poetul III

imaginea utilizatorului Virgil
o iarnă de sloiuri înroșite în foc

poetul este o pasăre cu inima spartă
în tunetul gîndurilor
lăsate să doară
se-ascunde
printre zilele mute
uneori zboară
atunci mii de cioburi îi coboară prin sînge
ca o iarnă de sloiuri
înroșite în foc
iubește ciudat alteori moare
totdeauna în juru-i
atît nenoroc
dimineața conturul realității îl arde
mocnit
ca o aură tivită cu scrum
se îmbracă în ea
lăsînd timpul să doarmă
ghemuit ca un melc
în eternul acum

Comentarii

un poet veșnic sechestrat în timpul "acum". o ars poetica rece într-un aer fierbinte. prozodie reușită. am poposit aici pentru final. sunt niște versuri inspirate, care mi-au rămas în minte lesne. așa se întâmplă de fapt când există har.

Multumesc Costin. Esti darnic cu aprecierile. Personal cred ca mai este de lucrat la acest text dar am vrut sa il imortalizez asa deocamdata.

Nu iti fa nici o problema Vacarasule, este evident ca nu avem nici un punct comun in ceea ce priveste poezia si probabil nici literatura in general. Se mai intimpla, nu esti primul si cu siguranta nu vei fi ultimul.

Mie mi-a placut textul chiar daca uneori discursul poetic are o nota retorica putin potrivita in context... cred ca nu e ceva cautat ci mai degraba un efect pervers. As fi inceput asa... pasăre cu inima spartă în tunetul gîndurilor lăsate să doară poetul se-ascunde Finalul este slab in opinia mea cu acel "eternul acum" parca prea construit si drept consecinta artificial. La fel "conturul realității". Remarc "mii de cioburi îi coboară prin sînge ca o iarnă de sloiuri înroșite în foc iubește ciudat "

"eternul acum" dă sens absolut textului. este de fapt esența lui. "lăsînd timpul să doarmă ghemuit ca un melc în eternul acum", imagistică superbă și esență. în poetică e foarte greu de împușcat doi iepuri. știu despre ce vorbesc. mizez pe final, fără niciun dubiu.

mai Vacarasule, trec peste magariile pe care iti permiti sa le emiti aici. evident dintr-o trista lipsa de bun simt. habar nu am cine esti si ce fel de filolog esti dar ca om te comporti abject. eu, cit sint eu de "parasitor de tara", dictator si mai cum vrei sa ma definesti tu, si totusi nu mi-as permite sa emit astfel de judecati despre cineva pe care nu il cunosc. pur si simplu, repet, eu numesc asta o masura de buna crestere. mai ales ca am intrat in "casa altora". deci pe de o parte atitudinea ta ma intristeaza. pe de alta parte ma amuza indirjirea cu care te manifesti. indirjire vrednica, zic eu, de o cauza mai buna. eu zic sa te relaxezi. cind am de a face cu astfel de indivizi ca tine si cu astfel de atitudini (precum cele pe care le manifesti tu) incerc un amestec de sentimente, un amestec de mila si sila. pentru ca atunci cind un om se comporta ca tine este categoric intr-o tensiune cumplita. de aceea iti spuneam sa te relaxezi. pentru ca te asigur ca nici eu si nici altcineva de aici nu da doi bani pe ce ai inceput sa elucubrezi tu. stiu ca exista si fauna din aceasta, adica indivizi ca tine. iti marturisesc ca ma straduiesc sa am rabdare cu ei. am mai spus si alta data, eu cred ca omul se poate recupera. daca vrea. eu nu te pot obliga si nici nu am sa fac aici (asa cum am mai spus) politie sau scoala sau biserica. iti atrag atentia doar ca exista un regulament care explica in ce fel se foloseste facilitatea comentariilor sub texte. incearca sa il respecti si vei putea continua sa publici pe Hermeneia.com. de vei alege sa ignori acest avertisment nu cred ca vei mai avea posibilitatea sa alegi consecintele alegerii tale. iti doresc o zi buna si incearca sa iesi putin la aer curat ca sa te mai racoresti.

- simplu, nu imi permit. nu inteleg ce nu suna romaneste aici. - eu nu te-am batut, nici la propriu si nici la figurat. cel care a lovit de la inceput si pina acum esti tu. eu zic sa recitesti cu atentie ce scrii - eu nu am spus ca tu nu vorbesti de bine. nu stiu de unde ai scos asta. ar fi bine sa mai citesti o data. - n-am pus pe nimeni deoparte. consiliul hermeneia va decide in privinta ta. in ciuda a ceea ce probabil crezi tu pe hermeneia nu este dictatura. faptul ca tie nu iti convine cum functioneaza consilul si probabil numesti asta pupincurism vorbeste despre cit de vasta este intelegerea ta despre democratie - eu sa imi cer iertare???? hai ca ai reusit sa ma faci sa rid in dimineata asta!! stii in america cind spui aberatii din astea oamenii te intreaba cit kool-aid ai baut azi noapte. eu zic sa iti revii fiindca deja devine caraghioasa discutia. si nu, nu vreau sa devin prieten cu tine si nici sa uit gestul tau. gosh! rid de-a binelea. care e urmatorul lucru pe care vrei sa mi-l propui? vrei sa imi dai din jucariile tale? sau vrei sa ne facem frati de cruce? hai ca de acuma e hilar chestia. asa bine n-am mai ris de citeva zile. parol ca glumele astea fac mai mult decit ai postat tu pe aici. ar merita o penita de aur.

well, dragul meu, asta e. cred ca ne-am spus ce am avut de spus.

Ar fi amuzanta toata aceasta incercare de polemica daca nu ar fi atat de trista prin limitele discursului, lipsa de argumente si tema de doua parale care se doreste problematizata. Si daca oferi atat de putin atunci nu ar trebui sa te superi daca si raspunsurile sunt pe masura. Dinu eu am citit rabdator, m-am si amuzat (recunosc) insa atunci cand ai aruncat pe masa "asul" de caragea ai reusit sa ma pierzi de musteriu... ce mai urmeaza? Un citat revelator asupra poeticii contemporane semnat Fluerasu? Chiar am luat-o toti pe miriste si nu mai recunoastem adevaratele valori?