Desen

imaginea utilizatorului Călin Sămărghiţan

Pe linia creionului tău
              dansează o zi
care a durat prea puțin...
Sub degetele tale
se desenează o amforă,
chipul unui pământ
ce s-a urcat demult
înapoi în oameni.

Comentarii

Primele cinci versuri sunt banale, iar ultimele trei salvează poemul cu o metaforă superbă. Aș încerca un alt verb pentru amfora din versul 5 pentru că ne-ai atenționt din titlu că e vorba de un desen și ai accentuat acest aspect în primul vers.

Adevărul e că mă așteptam să "mi-o servești". Partea bună e că sunt de acord cu tine în mare măsură. Iar partea care mă bucură cel mai mult, e că ai dovedit un lucru de care n-am prea avut parte până acum: foarte puțini de aici se apleacă cu o așa atentă citire asupra poeziei mele. Probabil pentru că e scurtă și le scapă mereu printre degete. Ție nu ți-a scăpat. Mă îmbăt cu gândul că am căștigat în sfârșit un cititor. O să fiu și eu mai atent la poezia ta. Promit.

Poezia e de fapt construită pe doua părți, efemerul și durabilul (aș spune chiar o încercare a perpetuumului prin transformare). Astfel privită, e explicabilă senzația de dezechilibru. Mie chiar mi-a plăcut, Călin, și voi căuta mai pe seară o poză care cred că se potrivește foarte bine aici... cel puțin așa mi se pare în acest moment. Nu însă și folosirea verbului "desenează" în versul 5, aș sugera, dacă îmi permiți, "sub degetele tale / se conturează o amfora" sau, simplu, "sub degetele tale / amfora / chip al unui pământ / urcat de mult / înapoi în oameni" OT: este bine să ne abținem de la referiri la persoana celui care comentează. E mai elegant, în orice situație.

Oho, mulțumesc, safir, facem o lucrare în colaborare. Inițial în loc de "desenează" era "se colorează", dar asta nu din motive poetice, ci pentru că desenul (chiar există) era pe o foaie albastră, iar titlul era "Istorie", deci faptul că e vorba de desen trebuia dedus din text fără nici un indiciu... Dacă chiar nu place, poate o să schimb. În rest, ai dreptate, desigur. Mulțumesc mult și ție, pentru aceeași atenție... atentă. Chiar începusem să mă simt cam singurel, poeziile mele bat întotdeauna recordul la cele mai puține citiri. Pentru mine e sărbătoare când trece cineva pe pagină, și mă îmbăt când ajunge o poezie la 12 citiri. (Ceea ce nu mă deranjeză deloc, ba dimpotrivă, sunt foarte încântat că nu oricine poate vedea lucrurile de acolo de unde le privesc eu - din turnul de fluturi) Una chiar am trimis-o "la derută": "Vierme de fluture" e o poezie foarte proastă a mea. Nici poezia asta nu e grozavă, țin numai la imaginea finală pe care, cel mai probabil o s-o folosesc la ceva mai bun. Scuze că m-am întins așa mult la răspuns... e vorba de aceeași sărbătoare.

Călin, as promised: vas Cum îți spuneam, spre această imagine m-a dus cu gândul poezia ta. Cât despre propunerile mele, desigur că se vroiau doar un punct de plecare pentru tine, nicidecum o încercare de coatorat :-) Nu de alta, dar așa, neinvitată, nu-mi stă în fire. Pozitivă abordarea cu turnul de fluturi, aș zice.