Magda Cârneci - Art et pouvoir en Roumanie 1945 – 1989

imaginea utilizatorului Aranca

La sfârșitul lunii aprilie a apărut la cunoscuta casă de editură L’Harmattan « Art et pouvoir en Roumanie 1945-1989 » de Magda Cârneci. Magda Cârneci este scriitor, eseist, doctor în Istoria Artei (EHEES - École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, 1997). Cercetător la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române până în 2001, lector de limba română la INALCO- Institut national des langues et civilisations orientales până în 2005, Magda Carneci este în prezent directoarea Institutului Cultural Român din Paris.

Câmpul său actual de interes științific îl constituie artele vizuale din Europa de Est din sec. al XX-lea, de la avantgardă până la postmodernism.
Magda Cârneci este autoarea a mai multor cărți printre care enumerăm : Art of the 1980s in Eastern Europe. Texts on Postmodernism (Bucarest, Paralela 45, 1999 în engleză); Artele plastice în România 1945-1989 (București, Meridiane, 2000); Haosmos și alte poeme (București, Paralela 45, 2004); Poetrix. Texte despre poezie și alte eseuri (București, Paralela 45, 2002) ; Poeme politice (Botoșani, Axa, 2000); Poeme / Poems, (București, Paralela 45, 1999); Psaume, (Marseille, Autre Temps, 1997); Arta anilor '80. Texte despre postmodernism (București, Litera, 1996); Lucian Grigorescu, (București, Meridiane, 1989); O tăcere asurzitoare (București, Eminescu, 1985); Hipermateria (București, Cartea Românească, 1980).
Volumul « Art et pouvoir en Roumanie 1945-1989 » colecția « Aujourd'hui l'Europe ARTS, ESTHÉTIQUE, VIE CULTURELLE POLITIQUE EUROPE Roumanie » prezintă evoluția artelor plastice în România între anii 1945 și 1989 în relație cu ideologia comunistă sub toate aspectele ei: arta totalitară și realismul socialist, arta de Stat și arta alternativă de-a lungul epocii respective. Analizând raportul intre modelul ideologic și modelul estetic al artei, aceasta carte se dorește un instrument de analiză pentru înțelegerea raportului între Putere și Imagine în modernitate, nu numai în ceea ce privește evoluția artelor în România dar și în Europa de Est.
ART ET POUVOIR EN ROUMANIE
1945-1989
Magda Carneci
Aujourd'hui l'Europe
ARTS, ESTHÉTIQUE, VIE CULTURELLE POLITIQUE EUROPE Roumanie
ISBN : 978-2-296-02992-7 • avril 2007 • 282 pages

Revistă literară: 

Comentarii

crezi ca era nevoie sa faci textul bold?

Personal o felicit pe Magda Carneci pentru aceasta carte! Despre observatia privind caracterul literelor, a fost o eroare personala de editare privind Hcode. Intrucat nu finalizasem editarea, s-a rezolvat imediat.

ma rog, sa trecem peste felicitari deocamdata fiindca eu din ce ai scris tu aici n-am prea scos mare lucru decit niste generalitati pe care cred ca le stia oricine despre arta din Romania comunista. Mai mult am observat ca ai scris despre autoare niste chestii care pe mine pur si simplu nu ma intereseaza, cite doctorate are madam Cirneci si mai stiu eu ce ”cîmpuri de interes științific”, si altele. Eu zic să o lăsăm baltă cu limbajul ăsta de lemn și cu aduațiile astea de trei lei. Dacă ai ceva interesant de scris scrie, dacă ai o idee creativă prezint-o dar textulețe din astea în care îi zornăim cuiva medaliile de tinichea mie mi se par de un profund prost gust. Poate or fi mai degustate la Paris dar pentru mine nu valoreaza nimic. Hai sa folosim Hermeneia pentru a crea ceva, pentru a promova lucruri interesante, novatoare si nu pentru banalitati zdranganitoare pe care te asigur ca oricine le va uita peste doua zile. E plina lumea de carti pe care nu le citeste nimeni.