toamnă de mai

imaginea utilizatorului Virgil
cotidiene

orașul
a pierdut în mine
ploaia măruntă
o legătură de chei
și treptele
ușor îl simt
pășind nesigur
prin coridoarele minții
ar vrea
să se întoarcă
înapoi în sine
ca într-un cimitir parizian
să povestim împreună
statui și umbre
palmele reci să le simt
lipite de mine
în această toamnă
de mai
necuvintele

Comentarii

Îmi place, integral, cu excepția primului vers, unde ar fi fost mai bine - ca muzicalitate - "orașul a pierdut în mine". Nu se pierde nimic nici din sens, nici din poetic, nici din imagine, dacă schimbi. Iar finalul este elegant, sobru și ușor melancolic-detașat. Un poem pe gustul meu, recunosc.

are un iz de degradare pentru o revenire intr-un alt sens, mai fragmentat, mai rational. e rece cand accepti. e pustiu cand e neinteles. am simtit adanc mutenia ploii in risipirea de porti nedeschise. o memorie care se cere vazuta. frumos.

da, nici mie nu prea imi placeau acolo toate șșșurile alea. m-am tot gîndit să le schimb dar uite că ela a pus picatura necesara

Nu este susținută ideea cu "legătura de chei" în restul textului. Apoi, "ploaia măruntă", "pășind nesigur", "coridoarele minții", "necuvinte", "să povestim împreună", "palmele reci" s-a tot spus de la Nichita încoace.

alma are dreptate. noroc cu nichita si cu al lui încoace. eu, doar un epigon...

Nu am spus epigon, doar am vrut să sugerez că poemul mi-a amintit de "A șasea elegie": "Stau între doi idoli și nu pot s-aleg pe nici unul, stau între doi idoli și plouă mărunt, și nu pot să aleg pe nici unul și-n așteptare-nlemnesc idolii-n ploaia măruntă." Ai să spui că nu e așa, dar căile minții (mele) sunt întortocheate. E unul din poemele care îmi plac, chiar și fără acea "legătură de chei".

evident alaturarea nu poate decit sa imi faca cinste mie unuia care nici macar poet nu sint

orasul se disipeaza printre umbre si statui pina sa ajunga la tine, sa-ti deschida portile cheilor pierdute, intr-o elegie insingurata de mai. hei, si cum zicea Poetul, au innebunit salcimii si tu imi ceri sa fiu cuminte... dezbraca-te de Nichita si o sa fie bine.

atmosfera asta umeda te patrunde pana in maduva oaselor, ca o criza de reumatism. cam demultisor nu mi s-a mai intamplat sa ma atinga asa de tare un poem pana la a-mi face rau. nu, nu sunt in PMS. virgil, overhelming