TQM (Total Tehnical Management), reclamă și manipulare.

imaginea utilizatorului Sixtus
Contrapondere la eseul lui P. Fluerasu

La Toyota, lucrurile se petrec cam așa: fiecare "human being" (robot "uman" cum ne place cu atâta satisfacție bleagă să îl numim) de pe linia de montaj, în momentul în care observă un defect la produsul primit de la predecesor, spune "Stop!" procesului. Linia se oprește. Se caută defectul, din aproape în aproape, uneori până la proiectare. Și până când defectul nu este înlăturat, nu se trece mai departe. Și asta, deoarece fiecare "co-worker" (denumire din ce în ce mai utilizată azi și în Occident, dar fără acoperirea necesară pe acolo) consideră pe cel căruia îi predă ce a făcut el - drept client. Care trebuie servit exemplar.

Ăsta, cred, este unul dintre exemplele cele mai sugestive care dezvăluie - măcar și parțial - secretele managementului "Ky'Zen" japonez (și al boom-ului economic, întâi al Japoniei și, mai de curând, și al Chinei - urmează India care a început și ea să se trezească din "contemplația" sa tradițională, sătulă de atâta mizerie și sărăcie pe lumea asta, tot căutând frenetic Nirvana aia mirifică de "Dincolo"). De ce "Ky" și "Zen" ? - cu altă ocazie (pentru cei care nu mai au răbdare până atunci, îi trimit la 'Ky'zen - The Key to Japan's Competitive Succes' a lui Massaaki Imai, McGraw-Hill Publishing Company, 1986 - carte "clasică" în domeniu). De aici a derivat "Managementul Total al Calității", precum și "Managementul clienților" de care se face atâta caz acum peste tot, prin spațiul nostru cultural (încă nu atât pe aici, pe la noi; ci prin alte părți occidentale; și tot în paranteză adaug că, la introducerea TQM-ului, a contribuit, în mod decisiv, Joseph Moses Juran – cetațean amarican de origine română, născut la Brăila în 1904. In 1954 Uniunea Oamenilor de Știință și a Inginerilor Japonezi l-a invitat pe J.M.JURAN să prezinte în Japonia o serie de conferințe și cursuri în domeniul controlului statistic al proceselor. Peste doua decenii Japonia urma să devină lider mondial al calității, după ce pusese bazele modelului japonez de Management Total al Calității prin dezvoltarea unor concepte, principii și metode originale, dar bazate și pe ideile și cunoștințele promovate de J.M.JURAN).

Și dacă sloganul "Let's make better things" al brendu-lui Philips și-a mai adus aminte și de 'Tratatul lucrului bine făcut' al polonezului T. Kotarbinsky, cu o floare nu se face primăvară. Deoarece aceasta s-a cam ofilit, fiind "integrată" în agresivitatea noastră (nu a românilor - vai de viața lor, că ăștia sunt mici copii în domeniu, ci a "marelui" Occident; vom vedea noi ce se întâmplă după ce, de voie, de nevoie, ne-a adoptat, mai cu binele, mai cu răul, mama Euro-Atlantica!). Și aceasta, pentru că…

*

"Proști sunt pe toate drumurile !". Asta e premisa de la care pleacă Marketingul nostru de toate zilele. Iar ăsta (Marketingul) e "Arta de a-i găsi!". Cu TQM-ul mai e cum mai e pe aici, prin Occident. Pentru că, măcar lecția asta a învățat-o (cam greu) de la asiatici. Și anume că, în loc să se propună "maximizarea profitului" mai bine e să se aplice "calitate maximă cu preț minim", că profitul curge, apoi, de la sine. În schimb, când e vorba de clienți, lucrurile se schimbă. Ăștia nu trebuie serviți (exemplar). Ci trebuie manevrați. Prin reclame. De o agresivitate din ce în ce mai subtilă și virulentă. Cum, de exemplu, una (mare manageră de Marketing) la o publicație pe care o voi numi "X" (pentru a nu-i face reclamă, nici măcar negativă, că tot reclamă se cheamă), care s-a infiltrat și la noi în spațiul carpato-dunărean (nu ea, firma), l-a făcut și pe subsemnatul să devină destul de idiot ca să se prindă în plasa oferirii unor premii de miliarde (lei vechi) apucând să se aboneze, pe șase luni, la revista lor de-a dreptul din undregraund-ul cultural, ducându-se dracu' și TQM-ul. Dar să revin la "cestiune". După ce respectiva manageră (de care vorbeam) a reușit ca pe șase luni să mă facă să arunc, metodic, gunoiul care mi-l trimitea, nu mă mai scapă din mână. Și, mai zilele trecute, aflu, plin de "surprize, surprize", că, nedormind toată noaptea, a găsit totuși timp să viseze (transcedental). Iar dimineața, plină de o intuiție iluminatoare, s-a și repezit, direct din așternut, și l-a "extras" tocmai pe domnia mea din "baza de date", făcându-mă fericit că am ajuns aproape de potou. Intrând astfel în finala (sau semifinala) câștigării premiului cel mare. Dar, cu o singură condiție: să cumpăr ultima producție intitulată "Influența razelor de lună asupra galoșilor de gumă" pe care tocmai a fătat-o geniala editură pe care, cu succes, o reprezintă. Și asta, în ciuda faptului că, agasat, am mai aruncat cu leișori dând nu știu câte telefoane ca să fiu scos odată din nenorocita aia a lor de "bază de date". Dar, nu contează. Că doar și Romtelecomul trebuie să câștige (împreună cu editura X, că și el ia, indirect, procent din telefoanele date de fraieri ca mine). Și uite-așa bussines-ul merge ca pe roate și se dezvoltă ca o pecingine.

Și, dacă mai suportați, iată încă o "manipulare". Învățată dintr-un 'Tratat de manipulare' pe care scria, ca subtitlu: "ia-mă!". Și chiar l-am luat ! Prin urmare, cere, cuiva, pe stradă, o sută de mii (lei vechi) inventând o poveste lacrimogena cum că, dintr-o nefericită întâmplare, deși bine înțolit, ai rămas, în București, fără nici un chior în buzunar și nu te poți întoarce la dracu-n praznic de unde-ai venit. Dacă nu te va înjura, în cel mai bun caz îți va întoarce spatele sau se va face că nu te-aude. Nu-i nimic !. Ține-te de el scai. Și cere-i, măcar, o țigară. Sută la sută ți-o va da. Ca să scape de tine. De fapt, asta și voiai: o țigară!

Data viitoare, vă voi cere un milion (tot în lei vechi). Și-mi veți acorda, sigur, timpul vostru de a mă citi. Că și " time is money". Și pentru că proști sunt pe toate drumurile.

Comentarii

Da, un eseu bun, din care se pot invata multe. Felicitari! petre

te rog sa corectezi erorile de tiparire. multumesc

Am incercat sa le scot. Daca or mai fi ramas, asta e. Treaba provine din faptul ca sunt invatat sa citesc "rapid" (tehnica se cunoaste). Multumesc pentru semnalare si intelegere.

As spune ca pentru mine acesta este un inceput bun pentru rubricile de eseuri si polemici de pe hermeneia. In repetate randuri l-am "provocat" pe F. Petre la polemica pe marginea subiectelor abordate de el, dar se pare ca aici am descoperit punctul slab al discursului sau: este construit unilateral, adresat unui auditoriu tacut, fara microfoane. Ei, eu sper ca totusi pana la urma va marsa pe indemnul meu. In fine, ma bucura existenta replicii tale, pe care o gasesc cu mai multa substanta si stand mai bine in picioare in fata unei analize ideatice. E mai ancorata in real, prin exemplele plastice, prin limbajul mai abrupt. Pe de alta parte, tehnica "cititului rapid" nu are nimic de-a face cu tehnica "scrisului rapid", daca imi vei ingadui sa fac o gluma. Eseul trebuie reluat, nu numai pentru a corecta greselile de redactare (dap, mai sunt cateva), dar si pentru a "lega" un pic ideile, a nuanta sublinierile, a scapa de usorul ton de "expediat". Si... by the way: chestia cu existenta unor "tratate de manipulare" (aviz celuilalt eseu) este usurel ridicola. Daca ar fi ceva ce se invata doar din carti, am sti cu totii (ma rog, cei care inca mai citesc carti) sa manipulam si, consecinta fireasca, sa ne dam seama cand se incearca o manipulare asupra noastra. Prin urmare, in scurt timp, nimeni nu ar mai manipula pe nimeni. Asadar, un astfel de tratat ar atinge exact scopul invers :). Concluzia mea ar fi ca "tratatul de manipulare" respectiv era tot o simpla chestie de marketing. Si drept contrapondere: eu una spun din prima "Dispari de aici!" si ai sa vezi ca nu se mai intoarce dupa tigara. Asaaa... corect este "time is..." fara definite article, right? Cat despre micuta ta lectie de manipulare din acest eseu si joaca din final... pana la urma cel care aparent musca s-ar putea sa urmareasca o prada mai mare :) Take care si te mai astept cu astfel de eseuri, chiar mai aprofundate. Voi vedea cat scot din buzunar.

Mulțam pentru vizită. Faptul că postez si eu intr-o veselie pe diverse on-line-uri, are o explicatie (din punctul meu de vedere): orice text care nu este citit, nu există. Tot la marketing ne intoarcem. Lucrez, cam de 3 ani, la o carte de eseuri. Pana acum am tot postat texte care constituiau versiuni de lucru ale zisei productii. Si asta in scopul de a primi reactii asupra modului in care cititorul de azi maí "inghite" ceva. Cu alte cuvinte, de a găsi modul în care "cum spui ceva" ca sa poată fi receptat. Ca in cele ce urmează. Ci că într-un compartiment de tren cu navetiști se suie cineva care nu era din gașca lor. Navetiștii, încep să spună câte un număr. De exemplu, '5' - râsete, '23' - râsete prelungite, '14' , râsete isterice, etc., etc., etc.. Individul nostru, interzis, (trezindu-se din "interzicere") îl întreabă pe cel de alături (care făcea parte din gașcă): 'De ce rade lumea când se spune cate o cifra?' 'Pai, noi ăștia, navetiștii, ne cunoaștem atât de bine și spunem, în fiecare zi, aceleași bancuri încât, ca să nu mai lungim vorba, le-am numerotat și spunem numai numărul bancului!'. Individul, străin de gașcă, bagă la cap și se apucă și el sa se afle-n treabă spunând: '7!' - pauză; mai încearcă o data: '12!' - la fel. 'Asculta dom'le, numerele astea de le-am zis, nu sunt pe lista voastră de bancuri?' 'Ba da!' 'Și atunci, de ce nu râdeți?!' 'Ei, problema nu e numai sa spui un banc, ci și cum îl spui!'. Idealul ar fi ca si "lucrurile (mai) profunde" de care vorbești să devină "comestibile". Ceea ce incerc - cu reușite și ne.