tot ce-și poate dori o femeie

imaginea utilizatorului Sancho Panza

nici coniacul nu mai e ce a fost
şi nici toamna

traversam astăzi munţii
şi ei se dădeau la o parte
cum se rupe în două mulţimea când trece triumfător
matadorul
eram chiar senină

în retrovizoare
un cer îngheţat pe care scria
am tot ce își poate dori
o femeie

dar vezi

acum îmi doresc să îmbrac
doar o noapte
un trup de bărbat
să-mi chem un prieten să ne înfundăm într-o crâşmă
în zori să scuip viaţa cu sete
să o-njur soldăţeşte de mamă
să cad mai apoi într-un pat
într-o carne străină
umbra ta să treacă mahmură
prin ceaţa de gânduri
ca un recrut în permisie prin centrul oraşului

să-i aprind o ţigară

când m-aş trezi să îmi pot scutura inima
cum aş scutura dintr-o pătură veche
căldura mirosul
şi orele-n care
pe nerăsuflate
flămânzi
ne-am iubit

paharul e aproape golit dragul meu
hai să bem ce-a rămas
în memoria toamnei care lunecă-n vene
dar nu mai îmbată
destul

Comentarii

Titlu explicativ. Introducere lungă și inutilă, deasemeni explicativă. Poemul ar trebui să înceapă cu versul "în noaptea asta-mi doresc să fiu născută în trup de bărbat". De acolo începe o poezie cu-adevărat valoroasă, căreia i-aș da toate penițele mele. Doar o părere... Cu amiciție,

domnule Jorz...o fi vorba de legea compensatiei, cine stie? - in viata, introducerile imi reusesc; doar la incheieri o dau in bara cat cuprinde. sincer, ma mir ca textul asta a reusit sa va spuna ceva. a fost scris cand paharul se golise de tot...:)

Adriana, dacă și Ecaterinca - în nepriceperea sa, strâmbă din nas la introducere, înseamnă că e "ceva putred în Danemarca"! Și apropo de introducere, spre amuzament, iată un catren - scris de un prieten de-al meu, Gheorghe Constantinescu Geko: Unei doamne N-o poți aborda direct, Numai prin deducere, Înțelegi că, din respect, Vrea și-o introducere! Cu amiciție, Ioan J.

Cu respectul cuvenit unui rafinat culegator de cuvinte cum este Nelu Jorz imi ingadui sa zic ca aici, nu stiu de ce, lui ii scapa "the big picture". Cu riscul de a ma lungi un pic, marturisesc ca am citit poemul mai intai pe agonia plus comentariile de acolo si am fost uimit sa vad cat de diferit percep oamenii un text, exista o mie de parametri si factori (majoritatea din pacate sau nu subiectivi) care ne indeamna sa vedem un text intr-un fel sau altul. Cred ca acolo Adriana este perceputa altfel decat aici pe hermeneia si este foarte interesant acest privilegiu pe care ea, impreuna cu inca doi-trei membri de aici il impart, acela de a putea culege opinii din doua comunitati literare destul de diferite structural. Poate candva ne vom aduna penitele si vom scrie ceva pe acest subiect, am si eu niste experiente, e drept eu niciodata nu am fost pe aceste doua site-uri in acelasi timp, dar, oricum, ar fi interesant, cred eu. Dar sa ma intorc la poem. Mie poemul imi place cap-coada asa cum rareori mi se intampla, trebuie sa marturisesc. Si nu e degeaba ce zic, Adriana Lisandru are o calitate care transcede celorlalte calitati cu care natura a inzestrat-o: talentul, eleganta, corectitudinea. Vorbesc de coerenta in perseverenta. Adriana Lisandru chiar evolueaza si scrie din ce in ce mai bine, perseverand. Cred ca rareori am intalnit un poet care sa evolueze evident in modul in care Adriana o face, poate cu exceptia lui cheevas. Poate ar mai fi si Tosa, dar el a evoluat la un moment dat brusc si apoi a ramas acolo intepenit ca o statuie din centrul orasului Piatra Neamt, ca un far din nocturna stadionului lui Pinalti. Deci Adriana capata o siguranta a scrisului care incepe sa imprumute tot mai mult din caracterul unui dicteu si asta face bine poeziei. Drept sa spun, eu nu as putea pune pariu ca ea nu elaboreaza si ca rezultatul nu este fabricat (inca) dar cred ca e asa cum zic. Poate intr-o alta lume as fi putut zice ca poemul asta seamana cu ultimul hit al Rihannei (pe care o detest, vorba fie intre noi, impreuna cu fiica-mea de 17 ani :-) "if i was a boy". Dar poate ca e doar o nefericita coincidenta ca poemul asta a aparut acum, cand melodia respectiva este difuzata pe MTV... si uite ca nu spun asta! Spun ca am citit aici un poem care m-a facut sa regret ca nu m-am nascut femeie (nu e prima oara cand simt asta, nu va speriati) ca sa simt si eu o nebunie circulara de acest gen. Un fel de vis pe care altcineva mi l-a visat. Un fel de Don Quijote cae vrea sa fie Dulcineea. Placut. Penita. Andu P.S. As modifica ceva la sonoritatea ultimei strofe care mi se pare ca are prea multe prescurtari si cratime care grabesc inutil lectura, as lasa cititorul sa petreaca mai mult timp in acasta strofa. Eventual ceva de genul "paharul e aproape gol dragul meu o să beau ce-a mai rămas în memoria nesfârșitelor mele plecări și a toamnei care imi alunecă prin vene dar nu mă îmbată indeajuns"

Erata: Rihanna e de fapt Beyonce, scuze, dar pentru mine sunt cam tot una, but just for the record Andu

Andule, eu deschid MTV-ul doar din greseala, iar despre cele doua dive stiu doar ca: ambele sunt de culoare (dar nu sunt sigura), sexy si en vogue...ajunge? :) acum trebuie sa recunosc ca, a doua zi dupa postare, recitind textul acesta, m-am gandit ca tie s-ar putea sa-ti placa. mi-am dat seama ca imi reusise, involuntar, un text "bobadilic"! si da, a fost scris la dicteu automat, cum spui, eram prea obosita sa il cern si prea...confuza ca sa-mi mai pese. :) multumesc pentru generoasele aprecieri - dar ai grija, incepi sa fii convingator si asta ma nelinisteste... despre ultima strofa: am apelat la cratime pentru ca asa mi-a spotit urechea mea muzicala; insa ma voi gandi la varianta pe care mi-o sugerezi.

un text impresionant, minus "memoria nesfârșitelor mele plecări" care sună cam patetic e un poem de melancodragoste pe care orice bărbat sensibil și puternic ar fi onorat să-l primească