lagăre ale căror nume au fost uitate

imaginea utilizatorului yester

este o zi banală fără jar
stau în parc
cum se stă după înhumare
mai vine câte un strat de duminică
dintre nori

am rămas mult am cedat vremii
acum îmi verific portofelul
și sacoșa
ciufuli-m-ar crengile
sunt liturghie fadă
prohod lângă un mormânt
din alte timpuri

acasă mi-ai dat jos haina de piele
ca să-mi simți mâinile
să pui în ele o cană de ceai
cum pui un bebeluș la somn
lichidul frige
odată cu grija ta fermecătoare

m-am întins milenar în pat
visam poleiul și anii ’60 fără nicio grabă
pentru că visele
nu pot fi grăbite

Comentarii

ok,

ok, știi că (în general) încerc să fiu onest în opiniile mele. textul îmi place. mi se pare excelentă fraza
„este o zi banală fără jar
stau în parc
cum se stă după înhumare
mai vine câte un strat de lumină
dintre nori”

ba chiar eu aș fi spus
„cum se stă după înhumare
mai vine câte un strat de duminică
dintre nori”

nu îmi plac însă expresiile „ea curge în mine” și „m-am întins murdar în pat”. dacă e nevoie pot să și explic.

ce vreau să spun este că prima parte este foarte faina

am ținut cont de opinia ta,

am ținut cont de opinia ta, Virgil. am preluat sugestia și am înlocuit segmentele sugerate. desigur, poemul este încă perfectibil. îți mulțumesc frumos pentru sfaturi, apreciere și popas! cu drag, om bun!

excelent,

excelent, am citit textul de cîteva ori. remarc contrastele, nu neaparat cele de imagine cît mai ales cele de stare.

există în acest poem un scenariu

există în acest poem un scenariu care mă face să am o slăbiciune pentru el. dacă ultimele două poeme ale tale ar fi fete, eu aş alege pe asta de aici şi aş fugi cu ea în lume. în loc de peniţă, remarcat dacă îmi dai voie.

de fiecare dată când un poem pe

de fiecare dată când un poem pe care îl scriu se întâlnește cu tine, Vlad, bucuria autorului, adică a mea este nespusă. pentru că respect îndeosebi caracterul tău de om drept, sensibil, sufletist, nobil. iar dacă acest poem ți-a plăcut, pentru mine e ca și cum aș întâlni un prieten drag din copilărie, care a fost plecat peste mări și țări. mulțumesc mult!

Am avut tentaţia să mă arunc

Am avut tentaţia să mă arunc intr-un comentariu lung si destul de elaborat/aplicat, aşa cum încerc de fiecare dată când îmi place mult o poezie. De ce? Pentru că, personal, consider că trebuie să fac cunoscute motivele strict literare pentru care mă aplec asupra unui text şi trebuie s-o fac apelând la unele instanţe lingvistico-poetice, dacă pot spune aşa; apoi abia aş vorbi din postura afectivă. Doar astfel autorul poate să se bucure pe deplin de rezonananţă.

Am avut tentaţia să mă arunc intr-un comentariu lung si destul de elaborat/aplicat, dar n-am s-o fac. Am să mă mulţumesc să-mi cer pemisiuena ca, de această dată, tot ce am scris mai sus, tot ce urmează să scriu, să fie de-ajuns:

...textul ăsta e din alte vremuri - nevenite încă; dar nu înţeles neapărat cronologic ori fizic. Nu am pretenţii metafizice, dar aceasta e rezumatul pe care l-as face dacă mi s-ar cere. Pare un eu liric corupt de un alt autor, un autor care nu a intrat in contact cu el până acum.

...citesc mult pe net. Activez în destule locuri, dar, evident, nu ca pe Hermeneia. Citesc mult şi din cărţi palpabile. Şi pentru că citesc - şi am deci fond de comparaţie - te încoronez, in topul meu, drept regele comparaţiilor :).

să pui în ele o cană de ceai
cum pui un bebeluș la somn
- superb!

...Ar mai fi ceva de zis - extracontextual: ştiu că şi tu eşti pe alte siteuri, dar pe Hermeneia, simt eu, e casa ta. Mă bucur mult pentru asta - eşti printre autorii care ridică ştacheta acestui site. Şi eşti apreciat, şi, de ce nu, un model pentru cei mai puţin experimentaţi în poezie. Cu atât mai mult cu cât faci parte şi din fenomenul real al literaturii, spre deosebire de alţii, cum ar fi subsemnatul. Spun acestea pentru a împartăşi, cu cei care vor, bucuria mea de-a putea fi in legătură cu tine.

Mă bucur că Vlad şi Virgil au avut fler, evidenţiind textul.

Te felicit, şi salutări dintr-un Iaşi cu fularul pe urechi.

m-a emoționat semnul tău,

m-a emoționat semnul tău, Adrian! a fost ca și cum am fi băut o cană de must fiert, afară, în plină zăpadă, alături de cei dragi. ești un scriitor pe care îl respect și îndrăgesc! mulțumesc frumos pentru că ai vorbit cu sufletul! și gata, tac:)

O fi ziua banală,

O fi ziua banală, dar tu, Paul, ai ,,debanalizat-o" :) într-un poem în care reusesti să induci stări de o sensibilitate rară:
,,stau în parc
cum se stă după înhumare"
,,sunt liturghie fadă
prohod lângă un mormânt"
,,să pui în ele o cană de ceai
cum pui un bebeluș la somn"
din alte timpuri"
,,lichidul frige
odată cu grija ta fermecătoare"
Finalul este relaxant, usor aforistic în ultima rostire, si mi-e tare drag ,,Visele nu pot fi grăbite" Un poem de jar si o alunecare tandră. Felicitări!

PS. Felicit antecomentatorii pentru o atmosferă cu totul specială.Si vă mulţumesc. Mi-e bine.

mereu cu sufletul în palme,

mereu cu sufletul în palme, așa te văd, Mariana! acum sunt un pic obosit, dar vreau să îți mulțumesc frumos pentru amabilitate, sinceritate, bunăvoință. toate acestea se află în comentariul tău care a ajuns la mine proaspăt și generos. să rămâi la fel de altruistă, sunt rari acești oameni și mulți sunt aici pe Hermeneia. seară frumoasă!

Eu mulţumesc,

Eu mulţumesc, Paul! Scrii bine :) si stiu cine te-a pus ( apropo de ce spunea Raluca la poemul cu îngeri) Apreciez mult că îţi faci mereu timp să răspunzi fiecăruia atât de frumos, cu atâta drag!

Revenisem aici să cer scuze pentru citatele amestecate si să repar:
,,sunt liturghie fadă
prohod lângă un mormânt
din alte timpuri"
,,să pui în ele o cană de ceai
cum pui un bebeluș la somn"

Seară frumoasă si ţie!