===
îmi atragi gândurile
cum zboară scânteile
prefăcute în păsări
prin inima focului
penele risipite în întuneric
se sting una câte una
mi-e teamă să nu mă rănesc
amăgindu-mă singur
dragostea ascunsă
la temelia nopţii devine intensă
se dezvoltă şi imită o inimă
cum cresc insulele de corali
ocrotite de întuneric
dacă te chem ştiu că mă auzi
mi-ai însemnat inima
cu o picătură de sânge
un semn pe răboj
mă găseşti oriunde rătăcesc
cum adulmecă rechinul
de la mari depărtări
o vietate rănită
Poezie:
Comentarii
text mediocru
Virgil -
text mediocru care spune dar nu exprima
mulţumesc
ioan barb -
Dar ce nu exprimă? Să mă dumiresc şi au, mă rog.
răspuns
Virgil -
iată de ce cred eu că nu exprimă. în primul rînd pornesc de la ce înţeleg eu că este arta. indiferent de materialul sau uneltele cu care operează. pentru mine ea este reprezentare. poate într-un fel chiar transformare. dar nu comunicare simplă. probabil că exemplul cel mai sugestiv este arta fotografică. tocmai pentru că fotografia (datorită) instrumentelor de care se foloseşte este un mijloc aproape perfect de comunicare. o pictură rupestră poate să fi fost comunicare dar a conţinut şi (involuntar) demers artistic primitv. la fel o pictură dintr-o biserică bizantină. scopul iniţial nu a fost arta ci comunicarea probabil pedagogică, etc. dar o fotografie este o fotografie. este o comunicare aproape "mecanică" (dacă este vorba să vorbim de "mecanica" opticii). deci în mod "normal" nu poate conţine intervenţia "artistică" a omului. nu poţi "intra" în camera obscură să mai dai cu pensula. şi totuşi... prin alegerea modelului, sau a peisajului, prin alegerea unghiurilor de perspectivă sau a tipului de luminozitate, etc, un artist fotograf poate să "spargă" limitele "mecanice" ale fotografiei şi să facă artă. adică nu doar să comunice ci să exprime, să reprezenteze.
şi acum, revenind la textul tău. expresii de genul "îmi atragi gândurile" sau "mi-e teamă să nu mă rănesc
amăgindu-mă singur" mi se par prea explicative.
apoi metaforizarea de genul "cum zboară scânteile/ prefăcute în păsări" mi se pare aglomerată şi "nehotărîtă". ori sînt (ca şi) scînteile, ori cînt ca nişte păsări. dacă metaforizezi metafora devine confuz şi evident "overdone" (ca un fel de mîncare fiartă prea mult).
"dragostea ascunsă/ la temelia nopţii devine intensă" este o altă expresie care spune mult prea mult. este evident că dragostea (dacă tot vorbim despre ea) nu poate fi decît intensă. e cam cum ai spune că locomotiva cu aburi e mare şi neagră. ar fi interesant dacă ar fi mică şi albă.
în orice caz, arta trebuie să te facă să te opreşti şi să fii nevoit să întorci capul. o comunicare simplă, un truism, o banalitate, o comparaţie supra utilizată nu vor reuşi să facă asta.
nu am pretenţia că mie îmi reuşeşte de foarte multe ori dar cam aşa văd eu lucrurile.
da.
ioan barb -
Acum m-am dumirit. Nici nu aveam pretenţia că am reuşit o capaodoperă, iar pertinenţa com-ului mi-a deschis ochii. Dacă mă gândesc bine, chiar vă dau dreptate. Important este că se mai poate schimba câte ceva că doar n-o fi bătut textul în cuie. Dar nu chiar acum. Că iar voi fi executat dintr-o suflare, ca altădată, în acest loc: vezi, iar a luat poziţia de drepţi şi a schimbat şi textul e mai rău acum. Mulţumesc şi ... mai aştept.
zic și eu
bobadil -
...că de data asta Profetul a mers la limita exigenței cu acest text.
Nu că nu ar avea dreptate, mai mult, comentariul lui poate fi luat drept exemplu la acest capitol, dar tot cred că a apăsat un pic prea mult pe accelerația criticii negative. Într-adevăr, textul nu sugerează cum trebuie, însă nu e un text rău, are idee, e curat iar câteva ajustări minore l-ar putea transforma într-un text bun.
Numărând oile (asta mi-a plăcut și m-a atins), desigur nu are legătură cu textul,
Andu
bobadil are dreptate
Virgil -
bobadil are dreptate
deci se poate
ioan barb -
Acum m-am liniştit de tot. Pregătisem coşul.
ar fi absurd
Virgil -
ar fi absurd să crezi tu sau oricine că scrii pentru mine sau pentru ca să îmi placă mie. dar asta nu este incompatibil cu dreptul meu de a-mi exprima părerea. la rîndul tău tu ai dreptul (și responsabilitatea) să judeci ce vrei să faci cu părerea mea.
în orice caz există o diferență între a merge „la limita exigenței” și a merge la „limita toleranței”. eu, personal, prefer ca cineva să fie exigent cu mine. chiar dacă de cele mai multe ori nu îmi place.
doar neînţelegere
ioan barb -
Nu, cred că este o neînţelegere. Îmi place exigenţa celor ce mă citesc. Chiar dacă, de multe ori, mă irită. Ştiu că, în final, mă ajută.