Experiența

imaginea utilizatorului marquesa

- Am putea să te punem la încercare, spuse bibliotecara, zâmbind fără răutate.

Erau patru în biblioteca spitalului.Tânăra asistentă încerca și ea să zâmbească, imitând-o pe psiholoagă. Părea o glumă.
Totuși el întrevăzuse ceva, pentru că stătea încruntat și aștepta ca bibliotecara să continue.
E adevărat că fusese cam vehement în expunerea lui. Fost pacient și actual logodnic al asistentei de lângă el, le vorbise celor trei femei cu o înflăcărare poate deplasată. Ca să le explice lor, scepticelor, ce înseamnă dragostea. Că nimic nu o poate stăvili. Că vine și pleacă dar botează totul cu numele ei.
Doar logodnica lui îl credea.
Oare nu era de ajuns?

- Ce zici? Accepți o încercare? întrebă cu glas edulcorat bibliotecara. Ar fi vorba de tratamentul prin sugestie, pe care l-ai lăudat atât de mult. Ce-ai zice de niște ședințe în care să ți se sugereze repulsie față de Oana? Ai trece un asemenea obstacol?

- Bineînțeles, răspunse el fără să clipească. Grăbit, crispat, de parcă s-ar fi așteptat la această propunere.
- Și, ca să fie un exercițiu imparțial, aș propune ca ședințele să nu le facă de astă dată psiholoaga noastră, ci doctorul. Bineînțeles că totul va rămâne între noi patru și doctor. Ce ziceți? Facem experiența?

Se învoiră. Urmau șase ședințe a cinsprezece minute pe zi.
S-au despărțit foarte tulburați. Psiholoagei nu-i venea să creadă că mica răzbunare pe care i-o sugerase în
glumă colegei sale, bibliotecara, reușise atât de bine.

În prima zi el n-a mai venit, ca de obicei, s-o ia pe Oana de la spital.
A sunat-o după amiază și i-a spus că a hotărât să n-o mai vadă până la sfârșitul experienței. Că aceasta ar fi atitudinea cea mai corectă.

A doua zi ea a așteptat în zadar telefonul. A stat până la miezul nopții, adunând atâta spaimă.
A stat și a adunat spaimă și în următoarele trei zile, în care n-a primit nici un semn.

În dimineața celei de-a cincea zile, când i s-a comunicat vestea sinuciderii lui, a dat drumul unui țipăt lung și strident.

Țipătul a fost atât de penetrant, încât bibliotecara, trecând cu un teanc de cărți pe coridorul din celălalt capăt al spitalului, le-a scăpat pe toate, ca electrocutată.

Proză: 

Comentarii

parerea mea este ca desi e scris relativ bine, textul e cam dulceag pentru gustul meu. Am de asemenea rezerve fata de folosirea femininului "psiholoagei". Ultima data cind traiam eu in Romania profesiunile in general nu aveau "gender". Sa inteleg ca s-au schimbat regulile...?

Multumesc pentru comentariu. In legătură cu folosirea femininului de la "psiholog" si eu am crezut ca stiu regulile până a apărut noul DOOM in care multe cuvinte sunt departe de conotatia lor cunoscuta. De exemplu "geolog-geoloagă", "analog-analoagă" etc. Si eu prefer varianta de bun simț "psiholog" si o voi folosi de acum înainte. Marquesa