111

imaginea utilizatorului bobadil

am ridicat ochii și am zărit-o
(căpitanul tocmai poruncise
să tragem puntea)

cum
de nu o mai văzusem
de atâtea ori am stat în fața ei
ea, cu părul lung pe umeri
cu picioarele tot mai subțiri mereu
ne spunea adio
dintre baloturi de bumbac

cum
de nu mai trăisem ceasul acela de amurg
plecam în larg
apoi ne întorceam din zare oprindu-ne pe țărm
exact unde se afla ea îmi spunea
of, grecii ăștia
mereu născocesc câte ceva, uite!
acum or să vină după scânduri
și or să ne pună să le așezăm
în stive, ca pe cherestea

pe buza falezei căpitanul
sună plecarea

îl cunosc, e băiat bun
a lucrat o vreme pentru mine
la fabrica de scânduri
pe când afacerea asta

încă mergea

Comentarii

E o curgere firească a poemului tău, o naturalețe de o frumusețe aproape desăvârșită. Iar acel puțin care îi lipsește, acele ciobiri, o fac și mai frumoasă. Cred cu adevărat că îți stă mai bine când nu te amesteci în ritmul pe care și-l croiește poezia la tine, când nu încerci cu tot dinadinsul, cu alte cuvinte, să "găsești" lirismul. Atâtea sunete aici. Și mai ales liniștea. Doar două cuvinte mi se par în plus: "pe țărm". Inutilă precizare. P.S. Poezia e remarcabilă per se. Aproape că nici nu-mi vine să-i "agăț" penița... dar să ne înregimentăm...

Bianca, marturisesc ca am lasat sa treaca ceva timp de cand am citit comentariul tau pana sa-ti raspund si asta pentru un banal motiv pe care iata :-) nu pot sa nu-l recunosc: am fost emotionat! Si asta pentru ca stiu cat esti de exigenta nu doar cu textele postate cat mai ales cu remarcarea acestora... si m-am simtit ciudat... Voi lasa textul asa cum l-am postat, cu acea "inutila" precizare referitoare la "tarm", pentru a nu denatura contextul observatiei facute de tine. Si poate ca intr-o buna zi imi voi gasi drumul inapoi, spre un tarm sau poate spre altul, inutil sau dimpotriva, cine stie? Multumesc pentru lectura, Bobadil.

text slab! unde e "curgere firească a poemului tău, o naturalețe de o frumusețe aproape desăvârșită"?!? hai sa fim seriosi!

Marina, nu prea mă pricep să explic cum de un poem curge sau nu, dar ideea este că uneori povestea pe care o spune (dacă spune vreo poveste), poate să "curgă", adică să fie fluentă, sau să fie trunchiată, spusă prost, cu sincope etc. Eu am simțit, citind acest text, că nu este nimic forțat, că totul se așterne oarecum de la sine, că este "NATURAL", un natural de o frumusețe "aproape" desăvârșită. Cu alte cuvinte, nicidecum nu am spus că poemul este astfel, ci doar m-am referit la naturalețea sa, pe care am apreciat-o în mod deosebit. Mi s-a mai părut un text, dacă vrei, unde poezia și-a făcut loc singură. Poezia despre care au cred că nu prea mai își face loc în viața noastră în realitate, unde totul este fake și teribil de prozaic. Prin urmare, draga mea, acestea au fost părerile și impresiile mele citind, și am argumentat atât cât am considerat că se poate. Te rog și pe tine să nu arunci cu verdicte și să contra-argumentezi, nu este absolut nici o supărare. Ceea ce mie mi se poate părea, subiectiv, că este firesc și frumos, ție îți poate apărea contrafăcut sau mai știu eu cum. Sau poate tu nu asta cauți la o poezie etc. Te rog, Marina, de aceea suntem aici... să ne construim.

Marina, hai sa facem un pact. Eu, pe de o parte promit ca la fiecare text al meu pe care il voi posta de aici inainte pe Hermeneia voi presupune implicit (by defaut) ca in subsol exista un comentariu semnat "Aranca" si care spune "text slab", eventual urmat si de cateva invective in limita regulamentului. Tu, de partea ta, te rog sa-mi promiti ca nu vei mai scrie in subsolul textelor mele decat atunci cand vei avea de spus ALTCEVA decat cele de mai sus. Ce zici? Cat priveste originalitatea comentariilor tale, vreau sa-ti reamintesc de bancul cu restaurantul de lux si cu anuntul acela, stii tu care... Bianca, multumesc de interventie. Eu deja m-am obisnuit ca d-na (domnisoara?) Marina Nicolaev probabil nu ma considera demn de argumentele Domniei Sale. Nu-i bai, Bobadil.

Andu, eu nu m-am obișnuit și nici nu am de gând să fac asta. Când mă voi obișnui, nu voi mai fi moderator. Iar Marina la rândul său este binevenită și în subsolul textelor tale și ale celorlalți, cu comentarii argumentate. Poate că nu îți va fi plăcut, dar nu asta urmărim neapărat, să ne facem plăcuți unii altora.

Bianca, ingaduit sa-mi fie sa-ti spun ca obisnuinta este rea, dar e si buna uneori, pentru ca nu te poti lupta la nesfarsit cu inevitabilul, singurul lucru care iti ramane este sa il accepti (adica sa te obisnuiesti cu el, cu alte cuvinte). Eu nu ii voi nega Arancai dreptul de a veni asa, pur si simplu si de a spune "text slab, etc etc" gandindu-ma cat mi-ar fi de usor sa ii intorc aceasta "favoare" pe textele ei cu aceeasi moneda, dar nu o fac, pentru ca sper in adancul sufletului meu ca ea a inteles pactul pe care i l-am propus si va actiona in consecinta. De la un caracter ca al ei nu ma astept la mai mult iar asta deja nu mai are nimic de-a face cu literatura, stiu. Parerea mea este ca un astfel de personaj isi gaseste locul doar in cartea de biologie la capitolul "originea speciilor', dar asta e doar parerea mea, ca intotdeauna. Bobadil.

De acord cu S., tarmul acela e tare in plus in context. Ai o modalitate destul de neobisnuita de a scrie poezie: un amestec de ironie ce uneori se lasa purtata spre sarcasm, tendinta de a expune fara prejudecati, nevoia detaliilor. Totusi imi pare ca nu toate amanuntele pe care urmeaza sa construiesti poezia sunt bine rumegate. Pe unele le descoperi doar in actul scrierii.

uite, citeam chiar acum despre propunere: pactul nu il fac, d-le (domnisor?) Andu Moldovean. Iti voi spune insa de fiecare data de ce este un text slab. m-ai binedispus enorm cu lecturile pe care le faci.

Doamna (Domnisoara) Marina Nicolaev, e OK propunerea Dvs. merge si asa, vorba romanului. Domnisor nu mai sunt de mai bine de 21 de ani, dar asta doar asa, pentru formula de adresare. Multumesc, Bobadil.

acum incalc eu regulamentul si nu ma voi lega de text :D cu scuzele de rigoare domnului bobadil din partea domnisorului matei :) poate sar sapphire si aranca pe mine. nu ca mi-ar displacea :)) oricum, desi hermeneia.com pare sa fi intrat intr-o usoara letargie (o fi caldura de vina), iata ca avem parte si de momente mai insufletite. :) nu pot decat sa vizionez in continuare, ca un iubitor de hartza si barfa ce sunt ;))

Iubitorule de harță și bârfă Matei, să îl rugăm pe Virgil să intervină? Big grin. Regulamentul nu-i deloc insipid, tot citesc comentariul tău și serios dacă îmi dau seama de ce ai simți nevoia să te exprimi. Poate te abții next time, dacă nu ai ceva interesant de spus despre text. Sau poate nu, desigur, e dreptul tău. Și al nostru de a aplica regulamentul. Fair enough, cred.