bronzul orologiilor

imaginea utilizatorului Virgil
...

liniște de marmură
în bronzul orologiilor
îngeri nu mai trec
printre paginile răsfirate ale cărților mele
nici tu nu mă mai privești
ca pe un zeu
cu capul tău de copil ascuns în palme
cu ochii tăi de smalț
între noi nu mai sînt poduri de flaut
nici săruturi de jad
ci doar sumbre corzi de vioară
sfîșiate de vînt
mușcate de frigul nopților de pergament
cu stele crăpate prelinse
peste brațele scheletice
ale copacilor alungați
din ultima noastră
primăvară ucisă
într-o doară

Comentarii

Virgil, parerea mea e ca ar trebui sa renunti complet la clisee, e momentul, ai varsta poetica adecvata... insa acest poem abunda de ele, este o adevarata colectie, nu este aproape niciun vers care sa nu zica un cliseu, de aceea nici nu vreau sa citez, ar insemna sa citez, cum spuneam, intreg poemul. "Primavara ucisa" mi se pare insa regina cliseelor si uite ca vine tocmai la final... Eu cred ca Virgil ne-a incercat aici vigilenta poetica. Eu nu dorm. Bobadil.

da, cam asa e tot ce am scris in ultimii 3 ani, o serie neintrerupta de clisee

Niet Virgile, tocmai asta e... daca ceea ce ai fi scris tu pana acum ar fi fost doar clisee nu m-as fi obosit sa ma oftic la aceasta lectura. Dar eu stiu ca nici tu nu crezi ce ai spus :-) Bobadil.

...are dreptate Andu, Virgil!

Clisee sau nu, locuri comune sau nu, eu prefer sa judec poezia asta prin starea care mi-o induce. Si, recunosc, la prima lectura, m-a cutremurat. Am recitit-o acum, reverberatia ei nu s-a stins. Virgil, cred ca uneori ceea ce simtim se cere spus, fara indelunga cernere prin filtre.Uneori ne pitulam in spatele cuvintelor, de teama repetabilitatii, pana habar nu avem cine mai suntem. Iar scrierea unei astfel de poezii cere curaj. Sinceritatea intotdeauna e apanajul indraznetilor... Pe scurt: mie mi-a placut. Adriana

într-adevăr, un "cap de copil" brâncușian în versuri. eu aș vorbi despre iamagini clișeistice și nu despre clișee poetice. felicitări pentru acest punct poetic de vedere! mircea.

corectez: "iamagini clișeistice" = "imagini clișeistice". mulțumesc pentru înțelegere.