Atunci când conținutul e inexistent – deși omul e înzestrat cu setea de conținut – lumea devine o tablă de șah în care regulile nu mai contează, pătrățele albe devin negre și viceversa, nu există câștigători și pierzători, iar existența decurge din datul naturii și semantica fluidă, ajustabilă a capacităților umane.
Absurdul ne apare ca stare de fapt, ca mijloc prin care culorile tari ale moralei, ale esteticului și ale religiosului sunt estompate de vidul ontologic exprimat de acestea. Omul –chipul lui Dumnezeu sau maimuța evoluată – a încetat să mai existe. În locul lui se ridică vidul atotmistuitor ce pune semnul egal între toate antinomiile posibile, între toate afirmațiile binare. Și pentru că sunt egale ca valoare, binele și răul, frumosul și urâtul, viața și moartea, Dumnezeu și NonDumnezeu, acestea apar ca o enumerare de dimensiuni echivalente, valorificate diferit de fiecare cultură, grup sau individ. Îndividul e dumnezeul lumii sale, el este principiul ordonator al aparențelor/iluziilor prin care există. Lumea și-a pierdut caracterul stabil, tare, sau absolut în plan ontologic: acum e doar terenul de joacă al individului, un puzzle imens ale cărui piese sunt alese,ordonate și poate chiar create de individ.
Indiferența față de moarte și lipsa poftei de viață; frenezia senzualistă și dezgustul față de orice trup; desemantizarea cotidianului (viața se estompează fără structura Tradiției, evacuate odată cu Dumnezeu) și resemnificarea anumitor momente, fapte sau contexte sociale; conformismul obedient și răzvrătirea; jocul ca plăcere și suferința ca mod de autocontemplare –iată câteva trăsături de caracter ale omului postmodern, un om vidat.
ovYus -
Comentarii
Pentru că încă mai există scrieri cu conținu
hopernicus -
Întotdeauna după citirea unui text pe site-uri, încep cu gândul de-a nu scrie vreun comentariu și sfârșesc acționând împotriva gândului meu. Ori cel puțin în ultima vreme.Și asta pentru că inima îmi spune că nu întotdeaua trebuie să-mi ascult gândul. Astfel... aș scoate paranteza (viața se estompează fără structura Tradiției, evacuate odată cu Dumnezeu) pentru că e de ajuns afirmația de dinainte, iar cu ideea aceasta aș creea o altă frază introducând-o în arhitectura întregului. Apoi aș mai curăți, ordona, final ultima frază, în întregimea ei, dar fără a schimba cu nimic din adevărul și sensul ei. Dar dincolo de toate acestea, textul are coloanele, capitelurile și bolțile sale suficiente pentru a iesi din anonimat.. peniță. FELICITĂRI
O descriere
Sixtus -
sugestiva a ceea ce Lyotard numeste "Conditia Postmoderna" si care, mai corect, dupa umila mea parere, ar trebui numita "Conditia Postmodernista". Si aceasta deoarece, in Postmodernitate, mai apar, in afara de Postmodernism, cel putin inca doua tendinte, din ce in ce mai vizibile in ultimul timp si care se regasesc in texte de toate tipurile postate pe internet (inclusiv pe acest site) sau tiparite. Ma refer la tendinta de natura "New Age" si la cea de natura unei "Sacralitati" (a nu se confunda "Sacralitatea" cu "Religiozitatea" mai mult sau mai putin dogmatica). Daca textul de fata ar fi fost mai argumentat si, in consecinta, mai dezvoltat, trecand dincolo de un anumit impresionism apodictic, ar fi meritat o "penita". Altefl, el ramane la suprafata unui descriptivism, chiar daca scriitura prezinta o anumita atractivitate.