Paris - 17e Salon de la Revue

imaginea utilizatorului Aranca
Paris - Al 17-lea Salon al Revistei

În perioada 19-21 octombrie a avut loc al 17-lea Salon de revistă francofonă, tradițional deja în spațiul cultural parizian. Salonul de revistă francofonă este organizat de Ent’revues (date despre acest organism pot fi accesate pe site-ul www.entrevues.org ) în cadrul programului «Lire en Fête». Pentru cei care nu știu, trebuie precizat că din 1986, Ent’revues este site-ul revistelor culturale ce propune celor interesați, un spațiu virtual de informare, promovare și studiu despre revistele contemporane, și este realizat cu sprijinul a Centre national de livre.


Imagine de la salon © 2007 Marina Nicolaev

Salonul a fost gazda a 220 de reprezentanți veniți să prezinte publicului 700 de reviste din care 200 străine precum și a 30 de noi expozanți.
Dintre noile apariții ce și-au sărbătorit oficial intrarea în Salonul de revistă francofonă, putem menționa: «Bunker», «Carbone», «Cause commune», «Checkpoint», «Le Diable probablement», «Enculer», «MIR», «Petite encyclopédie à l’usage des indigents», «Recto/Verso», «Split screen», «Thauma».
Alte reviste au ales cadrul acestei manifestări culturale deosebite pentru a-și sărbători 10 ani de la apariție ca «Sigila», «Le Portique», «Chemins d’étoiles» și «Cahiers Léon Chestov» (lector de franceză la Universitatea din Glasgow și președinta asociației «Léon Chestov», reprezentanta acesteia, Ramona Fotiade, este o româncă a cărei activitate publicistică de excepție în domeniul suprarealismului poate fi studiată si pe internet); sau 25 de ani, ca «La Traductière» (al cărui președinte canadianul Jacques Rancourt alături de cunoscuta artistă și editoare de origine română Wanda Mihuleac - o personalitate în lumea culturală contemporană, au fost prezentați pe site-ul www.hermeneia.com într-un articol anterior «SCULPTURE SUR PROSE / PROSE SUR SCULPTURE»); precum și 30 de ani ca «Moebius».
Fiecare zi a fost marcată de autografe, dezbateri, mese rotunde, întâlniri cu scriitori, comedieni. Salonul a găzduit reviste ce cultivă relațiile interculturale dintre țări prin publicarea reciprocă a scriitorilor clasici și contemporani. Spre exemplu «Sigila» - între Franța și Portugalia, «Moebius» – între Franța și Quebec, «La Traductière» – între Franța și Marea Britanie, «La Mer gelée» – între Franța și Germania. Am descoperit și o revistă de limba franceză « Siècle 21» ce prezintă literatura libaneză precum și un număr dublu al revistei belgiene «L’Étrangère», consacrată lui André du Bouchet.
De la critică la psihanaliză, bizarerii, teatrul new-yorkez actual, analiza textelor fraților Grimm (in viziunea unei specialiste Natacha Rimasson-Fertin), conexiuni antropologice, literatura libaneză (alături de Venus Koury-Gatha, Marilyn Hacker și Etel Adnan, scriitoare, Anne-Sophie Riquier și Antoine Jocqet, traducători) artă (revistele «Images Re-Vues», «Parade», «Pratiques», «Ohm», și «La Voix du regard» fiind alături de public), sociologie (unde au fost prezenți personalități ca Pierre-Marie Chauvin, Elisabeth Gestatt-Anstett, Cécile Van de Velde), filosofie («Le Débat», «Les Cahiers de philosophie», «La Revue des sciences sociales», «Le Philosophoire» cu Joëlle Srauser, Jean-François Bert, Benoît Goetz, et Jean-Paul Resweber), revistele au excelat prin subiectele abordate și mesele rotunde propuse.


Imagine de la salon © 2007 Chen Cheng

Au recitat și au oferit autografe Michael Batalla, Joel Des Rosiers, Tristan Malavoy-Racine, Marie-Hélène Montpetit, Iris Baty, François Tessandier, Linda Maria Baros (cunoscută poetă, traducătoare și critic din România, cea care a luat în acest an Prix Apollinaire pentru „La Maison en lames de rasoir”, Cheyne Éditeur, Franța 2007 și cunoscută ca inițiatoarea și coorganizatoarea festivalului „Primăvara poeților/Le Printemps des Poètes” în România-2005, Republica Moldova -2006 și Australia -2007), Ferdinand Gouzon, Jean-Luc Parant etc.

Surprizele au fost plăcute reîntâlnind-o la Salon și pe prietena noastră Marlena Braester, cunoscută poetă, traducătoare, prezentă și pe site-ul Hermeneia și care, la acest salon a adus cu ea, în calitate de redactor, revista Universității din Haifa «Poèsie&Art» într-o variantă bilingvă, respectiv ultimul număr dedicat poeților Guy Goffette, Serge Marin Ritman și Hava Pinhas-Cohen.


Poèsie&Art nr. 9/2007

Alături de noi a fost și Bluma Finkelstein originară din Tecuci, România, profesor de literatură franceză și comparată la Universitatea din Haifa, membră a Comitetului onorific al revistei « Poèsie&Art », voce majoră a literaturii israeliene francophone contemporane, autoare a 23 de volume de poezie și critică literară. Bluma Finkelstein este o militantă pentru apropierea israelo-palestiniană, în special prin acțiunile culturale intreprinse la « Centre Culturel des Amitiés judéo-arabes Beit Haguefen ».


Marlena Braester, Marina Nicolaev și Bluma Finkelstein © 2007 Chen Cheng

Salonul de Revistă Francofonă s-a dovedit a fi un spațiu cultural generos în care revistele s-au evidențiat prin diversitatea culturală și valoarea ideilor dezbătute.


Imagine de la salon© 2007 Chen Cheng

Alte manifestări culturale de același gen, ce-și vor deschide larg porțile au fost deja anunțate la Salon:
-«L'autre livre», 5-7 decembrie 2007, Maison des metallos, Paris
-«Revue en scène» 7 decembrie 2007 la Abatia d’Ardenne (Caen) în colaborare cu IMEC (Institut Mémoire de l’Edition Contemporaine)
-«Les Rencontres du Livre de science humaines», 22-24 februarie 2008
-«Le Marche de la poesie», 19-22 iunie 2008, Piața Saint-Sulpice, Paris.

Autoarea mulțumește prietenei și colegei sale arh. Chen Cheng, doctorand în arhitectură, pentru sprijinul acordat.

Revistă literară: