prin absurd, caii oanei pellea

imaginea utilizatorului solomon
interviu cenzurat

mâncam cu poftă şi greutate, vorbeam

iar oana şi-a amintit

de la nivelul cuţitului mai sus

mi-a spus domnul ciulei ceva ce nu voi uita niciodată

mi-ar plăcea mai mult călătoriile dacă n-ar trebuie să mă iau cu mine

niciodată nu există şi noi am auzit

altfel, tăcerea decolării uşoare

*

caii suferă mai mult pentru că sunt mai mari

strigase pe zebră către coşul cu flori

carnea lor cântăreşte mai multă durere

osele lor sunt mai grele

oprirea lor mai arcuită a şoptit

şi iar cu voce tare

vreau două buchete mari înfăşurate în staniol roşu

ca pentru o actriţă care joacă bine ionescu

mă atârnam de coama ei îmi înfăşuram mâna în coama ei

ea, prin absurd, nu alinia nicun scaun

pentru fiecare gest câte unul

*

ea stătea cu spatele la noi

noi cu faţa către spatele ei înfăşuraţi în pluş purpuriu

avea spatele luminat şi călcâiele luminau

cu spatele la noi şi cu faţa către ceilalţi

ei aplaudau ei îi săreau mânjii de pe un umăr pe altul

sub cozile de cometă potcoavele luceau

*

vântul era puternic în acea dupămasă

mai puternic decât orice fiinţă umană sau inumană

Photobucket
Caii salbatici de la Letea

Comentarii

Iubito, mă gândesc la tine/

Iubito, mă gândesc la tine/ Ca un borfaş la ceasul unui lord/ Şi se ciocnesc în carnea mea drezine/ Şi caii fac atac de cord...

[...]
"mai puternic decât orice fiinţă umană sau inumană"
singurul vers care nu mi-a plăcut atât de mult, în rest, un poem excelent
Numai bine...

oprirea lor mai arcuită...

oprirea lor mai arcuită... uite, aşa ar trebui să fim cu toţii, noi oamenii, ca să vedem că nu trăim legaţi la ochi, că trecem pe lângă natură, că vine primăvara şi totul e verde, că marea este ca o rochie de mireasă când se loveşte de stabilopozi. asta trebuie să vadă omul ca să îşi dea seama că a fost creat pentru frumos şi nu întâmplător. are nevoie de oprire şi de arcuire.
şi aici: "cu spatele la noi şi cu faţa către ceilalţi/ei aplaudau ei îi săreau mânjii de pe un umăr pe altul/sub cozile de cometă potcoavele luceau. - îi săreau mânjii. mi se pare firească bucuria...

citesc.

E greu sa treci peste acest

E greu sa treci peste acest text. E si mai greu sa-i descifrezi pluralitatea de sensuri. Prin urmare, nu o voi face. Raman numai cu impresia adanca care mi-a provocat-o. Cu riscul de a fi taxat de editori, acord o "penita".

e un text intr-un fel

e un text intr-un fel "valurit", cred ca principala lui calitate este prinderea unui sentiment greu de definit printre cuvinte, este un text dupa parerea mea ancorat in real, dar ioana a reusit sa-i dea o forma spre acel inefabil. personal, mi-a placut atat forma textului, cat si, empatic vorbind, sensibilitatea ce o denota ideea ca si oamenii si caii sunt facuti din carne si oase, .. etc.. :)mi-a placut foarte mult, felicitari pentru un text frumos si profund.

ma bucur ca poemul a adunat

ma bucur ca poemul a adunat cititori si opinii pozitive. este, cum spuneam in subtitlu, "un rest" filosofico-emotional dintr-un mai amplu interviu cu actrita, despre subiectul cailor salbatici maltratati de la Letea care, sper, nu va este strain. fireste, acesta era doar un punct de pornire. mai departe scrie in carte

va dau, mai jos, si scrisoare Oanei:

"Ce text echilibrat, lipsit de patetism şi de impact trebuie conceput pentru a stopa o crimă? Ce fel de text trebuie compus că să poată provocă o stopare a unei atrocităţi? Poate un mesaj, un text , o rugă, un urlet să oprească cruzimea absurdă, oarbă , scârboasă? De trei zile zeci de mii de oameni scriu pe toate forurile posibile, la toate ziarele, televiziunile etc. cerând stoparea măcelului de la Letea în care zeci de căi sunt masacraţi. Şi NIMIC! Mă adresez clasei politice din România... căci totul, din păcate, se rezolvă mai întâi de toate politic... Ce aţi întreprins, domnilor în legătură cu această problemă?... Nu mă interesează explicaţii... Nimic nu poate argumenta crima. Cine conduce această ţară? Cine e factor de decizie? Vreau să ştiu. Spuneţi-mi cine o conduce? Eu nu mai ştiu. Vreau să le spun conducătorilor acestei ţări, oamenilor politici, factorilor de minimă decizie: aţi decăzut din starea de OM. Este sub demnitatea dumneavoastră să vă sesizaţi când e vorba despre măcel asupra câinilor sau cailor?... Dar oare e sub demnitatea dumneavoastră să vă sesizaţi când zeci de mii de cetăţeni ai acestei ţări sunt agresaţi, violentaţi, jigniţi, dezamăgiţi, indignaţi, nemulţumiţi de nepăsarea dumneavoastră? Cred că sunteţi Obligaţi să reacţionaţi!
Vin alegerile. Dacă nu iubiţi şi nu respectaţi Viul...de ce nu reacţionaţi barem din cinism? Nu vrea nimeni să-mi câştige votul? Dacă nu puteţi gândi frumos, gândiţi urât - dar gândiţi!
M-am săturat ca ţara mea să fie considerată criminală, hoaţă, barbară, înapoiată, pentru că dumneavoastră nu sunteţi capabili de a o sluji.
M-am săturat să mă simt mânjită de sânge nevinovat din cauza nepăsării şi automat complicităţii dumneavoastră la crime!

Iubesc România pînă la durere dar urăsc pe oricine ucide sau e părtaş la crimă.
Mesajul e patetic? Nu. E tragic. Pentru că situaţia cailor de la Letea e tragică! Nu spuneţi că nu există soluţii de rezolvare a situaţiei! Întotdeauna există o soluţie dacă există voinţa de a rezolvă problemă!"

e important sa specific ca nu

e important sa specific ca nu este un text activist nervos, chiar daca asa il simteam si asa doream sa-l abordez, dar tot ce am vrut sa spun in el s-a usurat spre final, a decolat usor, oricat de greu ar fi atarnat initial, si si-a luat zborul, precum coama calului in bataia vantului.

interesant, si eu care

interesant, si eu care credeam ca este despre oana pellea si nu despre cai. tocmai vroiam sa te intreb daca crezi ca subiectivismul unui actor (sau poet, for that matter) este "mai obiectiv" decit "obiectivitatea" unui reporter neactivist. desi, ca sa fiu sincer, sint tot mai inclinat sa cred ca reporterii neactivisti sint o specie absolut disparuta. probabil odata cu aparitia televiziunii. asa am inteles eu primele doua strofe.
poate unul din textele cele mai frumoase pe care le-am citit anul acesta (dupa cum vezi nu ma intereseaza activismul ci doar arta de amoru' ei):

"caii suferă mai mult pentru că sunt mai mari

strigase pe zebră către coşul cu flori

carnea lor cântăreşte mai multă durere

osele lor sunt mai grele

oprirea lor mai arcuită"

ce-ar insemna artistul fara

ce-ar insemna artistul fara dulcele lui subiectivism si jurnalistul fara ascutitul lui obiectivism?! in ceea ce priveste activismul, nu mai este, de multa vreme, o vorba amorfa a limbii de lemn comuniste. poate inseamna si ceva idealism combinat cu ceva efort facut in numele adevarului si al binelui.
ma bucur ca iti place "interviul" si iti multumesc. nu e nici despre cai si nici despre Oana, este despre zeppeline.

Dincolo de toate ups and

Dincolo de toate ups and downs-urile lumii contemporane pentru mine Oana Pellea a rămas aceeași Doamnă a lucrului bine făcut cu sufletul și nu altfel.
La erudio sau la teatru, nu contează, un om cu totul special.
Din păcate, textul nu se ridică la nivelul ambițiilor și referirilor sale.
Foarte subțire în exprimare și mult prea explicit în denominarea substantivelor poetice, poemul de față este mult sub nivelul obișnuit al Ioanei Barac Grigore.
Multe penițe și o recomandare, dar hai să fim serioși, oare cine mai scrie pe bune astăzi chiar dacă nu 'pușcă' nicăieri?
Ei, uite că scrie Baraca, iar asta ar trebui să ne lumineze pe toți ca o vopsea pentru marcaje rutiere.
Margas.

Oanei ii place mult poemul,

Oanei ii place mult poemul, se ridica la asteptarile sale si a argumentat de ce pentru a ma convinga ca ii place, eu considerand, ca si tine, ca textul are mari probleme la "denominarea substantivelor poetice" si la ce ai mai spus ca are. eu am tinut-o pe a mea, ca e asa si pe dincolo (adica prost) si ea mi-a replicat ca am reactiile astea pentru ca sunt nefericita si de aceea sunt atat de acra si cusurgioaica si trebuie sa ma potolesc ca o sa fac riduri. fireste ca nu are nici gusturile tale si nici sensibilitatea ta critica. e mai putin pretentioasa.
dar, cine e Baraca, totusi?

of, aceasta risipa de penite,

of, aceasta risipa de penite, si nu numai aici, cât de departe poate merge omul atunci când devine o simpla personificare a subiectivismului! tragismul care a inspirat poemul ramâne si este real, dar n-ajunge ca sa-l faca mare pe cel care scrie despre el. chiar daca-i place Oanei.

eu am fost sincer, tu esti

eu am fost sincer, tu esti ironica. nimic mai simplu în a demostra (desi n-ar fi nevoie) paralelismul incompatibilitatii. o zi frumoasa, totusi.

Vio_B, faptul ca esti sincer

Vio_B, faptul ca esti sincer nu te face nici mai inteligent, nici mai sensibil si nici critic literar. probabila mea ironie, insa, ar putea fi catalogata ca si "categorie estetică și filozofică", dupa cum zice dexul, deci ar fi mai aproape de literatura, oricum, decat sinceritatea ta. dar, iata!, de data asta nu a fost nicio ironie. pur si simplu i-am scris si l-am rugat pe proprietarul site-ului sa scoata penitele, pentru ca tin tare la textul asta si la ce semnifica el pentru mine si pentru inca cineva si nu vreau sa fie batjocorit doar pentru ca are penite. cam asta era ironia mea. nu ma bagati in razboaiele voastre, pls, pentru ca pot sa-mi cumpar si singura fondante.
cer iertare celor care au apreciat poemul, le multumesc mult, dar ii rog frumos sa scoata "semnele" aprecierii! vorbele lor imi sunt suficiente.

semnalez faptul că Vio_B

semnalez faptul că Vio_B încalcă regulamentul făcînd vorbire despre autor și nu despre text. de asemenea încalcă regulamentul hermeneia comentînd despre comentariile altora. domnule Vio_B, este chiar atît de greu să respectați un regulament la care ați aderat de bună voie? sau în germania nu se mai poartă disciplina sau autodisciplina? sau, nu le-ați deprins niciodată? sau este vorba despre armăsarii invidiei pe care nu i-ați mai putut ține în grajd? nu vă obfuscați din cauza întrebărilor mele ci mai degrabă cereți scuze ioanei barac. de ce? pentru că după cum banuiesc că nu vă place ca cineva să facă pipi sub textele dvs. tot așa nu ar trebui să o faceți nici dvs. sub textele altora.
p.s. - „pipi” era o metaforă dacă cumva ați înțeles altceva.

titarenco! daca-ti închipui

titarenco!
daca-ti închipui ca-ti permit sa ma jignesti cu mârlaniile si proasta ta crestere, te înseli amarnic.stiu ca ti-am intrat în ochi de când mi-am "permis" sa-ti spun ceea ce altii n-au curajul sa-ti spuna, si nu vor avea în vecii vecilor :esti un poet mediocru (pentru mine termenul "mediocru" este mai rau decât "slab"), lucru pe care vreau sa ti-l repet ,ca sa nu-l uiti. Scrii o poezie (hai sa-i spunem asa) scrâsnita si încrâncenata si te rog sa ma crezi, as vrea sa am motiv sa fiu invidios pe talentul tau. din pacate motivul nu exista. ce e trist este ca nici "obedientii" de serviciu nu te ajuta crezând ca-ti fac un serviciu laudându-te,entuziasmându-se si "împenitându-te" fara rost si fara încetare. compari tu "disciplina si autodisciplina" din Germania cu statutul unora de "neica nimeni" din obscure cotloane ale Americii? crezi ca e suficient sa traiasca cineva nu stiu câti ani în california ca sa-si piarda mentalitatea de "colentina"? fara sa ma cunosti, te apuci sa-mi analizezi comportamentul si aptitunile ? pai nu ti-e rusine? daca ma provoci , atunci ma comport dupa cum meriti si-ti raspund pe masura. daca frustrarile si mentalitatea ta de mic dictator te-au determinat sa-ti contruiesti aceasta "jucarie" prin care sa-i murdaresti pe toti si pe toate, n-ai decât. dar doar cu cei care îti permit. cei fara pareri proprii si fara coloana vertebrara. Si daca tot vrei sa te joci, ce-ar fi sa o faci cu "puta-n tarâna"? Sunt fericit ca la o secunda dupa ce voi trimite acest com, te voi fi si uitat. Nu ma mai cauta sa-mi comunici suspendarea. Voi fi deja la mii de kilometri de tine.

PS citeam mai zilele trecute ca ar exista un asa zis site literar condus de unul "HITLERENCO". nu stiam atunci la ce se refera. Acum stiu.

PS2 Puţa era o metaforă dacă cumva ai înțeles altceva.

Vio_B, privind la răspunsul

Vio_B, privind la răspunsul tău mi-am adus aminte ce am învățat în viață: că bunul simț nu se poate transmite nici măcar cu transfuzie de sînge, așa că nu îmi fac iluzii cum că aș putea să obțin de la tine ceea ce nu ai. în ce privește bunul simț. al doilea lucru pe care l-am învățat este că cel ce împroașcă cu noroi nu poate să se întineze decît pe sine. tocmai de aceea nici nu se pune problema suspendării tale (în măsura în care eu pot să conving consiliul hermeneia ca să nu o facă), pentru că vreau să te las să îți manifești urîțimea de caracter pînă la capăt. pînă noroiul îți trece dincolo de creștet. de ce să îi împiedicăm pe oameni să te cunoască în toată hidoșenia pe care poți să o manifești, nu?
nu am înțeles ce legătură are acest text și toată încrîncenarea ta penibilă, cu modul în care scriu eu poezie. tocmai această ridicolă nucă în perete demonstrează că ai (se pare) o ranchiună veche care și-a adunat de multă vreme veninul în probabil una din vezicile tale. textul de față și comentariul meu nu au avut nici o legătură cu mine sau cu scrisul meu. nici măcar menționarea invidiei nu se referea la mine. tu te-ai năpustit însă ca un tăuraș în călduri cînd vede eșarfa roșie și ai împroșcat cu noroi după cum ți-e natura. ridicolul atinge însă cote paroxistice cînd mă întrebi pe mine dacă îmi este rușine. dragul meu, această întrebare este necesar să ți-o pui privindu-te în oglindă. deși nu îmi fac iluzii (așa cum spuneam mai sus) că ai putea măcar mima o brumă de rușine. m-ai convins (pardon, ne-ai convins) că nu o ai.
în ce privește chestia cu germania și america, deși eu am pus o întrebare pertinentă și de bun simț (zic eu) vis a vis de comportamentul tău în comentariul inițial, reacția ta grobiană (fără să mă cunoști) nu a făcut decît să mă dezarmeze. de fapt sînt perplex să văd că îmi reproșezi mie măgării pe care le faci de fapt tu. repet, eu am pus doar o întrebare, nu am pretins că te cunosc, că știu de unde ești din românia sau germania, etc. am pus-o pentru că îmi imaginam că oamenii care trăiesc în germania s-ar putea să fie mai disciplinați decît alții. îmi cer scuze că am avut o așa așteptare de la tine. tu însă te-ai coborît în zone de o mitocănie amețitoare și, culmea nesimțirii, îmi reproșezi mie că aș fi făcut-o. nici nu mai îmi dau seama dacă tu îți mai dai seama că mai citesc și alții aici. oameni care văd corect lucrurile și care, la rece vorbind, nu fac decît să te privească cu un amestec de milă și dezgust. ar fi păcat să ignori asta.
în ce privește chestia cu dictatura, asta e abureală veche. nu o mai crede nimeni, decît poate oameni frustrați precum domnia ta. de aceea nici nu am să îmi mai pierd vremea să o onorez cu un răspuns. am făcut-o de prea multe ori și am descoperit că cine are o fixație de genul acesta nu prea mai scapă de ea. așa că te las să crezi ce vrei dacă asta te face fericit.
și mulțumesc pentru invitație dar nu, nu vreau să mă joc. te las pe dumneata cu puța în țărînă să te joci singur. dacă asta îți face plăcere. cine sînt eu ca să te împiedic. în ce mă privește pe mine, am alte chestii mai inteligente de făcut. de exemplu să îți spun că în limba română se scrie coloana vertebrală și nu vertebrara, așa cum ai scris dumneata. și să nu mă aburești cu ideea că ți-a alunecat degețelul pe taste pentru că tasta „r” și tasta „l” sînt în zone diferite ale tastaturii. așa că puțină revizuire a limbii române nu ți-ar strica. asta dacă vrei să pretinzi că mai scrii românește.
se scriu multe pe internet. internetul e ca un oraș imens. muștele și viermii trag întotdeauna la mizeria din latrină. la fel și unii oameni cu cititul pe internet. spune-mi ce citești ca să îți spun cine ești.
în rest, ai grijă cu noroiul. te stropește în față.

titarenco! acum sa nu-ti faca

titarenco!
acum sa nu-ti faca impresia ca voi sta sa ma balacesc cu tine în zoaiele în care-ti speli tu - foarte rar - caracterul. mai ales când vad ca repeti ca un papagal ceea ce scriu eu. dupa principiul "ba, pe-a ma-tii".
spun eu ca esti încrâncenat, spui si tu ca sunt încrâncenat. spun eu ca esti frustrat, spui si tu ca sunt frustrat. spun eu ca esti prost crescut, spui si tu ca sunt prost crescut.spun eu sa te joci cu puta-n tarâna, spui si tu sa ma joc cu puta-n tarâna. s.a.m.d. mai rar asa originalitate!
cât priveste limba româna, las-o mai moale. faci si tu destule greseli. dar mai ales folosesti câteodata un "idiom" româno-englezesc, care - s-au facut studii - este specific emigrantilor români neadaptati si neintegrati si care nu vorbesc corect nici una dintre limbile "amestecului". iar daca te preocupa corectitudinea limbii vorbite de altii, cred c-ar fi mai bine sa te uiti si sa asculti prin ograda ta si sa corectezi persoanele pe care le încurajezi sa scrie (culmea!!) poezie într-o dulce , dar foarte agramata româno-americana.acum, despre invidie, doamne-ajuta, în profesia în care as putea fi invidios pe altii, sunt realizat, iar un hobby, cum este poezia pentru mine, nu-mi provoaca asemenea instincte. îl practic asa cum ma pricep, mai bine sau mai prost si nu-mi fac probleme ca ma apreciaza sau nu unii sau altii. pe doamna, pe care banuiesti ca as fi invidios, da, as avea motiv sa fiu, dar numai pentru faptul ca a fost sau este în preajma fetei Marelui Amza. în rest - nu te cunosc, nu ma cunosti, trec pe lânga tine, treci pe lânga mine... as mai avea multe sa-ti spun, dar ma împiedica "autodisciplina" germana la care tu nu vei ajunge în veacul vecilor, amin.
eu am terminat. tu poti sa-i dai înainte. eu n-am facut decât sa-ti dau masca stravezie de pe fata ta de intrasigent si principial. va trebui sa muncesti mult sa ti-o mai poti atârna la loc.

trebuie să recunosc faptul că

trebuie să recunosc faptul că textul de față m-a atras de mai multe ori (sunt atașat de oana pellea oarecum, citindu-i jurnalul, cu dodo, tutu, mârțu, dar și pentru noblețea de care dă dovadă implicându-se în acest caz) și am revenit cuminte la el, l-am recitit, mi-a făcut plăcere și durere să descopăr cotloanele voit încifrate, mi-a adus aminte că sunt om, și că "omenia nu ține nici de etnie nici de religie". pe cât de mult m-a fermecat textul chiar de aici:

mâncam cu poftă şi greutate, vorbeam

iar oana şi-a amintit

de la nivelul cuţitului mai sus

mi-a spus domnul ciulei ceva ce nu voi uita niciodată

mi-ar plăcea mai mult călătoriile dacă n-ar trebuie să mă iau cu mine

niciodată nu există şi noi am auzit

altfel, tăcerea decolării uşoare

pe atât de mult m-a întristat, dezgustat, și dezamăgit persoana care are în comentariu "risipă de penițe". este cred cea mai copilăroasă abordare a unui text pe un site literar. un simplu: nu îmi place pentru că... era de ajuns. trist! credeam că mai cunosc oamenii... Virgil e un poet bun, Viorel, la mii de km distanță față de tine! și nu în sens fizic! și nu sunt singurul care gândește așa! pentru acest off-topic îmi asum suspendarea. cel puțin nu voi pleca fiind grosier!
Ioana, nu mă cataloga ca pe un aplaudac, pentru că textul tău nu are nevoie decât de suflet ca să îl apreciezi! Cu riscul de a te necăji, las semnul meu modest pentru un asemenea poem.

of ,paul, mi-era teama ca tu

of ,paul, mi-era teama ca tu vei fi primul care va sari, eram aproape sigur si n-as fi vrut... îmi pare rau ca te dezamagesc...desigur ca vor urma si altii care ma vor înfiera proletar..."artileria grea", nu visatori ca tine. pacat ca nu vezi si provocarea.asta e... tu poti deveni un mare poet, dar crezi ca ajunge?

raul a fost facut si

raul a fost facut si contemplat. prea multa contabilitate intr-un spatiu care nu suporta nici macat trocul. multumesc.

raul face parte din univers,

raul face parte din univers, ioana; cel putin din universul asa cum il cunoastem noi. chiar daca se spune ca in esenta nu are statut ontologic. este nerealist sa crezi ca poti culege struguri din spini, sau smochine din maracini. dar lupta nu este necesarmente intotdeauna daunatoare. uneori iti poate genera chiar inspiratie.

zilele astea sunt zen. nu

zilele astea sunt zen. nu vreau lupte inspirationale inalte. ma intereseaza soarta furnicilor si a gandacilor de bucatarie. sunt muze mai simpatice.