prison game II

imaginea utilizatorului emiemi
the army

Ați dormit bine?
Ar fi minunat să te trezești dimineața și să constați că ai scăpat de complexul ratării.
Dar cum asta nu se întîmplă ratezi tot de cum deschizi ochii. Ratezi pînă și deschiderea ochilor care nu e o deschidere cum ar trebui să fie e mai mult o holbare în gol.

Aceeași ploaie torențială îmi găurește țeasta ca o iubită pisăloagă. Lîngă balcon o cupolă gri și un burlan. O stare nedefinită de rău.

Cînd iese din uter orice prunc ar trebui să-și pună o dorință. Ca de exemplu să ajungă mai înalt decît tribunalul bucurești. Mai înalt nu înseamnă mai hidos înseamnă doar că ajungi oriunde dacă faci un pas.

Cafea?
Dacă se poate. Mulțumesc.

Bărbatul îmbrăcat business class dispare după ușa glisantă. E real nu l-am inventat eu doar l-am adus în poveste. Vedeți? E simplu să poți face să existe totul pentru că se poate muri pe stradă nici tu să nu-ți dai seama dar crezi în continuare că picioarele te duc pînă pe aparatajului. Cel mai cumplit e să mori fără regrete înseamnă că n-ai iubit viața nu te-ai iubit pe tine și în fond nu ți-ai pus o dorință la naștere.
Eu am ceva regrete. Că nu am ajuns mai înalt decît tribunalul bucurești de fiecare dată cînd mă uit la clădirea aia mi se pare ca erupe vezuviul iar eu un pompei amărît stau cu gura deschisă și aștept carbonizarea.

Lavinia îmi spune că dacă o să știu vreodată s-o iubesc o să fie acolo să primească dragostea mea. N-am apucat să-i explic teoria vertebrelor.
Sîngele e un fel de metrou care circulă pe sub coaste. Ca-n orice capitală care se respectă există o stație obor închisă circulației. Problema e că n-avem absolut niciun control nu noi decidem ce e închis circulației. Ne putem plimba toată ziua prin alții important e să știm ce magistrală schimbăm dacă nu știm întrebăm gardianul.

Am nevoie de o paradă. Tot timpul mi-am imaginat că atunci cînd e vreo sărbătoare mai importantă în oraș se închid arterele principale iar cohortele de sfinți defilează în care alegorice ca la carnavalul din rio.
Mi-ar place s-o văd pe sfînta monica povestind emildelor ce tîmpenii a făcut augustin pînă la 33. Emilda există n-am inventat-o eu am adus-o doar în poveste a fost directoare de liceu și actualmente este mama mea.
Sau s-o văd pe ramona citind evanghelia în rusă.
În principiu de sărbători nu se întîmplă prea multe e doar un fel al nostru aparte de a spune că mai credem și-n altceva decît în doza de bere tuborg strong.

Că veni vorba de metrouri și iubirea de sine. L-aș fi iubit pe ăla care stă în cabină și conduce metroul nu știu cum îi zice dar l-aș iubi adică i-aș fi iubit fața îngrozită cînd mă strivesc de parbriz. Chestia e să nu premeditezi niciun moment totul să se întîmple pur și simplu. Dacă stai și te gîndești că te doare ori te uiți la șine ți se înmoiae oasele.

Proză: 

Comentarii

E adevarat, puscaria asta pe numele ei Bucuresti exista si e altceva decat nimic. You do some time man, that's all, you're young. Un text ca o radiografie a crimelor noastre zilnice si un reporter pierdut printre dezastre, fara reportofon sau camera video dar cu net. Andu

Abia cand Emilian scrie despre subiecte pe care ti se pare ca le recunosti, iti dai seama ca realitatea vazuta de el este altfel. Un fel de Don Quixote al unui Bucuresti mizer, depresiv, Emilian scrie intr-un stil jumatate jurnalistic, jumatate introspectiv care prinde. Daca pentru mine, de exemplu, TMB-ul este doar locul pe unde alergam de la o sala la alta la procese, pentru el este un vezuviu nimicitor, cu toate implicatiile de aici. Metroul se muta si el cu tot cu vagoane, miros de cauciuc ars, statii si gardieni, in venele tale si incepi sa iti auzi bataile inimii zguduite de trecerea cate unui tren. In fraze insa de genul "Lavinia îmi spune că dacă o să știu vreodată s-o iubesc o să fie acolo să primească dragostea mea", am senzatia ca se rupe ceva. E ca si cum l-as vedea pe Don Quixote, ca tot vorbeam mai devreme despre el, ca se scutura dintr-o data si isi da seama ca Dulcineea lui este doar Aldonza... Nu merge!