anima mundi

imaginea utilizatorului Doru Lubov

sufletul mi s-a aburcat pe vânturi
ca un zmeu chinezesc
între cumuluși
peste fluvii și stepe
de-acolo și-a azvârlit căutătura
către toate
câte se iscă pe pământ

oriunde doi tineri se sărutau
furnicați de temeri
curentați de chemări
spunea cu mulțumire:
iată cea mai albastră rugăciune...

acolo unde o mână încremenea în gest
pentru un umăr căzut sub întâmplare
se umplea de uimire:
iată cum se preface aerul în coloane
ca o bazilică urcând
și nimeni n-o vede, n-ar putea cunoaște

apoi sfoara gândului subțire s-a destrămat
iar sufletul s-a jucat pe curenți
peste munții pirotind în siestă
peste ouăle colorate ale orașelor
stropite de toamnă...

dintre toate
mai mult și mai mult
și-a strâns cântecele copiilor
în alergare pe plaje albe
bătând din palme cu ochii măriți
dansând desculți sau
sărind de pe epave

așa mi-a mai zis
nainte de-a pleca:
știu, nu vor rămâne...
dar iată anima lumii
tot ce a meritat
și e minunat că în nimicul fără capăt
toate astea au fost
iar
pentru o clipă
- această clipă -
chiar mai sunt

Comentarii

fara indoiala sunt intamplari pe lumea asta care transced formei aleatoare, asa e si acest poem. imi amintesc acum ca despre sufletul lumii "anima mundi" am scris si eu demult aceste versuri (minimaliste desiur, cum altfel?) si pe care le asez aici in loc de comentariu "intr-o buna zi iti voi vedea gandurile si-mi va trece frica din copilarie cand credeam ca as avea oasele capului facute din sticla trupul meu va auzi trupul tau intr-o buna zi anime pentru ca nu e la fel sa asculti inauntru ceea ce vezi in afara si apoi sa scrii cuvinte infame" Semnul meu de lectura si apreciere aici Andu P.S. Mi s-a parut totusi cam de multe ori "sufletul".

andu, am mai scos din repetiția "sufletului", mersi de semnalare versuri minimaliste? azi cam acesta e curentul: minimalist... am putea compara cu minimalismul din muzică... am resimțit stilizarea din versurile postate de tine, ce-ar fi să postezi tot poemul pe site? o zi bună, animus

Uneori poveștile se tranasformă în realitatea matură văzută prin ochi de copil. Tocmai cȃnd trebuie. Nici mai devreme, nici mai tȃrziu. Sunt gȃnduri (mai bine zis sentimente) care mi le-a trezit textul (cu toate imperfecțiunile sale posibile). Pentru că eu „percep” un text în mod „gestaltic”. Nu mai am (nici nu am avut niciodată) răbdare și timp să fiu analitic. Las plăcerea asta altora.

Mersi de aprecieri. Și eu țin mult la poemul ăsta, deși e așa banal. Dar zboară cuminte peste toate, ca un zmeu chinezesc. Toate cele bune!

nu valoarea literara este aici de apreciat, ci sentimentul puternic ce il traieste autorul experimentand. citind cu placere.

OK, chapeau bas omule! Soarele gol sa fie si viata traita intr-o singura saptamana. Ce aveam de priceput am priceput asa, dintr-o data. Sa ne citim cu bine pe mai departe deci, nu? Andu