compendiu despre grădini

imaginea utilizatorului Aranca

pietrele acestea sînt pe măsura țărmului plîns
ele doar par desprinse din proiecția valului nu se identifică
doar răsuflarea ta udă mai străpunge conturul leandrilor
nu sînt decît două ipostaze ale compasiunii
pumnul și palma

două trupuri nefiresc atîrnate de cer
dislocate printre madone prelungi a nisip
se vînd amintirilor despre niciunde din nicăieri
și parcă doar eu decolorez încet
în sensul invers acelor de ceasornic
un alt colț de lume
despre care nu se mai știe nimic

acestea sînt zilele ce ți-au mai rămas
despre cum se nasc copii de zăpadă cu ochii albaștri spuneai
împărțind bucăți de cărbune prin tîrguri

nici tu nu ai mai găsit grădina raiului
și nici poarta

...cineva și-a uitat cheile de fum înfipte prin mine
s-a făcut pe dinăuntru gri
mi-e frig

Comentarii

proiecții și apercepții, transcrise elegant, metaforele deschid câmpuri semnatice luminoase, pictograme de spirit și suflet. am intrat deplin în atmosfera fluidă a acestei poezii, chiar și în "amintirile goale", chiar și în acest "no man's land" dinăuntru, în care pășim fiecare uneori fără să știm unde ne aflăm. să nu mai afli porțile, nici grădina oranj, să nu mai afli decât frigul, cu marea lui deschidere spre neant, e înspăimântător pentru majoritatea. aici însă, în acest poem, nu se resimte spaima, ci "compasiunea, pumnul și palma". deosebită poezie, așa o văd eu astăzi, cu totul. nu selectez ce mi-a plăcut mai mult, fiindcă mi-a rămas, incredibil, întreagă, am memorat-o doar citind-o agale. ceea ce mi se întâmplă extrem de rar.

Ela, am retinut fulguirea ta prin gradinile mele...o singura precizare: nu am si nu accept gradinile oranj, sau nu asa percep eu gradinile raiului, ci in alte nuante, mai putin ostile. ipostazele compasiunii sint si ramin intotdeauna indiferent de sursa, aceleasi: pumnul sau palma, si tu stii.

Desigur, iei si ramai in nuantele tale. Mai jos vorbeam doar de oranjul solar. De aceea am spus despre o gradina oranj, insorita, luminoasa, ca in legendele cu cele 3 portocale, legendele nasterilor.

Ela draga, poate ai vorbit de oranjul solar...si legendele portocalelor sint tentante...nu au de a face, cel putin aici, din punctul meu de vedere, cu gradina raiului si poarta si cheia ei...

textul pare destul de rotund. exista insa aceasta repetare a lui "de.."-"din.."-"de..", uneori chiar nenecesara si care nu da tocmai bine. zic eu.

poate. ma mai gindesc. merci.