beit sau a doua teorie a incompatibilității

imaginea utilizatorului Virgil
...

închid ochii
doamne mare minune și pleoapele astea
să ai noaptea la îndemînă
și moartea și întunericul
să respiri adînc și să te ascunzi în abis
ca într-o pupă
să te speli pe trup de zi
ca de o leșie lăptoasă fără miros
să te cobori de pe munte
și să nu fie nimeni
nimeni care să pună întrebările stupide ale zilei
care să arunce cu noroiul de rigoare
nimeni cu mîinile sigure morfolindu-ți sufletul
și gîndurile nimeni
insistent pînă la imbecilitate
împăunat cu justificări și jonglerii verbale
să fie doar liniștea rece
din palmele cu care îți cuprinzi fața
și sunetul picăturilor
unei ploi
prăbușite în tine

Comentarii

spațiu interiorizat prin capacitatea de adîncire în introspecție, profunzime drapată în cuvinte simple însă cu aer reflexiv și poate grav în funcție de unghiul de refracție a dramei raportate la exterior, luciditatea adică. ideea că ne putem controla universul propriu, viațamoartea, obscuritatea or luminozitatea acumulată treptat. în sens că voluntar. oarecare indolență față de moarte. revenire la începuturi într-un fel de metamorfoză. cum că noaptea ar fi o posibilitate de refugiu, curățare de mizeriile zilei or numai toate dilemele / frămîntările / refuzurile / eșecurile adunate la un loc. căutarea liniștii, da, libertatea absolută definită ca o formă de desprindere, despicare, de evadare, de schizofrenie - gradație descrescătoare din limpezime. drept cauzalitate poate fi aerul sufocat de certitudini infantile, în plină naivitate. necesitatea de distanțare de la toate banalitățile pretențioase cu tendință spre distorsionarea eului adevărat, sufletului pur în esență. necesitatea de liniște, tăcere și cumva chiar închidere în sine. dreptul la tristețe. da, finalul e scris cu patos, adîncă simțire ce atinge fibra gravă-sensibilă însă lucid asumată. echilibrată mi se pare relaționarea început - final atît ca stare cît și ca simplitate lingvistică și capacitate a sugestiei. eu una aș fi evitat formularea "cu_care" însă dacă nu te deranjează nu văd vreo problemă. per ansamblu mi-a plăcut rafinarea expresiei, nervul / liniștea or simplul joc de contrast.

ma tenteaza sa mai dau o penita, dar sa nu bata la ochi. cred ca ar trebui sa fie o categorie speciala pentru scrierile tale. da, domnule virgil titarenco, scrii bine, tot mai bine

Foarte interesanta ideea acestui poem. "de rigoare" si "imbecilitate" nu imi plac, ba chiar nici "impaunat", "jonglerii"... Lasa versul sa respire, purifica-l de neologisme. Daca si aceasta a fost intentia ta.

Si penita cu care sa rescrii neologismele.

Alma, Alma, simpatica ironia ta subtilă. Probabil că dacă textul acesta ar ajunge vreodată pe hîrtie m-aș ocupa și de „neologisme” dar altfel, știi prea bine că numai în cazuri cînd am ce să pun acolo intervin. Îmi este foarte greu să „recompun” un text. Și așa petrec suficient timp editîndu-l pentru a fi măcar ceea ce este. Nu știu, eu nu sînt poet, nu am timpul și universul unui poet, chiar dacă mi-aș dori asta. Matei, este foarte posibil să fii un tip deosebit de inteligent. Pentru că eu scriu inteligent (sau cam așa mă străduiesc) și de aceea rezonezi le ceea ce scriu eu. Oricum, e loc de mai bine. Încă. Ecaterina, eu sînt un om cam simplu. N-am prea înțeles ce ai scris tu aici fiindcă e foarte elevat. Dar sînt convins că e foarte interesant. Merci de trecere.