cu sens interzis

imaginea utilizatorului Virgil
cotidiene

în scobitura gîtului
o pasăre dă din aripă
uneori involuntar albastru
petecul sufletului palpită
un loc în care
să mă opresc
din iubit
așa cum te oprești din mers
sau din scris
din greșit
am schimbat subiectul
mi-am zis
privitul în suflet
e o capcană
cu sens interzis

Comentarii

În locul formei verbale "din iubit", pentru a evita rima (involuntară?), aș fi scris "din iubire", ulterior, aș renunța la "sau din scris / din greșit" (amănunte care nu ajută poemului - cineva îmi spunea, nu scrie în poezie despre poezie, despre scris), precum și la "mi-am zis". Ar fi interesant de aflat dacă a fost "involuntar" atribuită culoarea albastră.

Scobitura gâtului l-a preocupat și pe pacientul englez, însă aici este un loc în care te "oprești din iubit", și aproape că asta se transformă într-o figură de stil. Ce se întâmplă dincolo de această oprire? Ne spune tot poetul: "privitul în suflet". "Cotidiană" ca multe alte poezii ale lui Virgil, ne lasă aici în suspans, care e sensul interzis: cel înspre înăuntru, sau cel înspre înafară? Oricum, ambele răspunsuri se susțin.

Alma, nimic din textul acesta nu e involuntar. nici iubitul si nici culoarea albastra. bineinteles ca observatiile tale sint pertinente dar deocamdata textul cred ca ramine asa. despre scris am mai scris. personal nu sint de acord cu "nu scrie in poezie despre poezie". cred ca in poezie poti scrie despre orice. ceea ce face ca o poezie sa fie proasta, zic eu, este nu despre ce scrii ci cum scrii despre ce scrii parerea mea cailean, nu am sa cad in capcana intrebarii tale. am sa iti spun doar ca pe mine ma uimeste ca am ales sa o clasific la cotidiene dar am vrut sa fie asa, ca sa se invete minte

Erau odată trei maimuțe pe care un negustor de mărfuri orientale le-a numit: "Cea care nu vede răul", "Cea care nu aude răul" și "Cea care nu spune răul". Am cumpărat portretul celor trei maimuțe, l-am înrămat și l-am pus pe birou. Acum mă gîndesc la poveste, în timp ce îmi spun "privitul în suflet e o capcană cu sens interzis".

da, e o capcana ca si cosurile acelea de nuiele cu care se prinde peste in Delta