Virgil -
...
am obsesia că voi deveni
obiectul unei piese de teatru
mă tem îngrozitor
să nu mi se rețină gesturile și mimica
mă eschivez de la întîlniri prea intime
de la momente cînd aș putea fi sondat
cînd mi s-ar putea captura sufletul
mă tem că cineva m-ar putea învăța pe de rost
apoi m-ar reduce la un rol
subjugat unei regii mereu nemulțumite
mă tem de reîncarnarea fiecărei scene
mă tem să devin o haină purtată două ore
cu pauză de cincisprezece minute
și cu sufleur
mă tem de toate acestea
nu vă îngădui să-mi cunoașteți viața
mă tem să nu devin o dramă
și mă prefac de dimineața pînă seara că nu sînt eu
joc teatru și sper să nu mă recunoașteți
Poezie:
Comentarii
Ioana Dana Nicolae -
"Joc teatru și sper să nu mă recunoașteți joc teatru până nu mă recunosc nici eu" - aș completa în gând! Acord o peniță sau o pană pentru claritatea cu care ai scris despre rolul nostru de fiecare zi, despre teatrul cu măști multiple pe care-l jucăm să ne ascundem slăbiciunile, defectele, sau gesturile nobile, condiția de nobil exilat în comun chiar.Superb: "cînd mi s-ar putea captura sufletul mă tem că cineva m-ar putea învăța pe de rost"
Aranca -
de obicei, jucam rolul altcuiva si mai putin propriile noastre roluri. din mai multe motive, dar cel mai deosebit motiv conturat in acest poem este: "cînd mi s-ar putea captura sufletul mă tem că cineva m-ar putea învăța pe de rost apoi m-ar reduce la un rol subjugat unei regii mereu nemulțumite" dar oare o regie care satisface imediat interlocutorul si/sau interpretul nu ar duce la plafonare?
Virgil -
daca ai completat in gind inseamna ca rolul de sugestie a fost realizat merci pentru apreciere nu stiu cum sa raspund intrebarii tale Aranca. probabil ca depinde de om si aici ne-am lansa intr-o adevarata dezbatere sociologica. cred ca noi oamenii sintem in general lasi. nu am crezut ca textul poate reprezenta pe oricine