respect, şi, dacă el a poftit, va pofti şi ea, iar dacă ea a vrut, şi el o să vrea”). Cât de greu se obţine această „atracţie”, nu atât dintre corpuri, cât dintre cuvinte (de putere!), ca să nu zic fuziune, unul autorul o ştie – dar tot el cunoaşte că nu se cuvine să transpară cazna, aşa că sudoarea efortului lasă loc rourării inspiraţiei: „ea vorbea de parcă ademenea aerul/să-i intre în gură distrat/şi îndrăgostit”. Senzaţia că poemul se naşte odată cu rostirea, în chipul cel mai firesc cu putinţă, este una copleşitoare; pe de altă parte, avem de-a face cu o lirică foarte elevată („de şapte ori vorbitoare a limbii române”, ca să-l parafrazez pe N. Stănescu), fără să fie însă o poezie de limbaj. Şi dacă, totuşi, se cuvine să-i caut o lipsă, ceva, măcar una, facă-se voia autorului: „trebuie să ai şi tu măcar una. o/fisură. o singură fisură. o fractură/prin care tremurul meu imperceptibil/să pătrundă în tine şi să ne temem./să ne temem amândoi că a mai rămas doar/foarte puţină dragoste înainte de iarnă./poate nici măcar pentru o cană de ceai” (un poem bine „infuzat”, în care puţinele cuvinte se desfac ca nişte mici frunzuliţe în aburii de sub capac, pardon, baldachin).
În rest, vreme vine, vreme trece, sau – de la Leonard Ancuţa cetire – „ne repetăm ca rîndunelele primăvara./ne repetăm ca limbile unui ceas”. Altfel spus, în poezia română de ultimă oră, îmi reglez ceasul (şi) după minutarul lui L.A., care nu vine neapărat de la Los Angeles, ci de la Leonard Ancuţa. (Emilian Galaicu-Păun)
Printre toate maladiile acestei epoci bântuite de mărunte disperări ori false idealuri şi plină „de străzi care duc în singurătăţi diferite de a ta, poate mai blânde poate mai rapace”, poetul Leonard Ancuţa şi-a ales să scrie – nu oricum şi oricât, ci tocmai în 69 de feluri – despre spaima de a iubi.
Într-o lume „dificilă”, în care singurătatea „se pansează cu trei pisici, un pet de bere şi un laptop cu internet în care oamenii mă caută din când în când”, femeile lui Leonard Ancuţa sunt fie cuminţi şi mute lăsându-se adorate, devorate, aşteptate, gonite, chemate, compuse şi recompuse în fumul ţigării de după, fie Lolite obraznic de frumoase, de viu colorate, dar nepăsătoare la zbor, fie „puternice, tenace şi purtând rochii din pielea bărbatului”.
Între rugăciune şi blestem, milă şi ură, „pistol şi seringă”, baruri de noapte şi liturghii, cuvinte şi trupuri descărnate de cuvinte, „câteodată prea mult, câteodată prea puţin”, poezia lui Leonard Ancuţa are forţa autenticităţii.
Discursul său poetic e un aliaj dur, alcătuit din armonii virile, tristeţi rostite şoptit, aproape senzual şi un… armonios sentiment al uitării de sine: uneori, în braţele unei iluzorii iubite, alteori, între coapsele ademenitoare ale morţii. (Ştefania Coşovei)
Comentarii
- reîncadrare -
a.a.a. -
Voi reîncadra acest text la "recenzie", pentru că asta e - un puzzle de minirecenzii.
007
bobadil -
Cât se poate de sincer, îți recomand să schimbi titlul pentru că 69 de poeme de dragoste sună cam ca în my name is bond... james bond, la care tipa my name is off... fuck off!
Dar desigur tu nu ai fi Ancuța Leonard dacă nu ai veni cu asemenea chestii și trebuie să existe și un ancuța leonard în literatură la fel cum există, oricât ar vrea alții să îi închidă gura, un Vadim Tudor în viața noastră politică și zic asta cu scuzele de rigoare față de cel din urmă.
Însă dintre toate bunurile noastre pământene, pădurea este cea mai de preț, de aceea îți atrag atenția.
Unless tipărești pe recycled
- bobadil -
a.a.a. -
"Cât se poate de sincer, îți recomand să schimbi titlul pentru că 69 de poeme de dragoste sună cam ca în my name is bond... james bond, la care tipa my name is off... fuck off!"
Andule, cred că e a treia oară când îţi spun că pe Hermeneia este interzisă vulgaritatea, indiferent de limba folosită (chiar şi aia de la bocanc)... Că ai câte o părere absolut irefutabilă despre toate, pricep, dar de ce te consideri tu deasupra regulamentului şi sfidezi orice avertisment, nu. De fapt, înţeleg, dar nu vreau să spun.
Te rog să te potoleşti!
agheorghesei
bobadil -
pe Hermeneia este interzisă vulgaritatea însă în cazul intervenției tale ar trebui interzis urinatul pe gardul unei discuții doar pentru că buchisești din Regulament.
Știu, e mai complicat, însă Hermeneia nu e site de rezervare de bilete on-line, e site de literatură, iar libertatea de exprimare e garantată atât timp cât nu jignești persoana. Nu fi paznic la mânăstire Adriane, Hermeneia nu e așa ceva, niciunul dintre noi pe aici nu e ușă de biserică, sau poate tu?
Prietenește
- boba -
a.a.a. -
Andule, libertatea ta se termină în momentul când tu atentezi la libertatea altcuiva. Asta pe repede-nainte şi vizând generalitatea. În cazul nostru, libertatea de exprimare se opreşte când ofensezi persoane. Acum, ce te face pe tine să crezi că înurând (fie chiar şi în engleză, maghiară sau sanscrită) nu ofensează?! Crezi tu oare că dacă nu înjuri pe nimeni de pe site, ci o faci doar la modul general ori ţintind himere nu deranjează? Te asigur c-o face. Şi, uite, de aceea Hermeneia nu permite vulgaritatea, şi de aceea eu "buchisesc" din regulament.
Referitor la "jignire" - să-l întrebăm pe Leonard cum s-a simţit după comentariul tău? Sau pe alţi trei-patru useri din ultima lună?
Spui tu că H. e site de literatură... Uneori, fără supărare, citindu-ţi comentariile, tind să cred că tu consideri că, în fapt, e maidan sau crâşmă. Iar eu, între una şi alta, aleg mănăstirea.
Te rog frumos, din nou, să arăţi mai des acel respect pe care pretinzi că-l ai pentru Hermeneia, dar fără să omiţi faptul că Hermeneia înseamnă oameni. Şi nu uita că aici e ultimul site care încă te tolerează.
cîteva observații
Virgil -
pe mine m-a amuzat întotdeauna ancuța leonard. cum asta? păi, pur și simplu prin bombasticismul ăsta proaspăt/desuet de adolescent imberb care se îmbujorează citind pentru prima dată un manual de sexologie. ești drăguț ancuța leonard. ne bucurăm că ai desoperit și tu în final (e 2013 deja!) sexul oral. și mai ales „the naughty sudo-acronym 69”. ts, ts, ts... wink, wink. ești sweet. sînt convins că fetițele se încălzesc pe dinăuntru și pe dinafară cînd îți citesc coperțile. nu ne este clar dacă citesc ele și ce scrie între coperți, dar ce contează, nu-i așa..! contează ce-i între....
anyway, lăsați dom'le omul în pace... așa se face și se vinde poezie... că la urma urmei pe bani muncim, nu pe... whatever... recunoașterea posterității... blah blah blah.
încă o observație: pentru bobadil: am să fac în cazul tău o excepție și cînd am să iau decizii în ce privește contul tău nu te mai anunț. nu cred că mai e nevoie. tu ești băiat mare și pricepi repede. de altfel te pricepi la toate și ai să fii îngăduitor cu mine dacă nu te mai anunț. ok?
p.s. și am uitat: cine a photoshopat fătuca din poză de i-o făcut urechi de legolas?
ok
bobadil -
Adrian, comentariul tău la adresa mea este ușor exagerat, ceea ce eu am redat acolo este un banc, zic eu destul de cunoscut și nu mi se pare nici acum, după ce te-ai supărat de-a dreptul pe mine că este jignire. Dar mă rog... vorba lui Virgil, de gustibus...
Virgil, da, și nu e vorba de îngăduință cum spui tu ca să-mi dai mie prea multă importanță, este vorba că eu voi avea mereu înceredere în judecata ta de valoare. Când sar gardul, să fiu pedepsit, da!
P.S
Adrian, Hermeneia nu este ultimul site care mă tolerează, nu cred că te îndoiești că aș fi primit pe oricare dintre site-urile active la ora actuala (mai puțin agonia despre care nu vreau să vorbesc ca să nu deschid cutia Pandorei)... ci Hermeneia este site-ul pe care sunt activ pentru că există aici ceva pe care, probabil, tu nu îl pricepi... dar eu nu mă supăr, ai un alibi, pe vremea când eu și Virgil ședeam la aceeași masă la un cenaclu tu buchiseai ceva dintr-un abecedar
- "patria vieţii e prezentul" -
a.a.a. -
Da, ai dreptate, Boba, eu nu pricep mai nimic, pe când tu, prin lobul stâng al urechii drepte, simţi vaierul existenţial post mortem al unei bacterii din a noua placă tectonică de pe Marte. Dacă mai punem la calcul şi perpetua-ţi grijă de-a-mi aminţi că tu ai o vârstă respectabilo-matusalemică, iar eu încă-mi folosesc mâneca pe post de batistă, pare lesne de înţeles de ce tu, o tu, numai tu, simţi fiorul spiritual al Hermeneii...
Şi atât aici.