înspre liniști

imaginea utilizatorului bodoganel

cocori introvertiți
inventează mereu bifurcații pe cer
preț de câteva răstimpuri

doar din privirile bătrânilor
se mai știe ceva
despre lumea în care vor trece
în joaca lor de-a îngerii

când zborul îmi va acoperi pe deplin inima
voi migra și eu
înspre liniști
cale de o secundă

Comentarii

E interesant, imaginile sunt pe registre diferite de fiecare dată, cocorii inventează, bătrânii se joacă de-a îngerii, drăguț. "Migrația" "cale de o secundă" e o bună găselniță. Dar găsește altceva în loc de "zborul". Moartea ca zbor e prea fumată.

eu aș fi spus "când zborul lor îmi va acoperi pe deplin inima"

Ideea zborului, transcendență a spiritului, este bine redată în acest poem, cu atât mai mult cu cât ultimul tărâm este liniștea. Aș fi spus altfel în primul vers: "cocori introvertiți", este o personalizare ușor forțată (întristați, îngândurați, etc. - vei găsi desigur ceea ce rezonează cu lumea ta interioară). În ultima strofă, primul vers, cred că ar fi de ajuns "când zborul îmi va acoperi inima", este implicit "pe deplin"; această adăugire este element de proză, mai degrabă. Și în ultimul vers "cale de", poate fi înlocuit "doar/pentru/măcar" etc. În ansamblu, un poem în care reflectarea este elementul de susținere, ideatica este coerentă, forma este aerată și lectorul simte starea de renunțare la o lume pentru atingerea unei alte lumi, în înalt.

cailean, iti multumesc pentru comentariu. Vezi, parerile sunt diferite. Tu-mi spui sa gasesc altceva in loc de "zbor", altii imi spun sa las zborul asa cum e, incat nu mai stiu cum sa impac pe toata lumea. :) Important e ca poemul spune ceva. Te mai astept pe la mine. profetul, m-am gandit la "spunerea" ta, si am sa vad daca voi modifica pasajul respectiv. Ela, vreau sa las asa inceputul poemului, pentru ca "introvertiti" poate sugera si intristati, ingandurati etc. depinde de starea de spirit in care fiecare percepe si simte poezia. Stii ca pot fi introvertiti oameni care nu sunt neaparat intristati ci veseli, insa isi manifesta cu greu trairile. Asa am dorit sa sugerez si eu cu acesti cocori. Am adaugat ulterior la poezie acel "pe deplin" tocmai pentru a sugera forta zborului. Numai atunci cand inima va fi acoperita "pe deplin' si nu partial, voi migra si eu inspre linisti.... :) Multumesc tuturor pentru comentariile voastre. Cu pretuire, al dvs. Bogdan