Ionuț Caragea - Delirium Tremens - Debut Editorial

imaginea utilizatorului Ela
...

Mă bucură să vă aduc o bună vestire: apariția, la editura STEF din Iași, a volumului de poezii Delirium Tremens – volum de debut al poetului canadian, de origine română, Ionuț Caragea .

Acest debut editorial este un moment mult așteptat de către iubitorii de poezie lirică din România, cât și de comunitatea română din Montreal.

Singur s-a numit, metaforic, “Omul născut pe Google”. Aici l-am regăsit și noi, după ce am tastat “poezie, vis, iubire, explorare de sine” și l-am « ursit » să publice.

Prin stilul său liric original și prin viziunea sa unică asupra poesis-ului, Ionuț Caragea, poet nonconformist și deosebit de sensibil la cuvânt, ne introduce, aproape simultan, într-o lume fantastică a visării și într-una a iubirii eterne, a misticii.

Cartea sa, publicată foarte elegant la editura ieșeană, conține 113 poezii, segmentate în două cicluri:”Și câte ar mai fi de zis” și „Delirium Tremens”.

Voi lăsa acum să vorbească despre Ionuț Caragea cei care deja i-au analizat eul poetic, George Filip și Florin Țupu

« ...În prima parte a volumului, răspunsul este evident și evocator: plecarea în autoexilare, dorul de Mamă, de Țară, de Marea Neagră și de iubirea pe care a gustat-o, dar numai pentru un scurt anotimp. În cea de-a doua parte, autorul își invocă celălalt eu, delirul său fiind totuși controlat de meditația poetică. Nu de puține ori inflexiunile morbide în care autorul evadează gnostic ne introduc într-o lume apocaliptic-sentimentală în care demonii fac pact pentru a-l ucide pe Mesia. Autorul este un justițiar de modă veche, un clasic renăscut, apelând însă la cutia de rezonanță a cuvintelor moderne. »

« Fire intuitivă, priceput cititor în palmă a tainelor lumii, poetul se răsfață uneori, dar o face într-un mod controlat, dirijat, folosind un limbaj liric, sportiv și filozofic, jonglând cu noțiuni și subiecte spontane având uneori caracter de unicat. Unele dintre poeme poartă tehnici abracadabrante, dar halandalismele folosite îmbină noi structuri poetice care dau versurilor muzicalitate și sensuri noi. » (G. Filip)

***

« Revenind la prima impresie, am receptat actul artistic propus de Ionuț Caragea ca pe un download al unui mesaj cosmic, acolo unde raiul e ceva comod și are acea trăire intimă, consumată cotidian, de parcă divinitatea ar sta în fotoliu, urmărind la TV un scenariu cu personaje umane. Într-o anumită configurație, da, traiectul autorului comensurează acest arhetip matematic: eu la pătrat egal Dumnezeu.

« ...Și toată poezia lui Ionuț Caragea este funcțională în sensul în care dragostea este cuvânt, beție de cuvinte, dar cuvintele acestea substituite organic nu sunt așa pentru că sunt controlate, mai degrabă este un mod al poetului deja impropriat adânc, de a se simți în interiorul cuvintelor, de a-și face acasă, încă o dată, toată viața. » (F.Țupu)

***

Închei cu "autobiografia" nașterii poetice a lui Ionuț Caragea:

M-am născut pe Google

m-am născut pe Google
am deschis ochii și am privit printr-o fereastră
către cealaltă lume căreia probabil trebuia să-i spun
Mamă
am atins-o cu degetele mele pătrate
și mi-a fost teamă… din păcate
să nu o rănesc și să nu mă rănească
cuvintele mele aveau nevoie de atingere pământească

degeaba ne ținem de mâini
nu vom avea niciodată priză la public, ci doar la curent
știm amândoi că adevărata mană cerească
este un abonament

mai demult am primit mesaj de la Dumnezeu
îmi spunea că va veni o zi în care
va exista o singură biserică universală
credința, da, credința va fi o stare
de euforie declanșată de o perpetuă mișcare
spre nihilism

m-am născut pe o pagină de istorie care
nu va fi niciodată scrisă, cu certitudine
va rămâne o întâmplare
în spațiul infinit dintre două secunde
mărginit de milioane de pixeli

am murit pe Google
înconjurat de miliarde de ferestre
deschise pur și simplu din greșeală
sau poate nu știai că Dumnezeu este orb

Detaliile privind lansarea oficială a volumului vor fi anunțate ulterior.

Comentarii

Felicitări pentru debutul în poezie! Cu plăcere, așteptăm și data lansării. Va fi tot în Iași?

Frumos! Ne bucurăm foarte mult de acest debut, îi urăm mult succes, dar unde este autorul să-l felicităm și pe el?

te felicit și eu pentru debut. îți doresc mulți cititori și cititoare. ( mă număr printre cititorii tăi fideli.) mult succes și inspirație. p.s. - foarte frumoasă prezentarea. complimente! Madim

Va multumesc foarte mult pentru urari si pentru incurajari. Lansarea va fi si la Iasi, dar probabil in toamna-iarna. O alta lansare o doresc la Constanta si Montreal. Intrucat textele existente pe acest site au fost revizuite pentru volum, fiind nevoit sa le retrag pentru modificari si corectii, acest lucru m-a facut sa dispar pentru o perioada. Voi reveni cu texte atat din volum cat si noi creatii. Va multumesc nespus de mult si nu in ultimul rand Danielei pentru articol si proprietarului siteului pentru intelegere.

Felicitari Ionut... la multe asemenea realizari... va fi o bucurie sa te avem la Iasi.

multam actaeon negrule, sa ne auzim sanatosi!